• 33 interesanti fakti par inteliģentajām radībām – cūkām

    Daba un dzīvnieki
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    29. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Lai arī cūkas bieži tiek raksturotas kā rijīgas, netīrīgas un ne īpaši gudras, ikviens, kurš ir kontaktējies ar īstu cūku, zina, ka viņas ir neticami inteliģentas un emocionālas radības.
    1. Par spīti šķietamajai neveiklībai, cūkas ir visai labas skrējējas. Pieaugusi cūka var noskriet vienu kilometru piecu minūšu laikā.
    2. Cūkas dubļos vārtās nevis tāpēc, ka ir netīreles, bet tieši pretēja iemesla dēļ – tādējādi šie dzīvnieki cenšas cīnīties ar parazītiem, kas dzīvo uz viņu ādas. Kad dubļi izkalst, tie nobirst kopā ar kaitīgajiem kukaiņiem. Turklāt dubļu vannas pasargā cūku ādu no odiem un palīdz atvēsināt ķermeni, kad ārā ir liels karstums, jo cūkas nesvīst. Tāpēc teiciens svīst kā cūka neatbilst patiesībai.
    3. Cilvēka un cūkas ķermeņa uzbūve ir tik līdzīga, ka šo dzīvnieku iekšējie orgāni tieši vai netieši tiek izmantoti cilvēku ārstēšanai. Dažus cūku orgānus iespējams pārstādīt cilvēkiem, lai gan ļoti bieži cilvēka imūnsistēma tos atgrūž, un šī problēma nav līdz galam atrisināta.
    4. Babirusas, sauktas arī par briežu cūkām, mīt tikai dažās salās Indonēzijā. Tās tik ļoti atšķiras no citām cūkām, ka tiek izdalītas kā atsevišķa ģints, kas sastāv tikai no vienas sugas. Babirusa tēviņiem raksturīgi ļoti gari augšējie un apakšējie ilkņi – vecākiem sugas pārstāvjiem tie var saliekties un ieaugt galvaskausā.
    5. Atšķirībā no mums, cilvēkiem, cūkas it nemaz nebaidās no čūskām. Tieši pretēji – čūskas baidās no cūkām. Ar čūskām viņas tiek galā ļoti vienkārši – samīda, bet pēc tam ar kāru muti notiesā.
    6. Pieaugušai cūkai ir 44 zobi, turklāt ilkņi aug visu mūžu.
    7. Cūkām ir labi attīstīta oža, tāpēc viņas tiek izmantotas trifeļu meklēšanā un dažkārt uzož narkotikas arī dienestā policijā.
    8. Mājas cūku tuvākais radinieks ir mežacūka. Mūsdienās šos dzīvniekus var sastapt Eiropas un Āzijas mežos.
    9. Pateicoties cūkām, cilvēcei ir insulīns un vairāk nekā 40 citu medicīnas preparātu.
    10.  Vienīgā vieta uz cūkas ķermeņa, kur var parādīties sviedru pilītes, ir šņukurs.
    11.  Tradicionālās krājkasītes tiek gatavotas cūkas formā, un pie tā vainojams divu angļu vārdu līdzīgais skanējums. Mālu, no kura kādreiz tika gatavoti pirmie šāda veida izstrādājumi, sauca par pygg. Šī vārda izruna bija tieši tāda pati kā vārdam pig jeb cūka. Tāpēc ar laiku krājkasīšu ražotāji sāka tās veidot mīlīgu cūciņu formā.
    12.  Mūsdienās cūkas sastopamas visos kontinentos, izņemot Antarktīdu.
    13.  Cūkas bija vieni no pirmajiem dzīvniekiem, kurus pieradināja cilvēki. Tas notika pirms aptuveni 7000 gadiem. Pirmās mājas cūkas parādījās Ķīnā. 
    14.  Vienkāršākais veids, kā noteikt, vai dzīvnieks ir pieradināts vai savvaļas, ir apskatīt asti. Mājas cūkām aste ir sagriezusies gredzenā, savukārt savvaļas cūkām tā ir taisna.
    15.  Dārgākā cūka tika pārdota 1985. gadā ASV – par 56 000 ASV dolāru.
    16.  Cūkas kvieciens var sasniegt 115 decibelu. Tas ir skaļāks nekā reaktīvā dzinēja skaņa, kas knapi sasniedz 112 decibelu.
    17.  Visjutīgākā vieta uz cūkas ķermeņa ir viņas šņukurs.
    18.  Cūkas slikti redz, toties viņām piemīt lieliska oža.
    19.  Cūkas dievina rotaļāties cita ar citu, kā arī klausīties mūziku.
    20.  Senie ēģiptieši un ķīnieši pielūdza cūkas, jo uzskatīja tās par svētiem dzīvniekiem. Viņi ticēja, ka cūkas mājā ienes laimi un vairo labklājību. Tāpēc cūkgaļu Senajā Ēģiptē un Ķīnā uzturā tikpat kā nelietoja – tikai lielos reliģiskos svētkos, kad šie dzīvnieki tika upurēti. 
    21.  Pētījumi pierādījuši, ka cūkas ir starp desmit gudrākajiem dzīvniekiem pasaulē. Ar cūkām tika veikti dažādi testi, kuru laikā viņas demonstrēja augstu intelekta līmeni, pat augstāku nekā suņiem. Daži zinātnieki uzskata, ka cūkas ir gudrākas par pērtiķiem un delfīniem.
    22.  Cūkas lieliski pakļaujas dresūrai.
    23.  Cūkas nespēj skatīties uz augšu.
    24.  Pieaugušas cūkas sver no 50 līdz 150 kilogramiem.
    25.  Sivēnu metiena rekords pieder cūkai no Dānijas, kura 1961. gadā kļuva par mammu uzreiz 34 sivēniem.
    26.  Dienas laikā cūka spēj izdzer 14 litru ūdens.
    27.  Dānijā cūku ir divreiz vairāk nekā cilvēku.
    28.  Cūkas pastāvīgi sazinās savā starpā. Zinātnieki diferencējuši vairāk nekā divdesmit dažādu skaņu, ko rada cūkas. Turklāt šīm skaņām ir ļoti atšķirīga nozīme, sākot no flirta ar pretējo dzimumu un palīdzības lūgumiem un beidzot ar signālu par vēlmi ēst.
    29.  Cūkas kājai ir četri pirksti, otrais un ceturtais no tiem tikai nedaudz pieskaras zemei.
    30.  Šņukurs cūkām nepieciešams, lai irdinātu zemi un meklētu barību augsnē.
    31.  Cūkas var ēst jebko – gan augu barību, gan gaļu. Viņas ir visēdājas, un tas cūkas atšķir no daudziem citiem nagaiņiem.
    32.  Cūkas lieliski prot peldēt.
    33.  Ķīniešu kalendārā Cūka ir pēdējais no 12 dzīvniekiem, kas noslēdz 12 gadu ciklu. Cūkas gads klasiski tiek saistīts ar veiksmi, laimi, labklājību, bagātību.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē