• 12 veidi, kā pasargāt kaķi no stresa

    Mājas mīluļi
    Vineta Vizule
    13. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Noah can hardly hold his eyes open!  He looks so snugly cute here but don't let that fool you.  :-O

*Some of you probably know that the title is part of the song from "The Big Bang Theory".   :)
    Foto: Lisa Zins, flickr.com/lisazins
    Noah can hardly hold his eyes open! He looks so snugly cute here but don't let that fool you. :-O *Some of you probably know that the title is part of the song from "The Big Bang Theory". :)
    Mēs zinām, kas satrauc mūs: slimīgas diskusijas, neveiksmes darbā, ģimenes problēmas, laika un enerģijas trūkums.. Pat ilgstoša uzturēšanās karstā saulē un salšana aukstā ziemas naktī rada organismam stresu. Bet kas izraisa stresu dzīvniekam?

    Ja tu īsumā ielūkotos sava mājdzīvnieka ikdienā, līdzīgi novērojumi nenāktu par ļaunu. Protams, mums ir grūti saprast kaķa vai suņa izjūtas, jo mēs taču esam tikai cilvēki. Lietas, kas satrauc tavu mīluli, tev pat ir grūti iztēloties. Tas ir troksnis, ko rada remontstrādnieki vai vienkārša durvju noklaudzēšana kaimiņu dzīvoklī, kā arī kaut kas liels, krāsains, kas dzīvoklī pēkšņi parādījies tuvu tai vietai, kur mājdzīvnieks parasti mēdz apsēsties, piemēram, jauna mēbele vai skulptūra…

    Ļoti bieži stresu izraisoši apstākļi kaķi apdraud jau no mazuļa vecuma un turpina to darīt visas dzīves garumā. Atceries – laika gaitā tas var radīt bīstamas sekas kaķa veselībai.

    Ir dažas pazīmes, kas liecina par dzīvnieka stresu un ir arī daži veidi, kā to samazināt, tā padarot mīluļa dzīvi daudz mierīgāku un laimīgāku.

    12 veidi, kā samazināt stresu kaķa dzīvē
     

    1. Atvēli kaķim viņa personīgo teritoriju. Tas ir ļoti nozīmīgi, jo, tāpat kā tu, arī kaķis sev apkārt vēlas nedaudz brīvas vietas, lai varētu justies komfortabli.

    2. Izbrīvē laiku savam mājdzīvniekam. Lai cik arī aizņemts tu būtu, vienmēr atrodi kādu brītiņu, ko veltīt savam mīlulim. Izrādi tam uzmanību un maigumu, mīlošas rūpes un pamani atšķirību viņa turpmākajā uzvedībā.
    3. Esi konsekvents savā attieksmē. Pacenties vienmēr reaģēt pret kaķi ar vienādi pozitīvu attieksmi. Tavs balss tonis, kad tu ar viņu sarunājies, iemāca kaķim noprast, kāds ir tavs garastāvoklis. Izmanto patīkamu balss toni, kas ir labestīgs un nepārprotams.
    4. Nepacel balsi un nesodi savu kaķi! Par to nekad nedrīkst aizmirst. Lai kā arī tu nebūtu par kaut ko noskaities vai sarūgtināts, nekad neļaujies dusmu uzplūdiem sava mājdzīvnieka klātbūtnē, vai vēl ļaunāk – izlādēt dusmas uz savu mīluli. Šāda rīcība kaķim var tikai izraisīt uzvedības traucējumus. Kā atriebība būs saskrāpētas mēbeles un sienas un dažkārt pat, jā – jūsu acuraugs būs aptraipījis ar kodīgi smakojošu urīnu visu jūsu māju.

    5. Uzmani no kauslīga runča. Ja mājās aug kaķu ģimenīte, vienmēr atceries, ka tuvumā var parādīties kāds liels iedomīgs runcis, kas var nobiedēt mazos kaķēnus vai pat nodarīt tiem pāri. Pārliecinies, ka mazākajiem un jaunākajiem kaķēniem vienmēr ierādīta nodalīta teritorija – tālu prom no niknā un kauslīgā runča.
    6. Samazini trokšņus. Troksnis – tu pat to neievēro… Bet kaķim tieši dažādi trokšņi rada vislielāko stresu, jo viņa dzirde ir daudz attīstītāka par mūsējo. Īpaši grūti klājas mājdzīvniekiem, ja esat izvēlējies apmesties jaunuzceltā ēkā ar skaņu caurlaidīgām sienām, kur visapkārt regulāri dzirdami satiksmes radītie trokšņi.
    7. Parotaļājies vismaz desmit minūtes ik dienu. Tieši spēles un rotaļas spēj mazināt dzīvniekam stresu kā nekas cits. Tās palīdz kaķim izlādēt lieko enerģiju un tai pat laikā labi izklaidēties. Tāpat parūpējies, lai katram no mājdzīvniekiem būtu sava iemīļotā rotaļlieta, ar ko paspēlēties vienatnē.
    8.  Ierobežo spēcīgu smaržu lietošanu. Tas ir ļoti svarīgi, jo tavam kaķim piemīt pārsteidzamas ožas spējas. Spēcīgas parfimērijas smaržas var būt kaitīgas mīlulim, tāpēc par to vienmēr atceries, pirms tās iegādājies.
    9. Pārbaudi barību. Nesabalansēta un vienveidīgi nabadzīga barība var kļūt par iemeslu kaķa veselības traucējumiem. Turklāt vitamīnu un minerālvielu trūkums var izraisīt dzīvnieka organismā arī stresu. Konsultējies ar veterināru, lai būtu pārliecināts, ka savam kaķim esi izvēlējies atbilstīgu un pilnvērtīgu barību.
    10. Novēro savam kaķim stresa pazīmes. Ir ļoti svarīgi laikus atklāt, kas tieši kaķim rada stresu. Stress var izpausties dažādos veidos. Tā var būt gan nesakarīga skraidelēšana pa māju, gan skaļa ņaudēšana, par ādas infekciju liecinošs izspūris kažoks, kas gan atkal tiek savests kārtībā, līdzko tu ilgāku laiku pavadi ar viņu kopā, kad esi atgriezies mājās no darba.
    11. Izmēri kortizona līmeni. Kortizona līmenis vienmēr ir paaugstināts, ja kaķis ilgstoša atradies stresu izraisošā vidē. Kortizona līmeni var noskaidrot laboratorijā, veicot kaķim speciālas analīzes. Taču šādi veterinārārsts spēs atklāt vienīgi sekas, taču galvenais ir atrast iemeslus, kas kaķim stresu izraisījis.
    12. Atradini no vilnas zelēšanas. Vilnas vai kažokādas darināta materiāla plūkāšana un zelēšana kaķim var būt ļoti kaitīga. Nereti kaķi šādi plūkā paklājus, tavu vilnas mēteli vai kažoku, kā arī nesmādē elektriskos vadus. Spalvu kumšķi kaķa vēderā salīp un pārvēršas tādā kā picā. Gadās, ka pēc to izvadīšanas no organisma, kaķis  sāk ēst savus izkārnījumus, kas, protams, kaķim var kaitēt. Siāmas, Birmas un Himalaju kaķu šķirnes ir īpaši tendētas uz vilnas zelēšanu. Tas skaidrojams ar iedzimtību.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē