• 13 pazīmes, kas norāda – kaķim sāp

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    25. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Kaķi vēl labāk nekā suņi prot neizrādīt savas nepatīkamās sajūtas, un viņiem izteiktāks ir instinkts paslēpties, nolīst vietā, kas citiem ir grūti pieejama. Taču vērīga saimnieka acis spēs pamanīt, ka mīlulis izturas vai izskatās citādi.

    Tā kā kaķi ir rutīnas dzīvnieki, jebkura izmaiņa uzvedībā un dienas kārtībā var būt brīdinoša pazīme, ka radušās veselības problēmas un mincis cieš.

    1. Kļūst netipiski skaļš, biežāk ņaud (īpaši tas novērojams, ja kaķim ir smagas urīnceļu saslimšanas). Par sāpēm var liecināt arī skaļa murrāšana. Kaķi parasti murrā labsajūtā, bet šādi dzīvnieks var censties arī pārvarēt savas sāpes un diskomfortu, tāpēc jāskatās, vai nav manāmas vēl citas ciešanu pazīmes.
    2. Neizmanto savu tualeti vai nokārtojas tajā neakurāti. Ja kaķis čurājot vai kakājot sajūt sāpes, viņam parasti šķiet, ka vainīga ir tualete, tāpēc viņš izmēģina to darīt dažādās citās vietās. Ja tualete ir tīra un nav kaut kas būtiski mainījies apkārtējā vidē (kastīte nolikta citā vietā, izmantoti citi pakaiši, mājās parādījies jauns iemītnieks u. tml.), tad neakurāta nokārtošanās kastītē vai tās neizmatošana visbiežāk norāda, ka mincim ir veselības problēmas. Kaķim ar gūžu vai ceļu locītavu sāpēm ir grūti nokārtoties kastītē, ieņemot ierasto pozu. Tāpēc dažkārt gadās, ka, kaķim pat tupot savā tualetē, čura un kaka tomēr galu galā nonāk ārpus tās vai uz kastītes malām.
    3. Pārspīleti daudz mazgājas. Kaķim mazgāšanās process pats par sevi palīdz gūt mierinājumu. Laizot sāpošo, traucējošo vietu, viņš cer arī tikt vaļā no sāpēm. Piemēram, ja kaķim sāp urīnpūslis, viņš var censties tik cītīgi laizīt vēderu, ka tas paliek pavisam bez apmatojuma.
    4. Kaķi pēc savas dabas ir ļoti tīrīgi dzīvnieki un necieš, ka kažoks ir sasmērējies vai nekārtīgs. Ja tavs kaķis staigā netīru, nesakārtotu apmatojumu, tā ir skaidra zīme, ka kaut kas ar viņu nav labi. Arī kaķu vecīši nemēdz aizmirst savus ikdienas higiēnas rituālus. Ja dzīvnieks ir nesakopies, vienmēr ir kāds iemesls, kas viņam traucē to godam izdarīt. Vainīgs var būt stīvums, aptaukošanās, bet tikpat labi iespējams, ka mazgāšanās procedūra viņam sagādā sāpes.
    5. Izvairās no glāstiem. Ja mincis, kas citkārt bieži nācis pie tevis samīļoties, tagad dusmojas, ņurd, kad tu viņu paijā, izdveš jokainas ņurdēšanai, pukšķēšanai līdzīgas skaņas un cenšas gulēt nomaļus, noslēgties sevī, tā var būt sāpju pazīme.
    6. Slēpjas nepieejamās vietās. Kaķis zina, ka sāpes padara viņu neaizsargātu, tāpēc tiecas būt neredzams un neaizsniedzams.
    7. Krasi izmainās ierastā uzvedība  nosvērta, līdzsvarota rakstura kaķis sāpju dēļ var kļūt nemierīgs, uzbudināts, saīdzis, nepacietīgs un viegli aizkaitināms, bet aktīvais – neierasti rāms un lēnīgs, biežāk gulšņā.
    8. Bieži skatās neko neredzošu skatienu, it kā koncentrētos uz savām iekšējām sāpēm.
    9. Redzams trešais plakstiņš.
    10. Elpo ar vaļēju muti vai elso.
    11. Klibo vai nevēlas daudz kustēties.
    12. Nav apetītes.
    13. Guļ neierastā pozā  uz vēdera ar sakumpušu muguru, ķepas saliktas kopā un pavilktas zem sevis, galva noliekta pie pašas zemes, acis pievērtas vai aizvērtas. Sāpju dēļ kaķis var arī staigāt maziem solīšiem ar sakumpušu muguru.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē