• 25 veidi, kā lutināt savu kaķi

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    22. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Kurš saimnieks gan necenšas laiku pa laikam kaut kā īpaši iepriecināt savu kaķi, pretī saņemot pateicības pilnu skatienu, it kā padevīgu pieglaušanos un rāmu murrāšanu. Piedāvājam 25 stāstus, kā savus minčus lutina kaķumīļi visā pasaulē. Kāds no tiem tev noteikti noderēs radošai ierosmei, bet viens otrs varbūt rosinās pārdomas.

    Lai arī kaķis pēc skata un uzvedības ir pats neatkarības iemiesojums, arī viņam ir nepieciešama saimnieka mīlestība. Un to var – un vajag! – demonstrēt visdažādākajos veidos! Ko stāsta kaķu saimnieki:

    1. Paieskā austiņas
      «Maniem kaķiem ļoti patīk, ja paberzēju viņiem ausu iekšpusīti un starp ķepu pirkstiņiem. Kad viegli paieskāju vietās, kur mēdz sakrāties ausu sērs, viņi atgāž galvu, labsajūtā murrā un drīz aizmieg. Kad berzēju stap ķepu pirkstiem, viņi izpleš pēdiņas un berzē tās pret maniem pirkstiem.»
    2. Kaķu durtiņas un dabiskā ēdināšana
      «Mēs galdniekam pasūtījām pilnībā iežogot nelielo mājas pagalmiņu un izveidot speciālas kaķu durtiņas, lai mūsu mīluļi var iziet laukā, kad vien vēlas. Esam sagādājuši arī visas ierastās kaķu lietas – kaķu kokus, nagu asināšanas vietas, nelielu spēļu mājiņu.
      Turklāt viņiem tiek pasūtīta dabiskā pārtika, aknas, laša gardumi. Mēs paši gatavojam viņiem ēst un barojam pēc rūpīgi plānotas diētas. Mūsu veterinārārsts, kurš nav dabiskās ēdināšanas piekritējs, atzīst, ka mūsu mīluļi ir veselīgu kaķu paraugs.»
    3. Slapjie glāsti
      «Mēdz teikt, ka kaķiem nepatīk ūdens, bet divi no mūsu četriem kaķiem ir sajūsmā, ja mēs ar slapjām rokām noglaudām viņus no galvas līdz astēm. Pēc tam viņi gan izskatās pēc slapjām žurkām, taču jūtas laimīgi un skaļi murrā. Abi vienmēr skriešus skrien šurp, tiklīdz izdzird, ka tiek atgriezts ūdens. Turpretī divi pārējie kaķi sadusmojas pat tad, ja tiem uzkrīt nejauša ūdens pilīte.»
    4. Ķemmēšana
      «Kopšana ir laikietilpīga, taču ļoti svarīga, it īpaši ķemmēšana. Apmatojums var sapinkāties, tajā var būt blaugznas, tās var radīt niezi. Ja kaķis sāk stipri laizīt vietu, kur tu tikko pakasīji, tad esi trāpījis īstajā vietā – mēģini šo vietu paķemmēt un apstājies, kad kaķis to norāda. Es savam kaķim ķemmēju arī sejas matiņus.»
    5. Atver logu
      «Manējie ir istabas kaķi. Es regulāri kārtīgi vēdinu istabas, lai viņi var izbaudīt svaigu gaisu. Protams, logiem priekšā ir odu tīkls, lai kāds kaķis neizkrīt ārā.»
    6. Pašam savas ūdens glāzes
      «Man apnika, ka mans kaķis nemitīgi dzēra no manas ūdens glāzes un ignorēja savu bļodu, lai arī cik tīra tā bija un lai cik svaigs bļodā ielietais ūdens. Tāpēc sameklēju divas alus glāzes tieši kaķa augstumā, lai viņam padzeroties nebūtu vajadzības zemu liekt galvu, un platām malām, lai nepatīkami neberžas ūsas. Turu tās vienmēr pilnas līdz malām ar svaigu ūdeni.»
    7. Sagādā kastes un konteinerus
      «Maniem kaķiem patīk līst visādās kastēs un konteineros. Es tos pērku izpārdošanās un šad un tad izlieku dzīvojamajā istabā, lai kaķi var izpriecāties. Noder arī parastas kartona kastes, no kurām izsaiņots kāds pirkums. Dažreiz kastēs ielieku kādu bumbiņu vai citu mantu, ar ko var paspēlēties.»
    8. Izņem spalviņas no ausīm
      «Gan īsspalvainiem, gan garspalvainiem kaķiem bieži niez ausis, un viņi mēdz purināt galvu. Pārsvarā tas nav vis alerģiju, ausu ērcīšu, blusu vai odu dēļ, bet gan tāpēc, ka, kaķim, vāļājoties pa gultu un citām vietām, ausīs salien un kņudina atmirušās un izkritušās spalvas. Ieskaties ausīs uzmanīgi – spalviņas nav uzreiz pamanāmas. Mēs ausis patīrām ar mitru lupatiņu vai vienkārši ar pirkstiem izvelkam spalviņas ārā.»
    9. Padziedi viņam dziesmiņu!
      «Mēs lutinām savus kaķus, katrai regulārai aktivitātei dziedot līdzi konkrētu dziesmu. Kādā pētījumā bija teikts, ka kaķi labāk atpazīst komandas, ja tās izskan dziesmā. Tā mums tagad ir pa dziesmiņai ēšanas laikam, zobu tīrīšanai un sasveicināšanās rituālam. Lai gan kaķi saprot viņiem teiktās komandas, paiet brīdis, līdz viņi attopas, ko tieši tu no viņiem vēlies, savukārt neliela dziesmiņa saprašanu paātrina.»
    10. Katru vakaru – tīri zobi
      «Mēs savus kaķus lutinām, tīrot viņiem zobus. Viņiem patīk šī gulētiešanas rutīna, un mīluļu zobu pārbaudes vienmēr liecina, ka mutē viss ir vislabākajā kārtībā. Es izmantoju zobu pastu ar mājputnu gaļas garšu. Tā viņiem patīk vislabāk. Parasti pasaku kaķim, ka tagad tīrīšu viņam zobus, un uzlieku nelielu zobu pastas daudzumu uz sava radītājpirksta. Tad ieziežu arī īkšķi un ķeros pie darba.
      Dziedot dziesmiņu, ļauju kaķim palaizīt zobu pastu no rādītājpirksta. Kad tā pa pusei ir nolaizīta, ar otru roku maigi pieturu kaķa galvu un beržu augšējo smaganu. Dažreiz es tīru arī pārējo mutes daļu, taču augšējās smaganas ir pašas svarīgākās. Tad, turpinot dziedāt, ļauju viņam laizīt atlikušo zobu pastu nost no īkšķa.»
    11. Mazliet zaļas zāles
      «Mums ir ierīkots neliels sētas dārziņš, lai varētu vest savus kaķus ārā katru rītu un vakaru. Viņiem patīk ēst zāli, tas ir labi viņu gremošanas sistēmai un palīdz atvemt salaizītos spalvu kumšķus, kas zarnās var radīt nosprostojumus. Esmu arī ierīkojusi nelielu kastīti ar iesētu zālīti (visātrāk aug un arī kaķiem labi garšo rudzu asni) un nesu to mājoklī, ja kaķi tajā dienā netiek laisti laukā.»
    12. Uzglabāšanas toveri kā gultiņas un pakāpieni
      «Es izmantoju dažādus toverus, kas domāti produktu vai mantu uzglabāšanai. Ja tos pārklāj ar nelieliem paklājiņiem, sanāk lieliskas kaķu gultas, kur pasnaust. Tie noder arī kā pakāpieni vecākam kaķītim, kas vairs nevar droši uzlēkt uz augstākām vietām.»
    13. Dzīvā radība, ko vērot
      «Kaķiem patīk vērot putnus, zivis, ķirzakas vai kādu citu dzīvo radību. Tikai būrim vai terārijam jābūt tādam, lai kaķis tajā nevar iebāzt savas ķepas. Pie mūsu ķirzaku būra kaķiem vienmēr ir interesanti uzturēties.»
    14. Lietas, ar kurām var darboties
      «Izgatavo kaķim lietas, ko viņš var izmantot savām rotaļām. Kartona kastes, kurām izgriež caurumus, maisus, kuru galos ieliek nelielas kastes – tā, lai veidojas tunelis. Noderēs arī garas putnu spalvas, bērnu lietas. Kastei var pārlikt pāri sedziņu. Kaķim ļoti patiks ķert zem sedziņas vilktu auklu.»
    15. Kaķu midziņas
      «Mēs saviem kaķiem veidojam migas no mūsu drēbēm. Noliekam pa kādam apģērba gabalam uz krēsla, dīvāna, palodzes un izveidojam midziņu, kurā kaķis var saritināties.»
    16. Slēptuve skapī
      «Esmu savā sienas skapī izveidojusi kaķim īpašu slēptuvi, kur viņš, neviena netraucēts, var palikt, cik vien vēlas. Ja man viņš jāved pie veterinārārsta, tad gaidu, līdz viņš pats iznāk ārā vai mēģinu viņu izvilināt, bet nekad kaķi neņemu no viņa īpašās vietiņas ārā ar varu.»
    17. Divas lielas kaķu tualetes
      «Savai kaķenītei esmu sagādājusi divas lielas, ērtas kaķu tualetes. Tās abas stāv vannasistabā blakus. Kaķenīte ir izvēlējusies vienu kasti čurāšanai un otru kakāšanai. Esmu ieradusies satīrīt viņas tualeti tūlīt pat pēc nokārtošanās. Ieskatos tajās bieži – katru reizi, kad eju garām vannasistabai. Rezultātā – nekāda nepatīkama aromāta vai netīrības. Tīrot kasti, es vienmēr nogludinu smiltis līdzeni, lai uzreiz varu pamanīt, ka kaķis to ir lietojis. Viņam nekad nav jākāpj netīrā kastē!»
    18. Kaķim sava sirsniņmājiņa
      «Manam kaķim ir pašam sava tualetes istaba. Dzīvoklī ir grūti atrast vietu, kur kaķa kaste nebūtu redzama ciemiņiem un arī kaķis savās darīšanās varētu justies netraucēts. Nolēmu vienu no skapīšiem pārveidot par kaķa privāto tualeti – ieliku tajā paklājiņu un divas kastes. Durvis turam aizvērtas, bet ne aizbultētas, lai kaķis var tās atvērt ar ķepu, izdarīt savas lietas un atkal pievienoties mums.»
    19. Ledus kubiņi
      «Vasarā, kad ūdens kaķa bļodiņā ātri sasilst, es tajā laiku pa laikam iemetu ledus gabaliņus. Tad viņam ūdens garšo labāk. Karstajām vasaras dienām var pagatavot sasaldētus liellopu vai vistas gabaliņus.
      Mani kaķi labprāt mielojas pat ar sasaldētas sulas gabaliņiem. Labāk tos pasniegt bļodā vai ārā, lai nesasmērējas grīda un mēbeles.»
    20. Runājot skaties acīs
      «Sarunājoties ar kaķi, vajag skatīties viņam tieši acīs. Tu būsi pārsteigts, cik ļoti viņš uztver tavu skatienu un koncentrējas uz to, ko viņam saki. Kaķis reaģē ne tikai uz tavu balss toni, bet daudz ko no sacītā tiešām saprot.»
    21. Bumba no folijas
      «Manas kaķenes mīļākā rotaļlieta ir alumīnija folijas bumba. To ir viegli izveidot no parastas folijas.»
    22. Kaķi bērnu ratiņos
      «Mēs saviem kaķiem nopirkām bērnu sporta ratus (tādus ar trim piepūšamajām riepām, kas līdzeni ripo). Tajos varam droši kaķus vest pastaigā, uz dzīvnieku un mājsaimniecības preču veikaliem, uz kaķu izstādēm un pie veterinārārsta. Grūti gan aiziet kaut kur tālu, jo garāmgājēji, kas uzmetuši aci kaķiem, parasti apstājas, lai parunātos par ratiem un kaķiem.»
    23. Silta elpa
      «Šis ieteikums īpaši labi noder, ja mājās ir kaķēni, kas agri atšķirti no mātes, bet tikpat labi iedarbojas arī uz pieaugušiem kaķiem. Kad dzīvniekam tiek uzpūsta silta dvaša, īpaši galvas un kakla apkaimē, viņš nomierinās, jūtas siltumā un drošībā.»
    24. Kakla un mugurkaula masāžas
      «Saviem kaķiem katru dienu izmasēju kaklu un muguru. Sāku to darīt, kad vienam no maniem kaķiem palika paralizētas pakaļkājas. Kaut arī biju nobijusies, sāku tās kustināt un dziļi masēt, lai asinis turpinātu riņķot. Tagad kaķis ir atpakaļ uz visām četrām un liek pārējiem mājiniekiem kārtīgi noskrieties. Mans veterinārārsts sauc viņu par brīnumu kaķi. Kopš tā laika es veicu masāžas visiem maniem kaķiem.»
    25. Gardumu slēptuves
      «Kad kaķi jāatstāj vieni paši uz ilgāku laiku, mājās dažādās vietās paslēpju viņu iemīļotos gardumus (zem krēsliem, uz palodzēm utt.). Tad dienas gaitā, kamēr neesmu mājās, viņiem ir patīkami pārsteigumi.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē