• 21 iemesls, kāpēc suņu saimnieki ir laimīgāki

    Interesanti
    Līva Kalniņa
    26. marts, 2023
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Suns — tas ir lieliski! Suņu saimniekiem ir aktīvāks dzīvesveids, zemāks holesterīna līmenis, suns ir lielisks palīgs vecākiem, kuru bērniem ir problēmas ar hiperaktivitāti vai valodas traucējumiem. Un vēl daudz labu lietu, ko saimniekiem dāvā suns!

    21 veids, kā četrkājainais mīlulis padara dzīvi labāku:

    1. Uzlabo noskaņojumu.
      Pozitīvs kontakts ar suni cilvēka organismā samazina kortizolu (tas ir galvenais stresa hormons, kas izraisa aptaukošanos, hroniskus iekaisumus un enerģijas trūkumu) un palielina serotonīnu (tā ir viela, kas atbildīga par labsajūtas aktivizēšanos).
    2. Stiprina sirdi.
      Suņu saimnieki sekmīgāk izķepurojas no sirds slimībām. Viņi retāk aiziet viņsaulē ar sirdskaitēm.
    3. Garantē aktīvu dzīvesveidu.
      Suns regulāri jāved pastaigās. Ar suni jārotaļājas. Suņu saimnieki uzturas svaigā gaisā un kustas krietni vairāk salīdzinājumā ar kaķu un citu mājdzīvnieku īpašniekiem. Pietiek ar 30 minūšu garu pastaigu katru dienu, lai ievērojami palielinātu organisma aizsardzības spējas.
    4. Samazina alerģijas.
      Bērni, kas aug mājās, kurās dzīvo suns, ir mazāk alerģiski nekā vienaudži, kuriem nav mājdzīvnieku.
    5. Pazemina holesterīna līmeni.
      Suņu cilvēkiem ir zemāks holesterīna un triglicerīdu līmenis (vienkāršā valodā runājot, mazāk slikto tauku, kas bīstami veselībai). Domājams, tas ir tāpēc, ka suņu saimnieki dzīvo aktīvāku dzīvesveidu.
    6. Rūpes par suni aizgaiņā depresiju.
      Saskarsme ar uzticīgo un dzīvespriecīgo suni cilvēka organismā vairo laimes hormonus. Turklāt suns ir ļoti labs uzklausītājs. Ja neviens tevi nesaprot, parunājies ar savu suni!
    7. Suņi var būt lieliski terapeiti.
      Kanisterapija bērniem, suņi pavadoņi cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Suns var izrādīties labākais dakteris un palīgs līdzās tradicionālajai medicīnai.
    8. Disciplinē raksturu.
      Suns ieradina, ka pastaigā jāiet gan darba dienā, gan brīvdienā un svētkos.
    9. Vienoti cīņā pret vēzi.
      Suns un cilvēks – abi var saslimt ar vienādiem vēža veidiem. Līdz ar to zinātniskie pētījumi, kas attiecas uz vienu, ir lietderīgi arī otram.
    10. Uzlabo attiecības ar cilvēkiem.
      Pirmkārt, mājdzīvnieku saimniekiem vienmēr ir par ko parunāt. Otrkārt, suņi ir profesionāli cilvēku savedēji. Atliek vien parkā noņemt siksniņu, un suns dosies sadraudzēties tavā vietā. Tas var noderēt kautrīgiem cilvēkiem, kam ir grūti uzsākt sarunu ar patīkamu svešinieku tāpat vien, bez sevišķa iemesla.
    11. Zina, kad asinīs krītas cukura līmenis.
      Zinātnieki izpētījuši, ka suns spēj saost, kad cukura līmenis cilvēka asinīs nokrities un organismam nepieciešama kāda uzkoda.
    12. Var savest kopā ar īsto.
      Romantiskās komēdijās tipiskā aina, kad suns ar pavadu savij kopā vīrieša un sievietes ķermeņus, nav izfantazēta no zila gaisa. Dzīvnieks tik tiešām jūt, ka cilvēkiem ir labi vienam otra sabiedrībā.
    13. Palīdz cilvēkiem ar uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindromu.
      Saskarsme ar suni palīdz koncentrēties, novadīt stresu, izlietot milzīgo enerģiju un vieglāk aizmigt.
    14. Palīdz afāzijas slimniekiem.
      Afāzija ir valodas traucējumi. Slimniekam ir grūtības runāt, izprast citu cilvēku runāto un rakstīto. Suni var iemācīt saprast ar afāzijas slimību sirgstoša cilvēka dotās komandas. Tādējādi tiek atvieglota slimnieka ikdiena un palielinās viņa pašvērtējums, jo suns atšķirībā no cilvēkiem viņu saprot bez kavēšanās.
    15. Mazina sāpes.
      Ja tavs suņuks ir no mīlīgajiem un pieskārienus alkstošajiem suņiem, ļauj viņam sēdēt cieši klāt vai gulēt blakus. Ja tev kas sāpēs, suns ar savu ķermeņa siltumu neitralizēs nepatīkamās sajūtas.
    16. Stimulē sensoro sistēmu autiskiem bērniem.
      Draudzīgs un uzmanīgs suns var palīdzēt pierast pie pieskārieniem un sajusties drošāk.
    17. Var atklāt vēzi.
      Mūsu ikdienā tas vēl nav ienācis, bet eksperimenti pierāda, ka suņi ar savu spēcīgo un precīzo ožu spēj noteikt, vai cilvēka organismā ir vēža pazīmes. Atliek cerēt, ka reiz, tālā nākotnē, mediķu rindas papildinās arī īpaši trenēti suņi un vēzi varēs diagnosticēt ātrāk.
    18. Vingrina artrīta slimniekus.
      Viegli vingrinājumi, pametot sunim bumbiņu vai kociņu, nāk par labu cilvēkiem ar locītavu slimībām. Kustoties un redzot dzīvnieka sajūsmu, uzlabojas oma un sāpīgās sajūtas locītavās vairs nešķiet tik mokošas.
    19. Stiprina imūnsistēmu.
      Bērni, kas aug, rūpējoties un pavadot laiku ar suni, retāk slimo un ir kopumā veselīgāki.
    20. Brīdina par nelaimi.
      Uzticīgs un saprātīgs suns var izglābt saimnieka dzīvību, sākot riet un celt trauksmi epilepsijas lēkmes, ģīboņa, ievainojuma un citos nelaimes gadījumos.
    21. Atvieglo smagu situāciju izdzīvošanu.
      Kādā pētījumā noskaidrots, ka AIDS slimnieki, kam ir suns, retāk slīgst bezcerībā. Sajūta, ka esi kādam vajadzīgs, mīļuma pilns skatiens, draudzīga ķepa – tas palīdz apzināties, ka pasaulē joprojām ir gaišas un cerīgas lietas.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē