• 20 padomi. Īsais kurss jaunajiem un potenciālajiem trušu saimniekiem

    Māja
    Ilze Zicāne
    4. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Domā, ka garausis būtu brīnišķīgs mājdzīvnieks tavai ģimenei? Piedāvājam divdesmit faktus un padomus, kas sniegs vispārīgu priekšstatu par trusīša dabu, vajadzībām un turēšanas īpatnībām.
    1. Problēma – nedraudzīgums.
      Trusis ir miermīlīgs un jauks dzīvnieks, ja to pienācīgi aprūpē. Trusīti atbilstošā vecumā noteikti vajadzētu kastrēt, kā arī visas dzīves garumā nodrošināt ar pietiekami plašu dzīves telpu, respektēt viņa privāto teritoriju un nodrošināt rotaļas. Ja to neievēro, trusim agrāk vai vēlāk radīsies nedraudzīgi paradumi kost un skrāpēt.
    2. Jāfrizē.
      Trusi ieteicams ķemmēt reizi nedēļā, taču, ja dzīvnieciņš lepojas ar garu apmatojumu, nāksies ķemmēt vismaz reizi divās dienās. Kādēļ tik bieži? Apmatojums var sāpīgi savelties, kā arī nobloķēt gremošanas orgānus (trusim mazgājoties), kas var beigties pat letāli.
    3. Grauzējs ir truša otrais vārds.
      Ja ļausi savam trusim brīvi dzīvoties pa visu māju, telpas jāiekārto tā, lai trusis sevi nesavainotu, bet lai paglābtu interjeru. Telpaugus noliec grauzējam neaizsniedzamā vietā, noslēp interneta, datora un telefona vadus. Nodrošini mīluli ar veselīgiem graužamnašķiem, zālīti un košļāšanai drošām rotaļlietām.
    4. Trusim speciāla ēdienkarte.
      Trusim ir jāēd šķiedrvielām bagāta barība, bet nedrīkst aizrauties ar olbaltumvielām. Lutini dzīvnieciņu ar speciālo trušu barību, regulāri pasniedz zālīti un sienu, kā arī svaigus dārzeņus. Rūpējies, lai viņam nekad netrūktu svaiga ūdens.
    5. Arī trusim jāvingro.
      Ir nepareizi trusi visu laiku turēt būrītī. Viņam ir jāizskraidās, jālec, jārok, un to visu izdarīt būrītī nav iespējams. Lai paliek tavā ziņā, kā to realizēt (atvēlot trusim vienu istabu, izvedot dārzā, ik dienu izlaižot no būra utt.), bet trusim ir jānodrošina aktivitātes.
    6. Parazītu draudi.
      Esi vērīgs un regulāri aplūko dzīvnieka ādu, ausis un delikātās vietas. Trušus apdraud mušas, kas var iedēt oliņas, piemēram, sakasītā ādas pleķītī, kur ir silts un mitrs. Rūpējies, lai dzīvniekam nebūtu parazītu, un aizdomu gadījumā nekavējoties ved trusi pie veterinārārsta.
    7. Zāle – gardums.
      Savvaļā truši to tik vien dara, kā grauž zālīti. Arī nebrīvē zāle un siens tiem ir liels gardums. Taču esi izvēlīgs – dod tikai tādu zāli, kas ir tīra, svaiga un no pazīstamas vietas. Ielas malā zāli neplūc – tā būs pilna ar transporta radīto piesārņojumu.
    8. Būrītis dzīvei, nevis eksistencei.
      Vai zināji, ka trušus pirmo reizi sāka turēt iekštelpās Viktorijas laikmetā (19. gadsimts)? Šie truši bija paredzēti apēšanai, tāpēc būrīši, kuros dzīvniekus turēja, nebija lieli un ērti, bet gan pagaidu novietne. Minimālajam truša būra izmēram jābūt 1,8 m x 0,6 m x 0,6 m, bet – jo lielāks, jo labāk.
    9. Jānodarbina un jāizklaidē.
      Truši ir inteliģenti dzīvnieki, jo īpaši, ja tos ieinteresē ar piemērotām rotaļlietām un aizraujošu sabiedrību. Bet, ja trusim nepievērš nekādu uzmanību, tikai padod barību, dzīvnieks var kļūt depresīvs un destruktīvs.
    10. Laimīgāki pārī.
      Trusīši ir daudz laimīgāki, ja tos tur pārī. Turot vienu trusi, dzīvniekam tiek atņemta viena no pamatvajadzībām – savas sugas īpatņa kompānija. Visvieglāk atrast kopīgu valodu būs diviem kastrētiem pretējā dzimuma pārstāvjiem. Izplatījies interesants mīts, ka truši ļoti labi sadzīvojot ar jūrascūciņām, taču tā nav taisnība, protams, izņemot atsevišķus veiksmīgus gadījumus.
    11. Tualetes pakaiši, kurus drīkst pagaršot.
      Truši ir tīrīgi dzīvnieki, tāpēc viņus parasti nav grūti pieradināt lietot tualetes kastīti. Viss, kas tev jādara – jānovieto pakaiši tajā būra kaktiņā, kur trusītis sācis iet. Ir gan viena bīstama nianse, ko der atcerēties. Trusim var piemist īpatnība grauzt pakaišus, tāpēc nepērc tādus, kuru sastāvā ir cements, māls vai kas sastāva ziņā nav dabiski. Šāds sastāvs var nobloķēt dzīvnieka gremošanas orgānus.
    12. Regulāras veselības pārbaudes.
      Saimniekam regulāri jāpārbauda, vai trusim ir tīras un sausas ausis, deguns un zemastes rajons. Acis un deguns nedrīkst tecēt, uz ādas nedrīkst būt sārti plankumi. Jautā veterinārārstam, lai iemāca, kā pareizi apgriezt truša nadziņus, lai tie neieaugtu un nesavainotu. Ja zini, ka nepietiks dūšas to darīt pašam (trusis var spēcīgi spert un pretoties), ved regulāri pie daktera.
    13. Kastrēšana.
      Kolīdz iestājas atbilstošs vecums, aizved savu mīluli uz procedūru, cik vien drīz iespējams. Mājas mīlulis, kura uzdevums nav vairoties, kļūs daudz laimīgāks, veselāks un draudzīgāks pret citiem.
    14. Citi mājdzīvnieki pieņems ar nosacījumiem.
      Mājas trusi pieņems liela daļa suņu un kaķu, ja vien dzīvnieki savā starpā tiks uzmanīgi iepazīstināti, netiks atstāti vieni un tiks pedagoģiski pareizi pamācīti, kā nedrīkst rīkoties. Ja zini, ka tavs suns vai kaķis ir medīgas dabas, izvēlies izmērā lielu trusi, kam ir augsta pašapziņa un kurš neskrien prom, līdzko ierauga lielāku dzīvnieku.
    15. Kompetents veterinārārsts.
      Lai gan Latvijā truši ir daudziem, tie joprojām pieder pie eksotisko dzīvnieku kategorijas, jo zināšanas par tiem un turēšanas prakse nav tik pieredzes bagāta kā ar kaķiem un suņiem. Tāpēc meklē ne tikai sev tuvāko veterinārārstu, bet arī tādu, kuram ir pieredze ar šiem dzīvniekiem.
    16. Zobi nepārstāj augt.
      Truša zobi nekad nepārstāj augt, un, ja augšējā un apakšējā zobu rinda perfekti nesader, dzīvnieciņam var rasties problēmas ar ēšanu. Tāpēc ikgadējās vizītes laikā pie veterinārārsta vienmēr apvaicājies, vai ar zobiem viss kārtībā. Ja trusis zaudē svaru vai viņam acīmredzami sāp ēšanas laikā, problēma varētu būt zobos. Smaganām jāizskatās rozīgām un gludām.
    17. Vakcinācija un attārpošana.
      Tāpat kā kaķi un suņi, arī trusīši ir jāvakcinē un jāattārpo, jo arī viņus apdraud gan infekcijas slimības, gan nejauki parazīti.
    18. Desertā koks.
      Ja vēlies palutināt savu trusi, piedāvā viņam gabaliņu ēdama koka – ābeles, vītola vai lazdas. Trusim ļoti garšos arī zaļas lapas un dārzeņi, kas nobriest zem zemes. Atceries un pabrīdini bērnus, ka cilvēku našķi, kas bagāti ar cukuru un taukiem, var kļūt par pēdējo, ko trusītis savā mūžā apēd.
    19. Silta, mīksta gultiņa.
      Kartona kaste, kas izklāta ar sienu vai filcu, būs ideāla guļvieta trusim. Lai ierādītu jaunu guļvietu, ieliec tajā dārzeni vai augli.
    20. Dzīvo 10 gadus.
      Vesela truša mūža ilgums var sasniegt 10 gadus. Visiem, kuri apsver truša uzņemšanu mājās, jāuzdod sev jautājums – vai es esmu gatavs rūpēties par trusi 10 gadu garumā? Arī tad, ja bērniem apniks. Un arī tad, ja trusis saslims un būs jādakterē. Arī tad, ja pārvāksies uz citu valsti vai šaurāku dzīvokli. Ja šaubies, nepērc!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē