• 100% dabiska delikatese suņiem – ziemeļbrieža ragi

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka- Karaļeviča
    23. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šis kārums ir īsts glābiņš, tas pasargās no sagraušanas dārgus apavus un interjera priekšmetus. Suņiem tas ļoti patīk, turklāt nesatur nekādas kaitīgas piedevas un konservantus. Ziemeļbrieža ragi Latvijas zooveikalos parādījušies ne tik sen, bet īsāk laikā izpelnījušies daudz pozitīvu atsauksmju vairāku aspektu dēļ. 

    Graušana sunim ir normāla, dabiska uzvedība. Kucēni, graužot teju visu pēc kārtas, cenšas slāpēt nepatīkamās sajūtas zobu maiņas periodā. Pieauguši suņi, graužot dažādus priekšmetus, attīsta žokļu muskulatūru, attīra zobus no aplikuma un zobakmens. Ir arī suņi, kas tādējādi cīnās ar garlaicību vai trauksmes sajūtu. Ja saimnieks savam sunim nepiedāvā interesantu un garšīgu priekšmetu graušanai, suns tādu lietu atradīs pats. Un visbiežāk no suņa zobiem cieš mēbeles, apavi un citi nepiemēroti priekšmeti, kurus graužot suns var sabojāt sev zobus, iedzīvoties gremošanas traucējumos un citās nepatīkamās lietās. Līdzīgi kā ar citām suņa uzvedības problēmām – daudz vieglāk ir novērst nevēlamu graušanu nekā mēģināt atradināt no paraduma, kad tas jau nostiprinājies. Piedāvā sunim vilinošu priekšmetu graušanai vēl pirms sākušās problēmas ar sabojātiem apaviem un krēslu kājām. Šāds brīnumgardums ir ziemeļbrieža ragi. 

    Kur ragi tiek dabūti, un vai šajā ieguves procesā brieži necieš?

    Jau no skolas laikiem mēs zinām, ka brieži un aļņi katru ziemu nomet savus ragus, bet pavasarī izaudzē jaunu ragu pāri. Sākumā jaunos radziņus klāj maiga, samtaina āda, bet to iekšpuse ir pilnībā caurausta ar asinsvadiem, kas baro ragus un palīdz tiem augt. Augot tie pamazām pārkaulojas, asins apgāde samazinās, ārējais slānis kļūst blīvāks, āda ārpusē plīst un noiet nost. Ragu virsmas rievas un raupjums ir šo asinsvadu pēdas. Kad ragi sasniedz pilnu izmēru, pie to pamatnes veidojas gredzeni un asins piegāde tiek pārtraukta, kā rezultātā ragi galu galā nokrīt. Dabiskos apstākļos nomestie ragi reti paliek mežā guļam līdz nākamajam pavasarim – tos grauž plēsēji un pat grauzēji. Tieši šos dabiski kritušos ragus cilvēki savāc, pēc tam sagriež gabalos un pulē, lai pagatavotu labākos kārumus mūsu suņiem. Par to liecina gredzeni pie pamatnes un ragu gaišā krāsa. Savukārt nogrieztiem jauniem radziņiem (pantiem), kas tiek uzskatīti par dziedinošiem un joprojām tiek izmantoti medicīnā, ir tumša krāsa gan ārpusē, gan iekšpusē tieši tāpēc, ka to zāģēšanas brīdī asinsvados atrodas svaigas asinis. Šī procedūra briežiem ir sāpīga, un dzīvnieku draugi ir kategoriski pret šādu ragu iegūšanas veidu. Ar to lielākoties nodarbojas malumednieki. Mūsu veikalos var iegādāties tikai dabiski nomestos briežu ragus. 

    Kāpēc ragi suņiem tik ļoti patīk?

    Šķiet, parasts kaula gabals bez garšas un smaržas. Tomēr ragiem ir dabiska smarža, ko suņa deguns viegli uztver un veicina viņa dabisko instinktu meklēt, grauzt un spēlēties. Brieža ragus novērtē ikvienas šķirnes kucēni un pieauguši suņi. Pēddziņi, medību un glābšanas suņi noslīpē savu ožu uz ragiem, viņiem māca atrast un pēc tam atdot ragu saimniekam. Pēc savas struktūras ragi ir cieti no ārpuses (gaišais slānis) un poraini iekšpusē (tumšā daļa). Tuvāk pamatnei tie ir biezāki un cietāki, uz augšu ragi kļūst plānāki un poraināki (nosacīti mīksti), kas padara tos pieejamākus suņa zobiem. Aļņu ragi atšķirībā no briežu ragiem pēc uzbūves ir blīvāki, tāpēc ir izturīgāki un piemērotāki grauzīgākajiem suņiem. 

    Ja suns atteiksies grauzt?

    Parasti suņi uzreiz saprot, kas ir kas, un ar prieku sāk ragu grauzt. Tomēr dažreiz nākas pamudināt dzīvnieku, pateikt priekšā, kas jādara, īpaši, ja rags ir pārāk ciets un suns to redz pirmo reizi. Lai suns to sāktu grauzt, var panākt ar rotaļas palīdzību. Suņi reti pieļaus, ka viņa manta tiek atņemta, un aiz skaudības, ka to varētu pēkšņi notiesāt saimnieks, paši sāks grauzt. Tiklīdz dzīvnieks būs ragu nomēģinājis, ragam vairs nebūs nekādu izredžu. 

    Kāpēc ragi ir tik vērtīgi?

    To minerālu sastāvs ir bagāts un daudzveidīgs. Brieža ragi satur kalciju un fosforu, kas labvēlīgi ietekmē suņa zobu un kaulu stāvokli. Tas ir arī tādu noderīgu vielu avots kā kolagēns, lipīdi, vitamīni, dažādas aminoskābes un mikroelementi, kā arī saitēm un locītavām tik nepieciešamais glikozamīns un hondroitīns. 

    Kuriem suņiem var un kuriem nevar dot? 

    Brieža ragi ir 100% dabiska delikatese. Tie nav nekādā veidā apstrādāti, nesatur krāsvielas, konservantus, nekādas ķīmiskas piedevas, pret kurām dzīvniekam varētu būt alerģija. Šis hipoalerģiskais dabiskais gardums ir piemērots jebkuram sunim, galvenais ir izvēlēties pareizo izmēru un cietību (vairāk par to tālāk). Ļoti neliels procents suņu, mēģinot iekost ragā, var sabojāt zobus, taču parasti saimnieki apzinās sava mīluļa temperamentu. Ja neesi pārliecināts, kā tavs suns uzvedīsies, pirmo reizi ragu iedod savā uzraudzībā.

    Cik tie ir droši?

    Pēc savas struktūras ragi ir cieti no ārpuses un poraini iekšpusē. Raga struktūra ir tāda, ka tas nesadrūp asās lauskās un apēstie gabaliņi, ja tas tomēr notiek, atšķirībā no cauruļveida kauliem pilnībā tiek sagremoti kuņģa zarnu traktā. Sunim ilgstoši košļājot un graužot ragu, tas kļūst mīkstāks, suņi kārtu pa kārtai ragu nokasa. Tādējādi tas pamazām kūst, neatstājot ne drupatas, ne pēdas. Turklāt raga graušana veicina zobu dabisku attīrīšanu no aplikuma.

    Atceries!

    Kad rags jau ir nograuzts līdz tādam izmēram, lai pilnībā ietilptu suņa mutē, tas jānomaina, lai dzīvnieks nemēģinātu to norīt veselu un neaizrītos. Pārpalikušo raga daļu vari nomazgāt zem tekoša ūdens un atdot draugiem, kuriem ir mazāka izmēra suns. To var dot arī grauzējiem, ja tādi ir tavās vai paziņu mājās. Seski, truši, jūrascūciņas, žurkas un pat kāmji būs ļoti priecīgi par šādu elitāru kārumu. Rags saglabās viņu zobus veselus un tīrus, kā arī nodrošinās minerālu barību. 

    Cik ilgam laikam pietiek?

    Brieža ragi ir gardums, kas sunim pietiks ļoti ilgam laikam – no 1 mēneša līdz pat 2–3 gadiem. Viss atkarīgs no raga cietības, suņa šķirnes un tā, cik aktīvs grauzējs viņš ir. Nereti gadās, ka sākumā suns ļoti aktīvi grauž ragu, bet tad uz vairākām dienām vai pat nedēļām par to aizmirst. Un tad atkal atgriežas pie tā, ja uznāk kāre vai vajadzība. 

    Uzmanību!

    Speciālisti iesaka pirmajā laikā suni ilgstoši neatstāt vienu ar graužamo, ļaujot ragu grauzt ne ilgāk kā vienu stundu dienā. Ar laiku šo prieku vari, protams, paildzināt, kad būsi novērojis savu mīluli un sapratis viņa graušanas paradumus. Pats suns diez vai apstāsies, un ilgstoša graušana radīs pārmērīgu spriedzi žokļu muskuļiem, kā arī kaitējumu smaganām un zobiem. Pamēģini pats pagrauzt saulespuķu sēklas trīs stundas pēc kārtas – sāpēs gan zobi, gan mēle. 

    Vai tiešām var aizmirst par apgrauztām mēbelēm? 

    Lai nu kurš, bet suņu saimnieki lieliski zina, ka mājdzīvnieka uzturēšanas izmaksās ietilpst ne tikai maksa par barību un aksesuāriem, bet arī apgrauztu mēbeļu, apavu un citu sadzīves priekšmetu restaurācija. Īpaši grūti jaunizceptajiem kucēnu saimniekiem ir mīluļa zobu maiņas laikā, kad šķiet, ka kucēna dzīvē ir tikai viens mērķis – izpostīt tavu interjeru. Tad tiek kaudzēm pirktas dažādas graužamlietas – rotaļlietas, virves, superizturīgi kauli utt. Ragi ir lieliska alternatīva krēsliem un dīvāniem. Mīļākās rotaļlietas ne vienmēr palīdz, tev ir vajadzīgs kas tāds, ko mājdzīvnieks vēlēsies instinktīvā līmenī. Vislabāk sākt ragus kucēnam dot pirms zobu maiņas, tad brīdī, kad parādīsies jauni, viņš jau zinās, kas var atvieglot viņa stāvokli. Savukārt tu ietaupīsi savus nervus un budžetu. 

    Vēl viens būtisks pluss!

    Ragiem nav nekāda aromāta, tie nesmērējas, nedrūp, neatstāj pēdas un taukainus pleķus, graužot nekļūst lipīgi un laika gaitā nebojājas. Vienīgais, kas jādara, kad iegādājies jaunu ragu, – pirms došanas sunim, tas kārtīgi jānomazgā ar ūdeni. Tā kā ragi tiek savākti mežā tieši no zemes, bet pēc tam sazāģēti ar jaudīgu zāģi, tajos var būt putekļu un netīrumu paliekas, kas tavam četrkājainajam draugam nav vajadzīgas. 

    Kā pareizi izvēlēties ragu?

    Pirmkārt, pēc izmēra. Jo lielāks suns, jo lielākam jābūt ragam. 

    Otrais atlases kritērijs ir blīvums jeb cietība. Jebkurš rags sastāv no cieta ārējā slāņa un porainas iekšējās daļas. Apskati griezumu: jo poraināks kodols, kam parasti ir tumšāka krāsa, jo mīkstāks būs rags. Mīkstāki ragi suņiem ir pievilcīgāki, taču tie ātrāk nograužas, īpaši vecākiem spēcīgiem suņiem. 

    Ja savam sunim brieža ragu pērc pirmo reizi, sāc ar mīkstu vai vidēji cietu ragu. Iespējams, mājdzīvnieks ar to tiks galā ātrāk, nekā tu vēlētos, bet tad viņš sajutīs tā garšu un nostiprinās interesi par šādu gardumu, bet tu sapratīsi suņa graušanas stilu. Nākamreiz nopērc jau stingrāku ragu. Ar laiku tu sapratīsi, kādas cietības rags tavam sunim ir vispiemērotākais. 

    Kas ir ragu čipsi?

    Tie ir ragi, kas sazāģēti ripās. Tiem ir tādas pašas noderīgās īpašības kā veseliem ragiem, taču tie galvenokārt paredzēti mazām un miniatūrām suņu šķirnēm. Šāds graužamais piemērots arī maziem kucēniem vai vecākiem suņiem ar jau novājinātiem zobiem.

    Īsa brieža ragu lietošanas instrukcija

    • Pēc raga pārnešanas no veikala noskalo to ar siltu ūdeni.
    • Ja suns ragu redz pirmo reizi un neizrāda interesi (vēl nav apjautis savu laimi), vari to iesmērēt ar barību, lai mēģina grauzt. 
    • Pirmo reizi ragu dod grauzt tikai uzraudzībā, lai kontrolētu suni, ja nu tas mēģina tajā iekosties, un novērstu zobu bojājumus (tas gan notiek ārkārtīgi reti un atkarīgs no suņa temperamenta). 
    • Neatstāj suni vienu ar ragu uz ilgu laiku, lai nebūtu stīvuma žokļos un noberztu smaganu. 
    • Ja rags kļuvis tik mazs, ka suns to var norīt veselu, paņemt to un izmet (vari arī atdot kādam grauzējam vai mazāka izmēra sunītim).
    • Pērc jaunu ragu. 

    Plusi

    • Nodarbinās tavu suni ilgu laiku.
    • Ragi nešķeļas un neiestrēgst zobos.
    • Dabisks kalcija, fosfora, mangāna un cinka avots. Hondroitīna sulfāts, kas atrodams ragos, ir īpaši labvēlīgs jūsu suņa kaulu un locītavu veselībai, un bieži vien tā ir svarīga uztura bagātinātāju sastāvdaļa locītavu veselībai.
    • Ragu graušana samazina zobu aplikumu un zobakmens veidošanos.
    • Nav taukaini un lipīgi, neatstāj nekādus traipus. 
    • Ragi ir bez smaržas. Tie neizdala netīkamu aromātu kā citas dabiskas suņu graužamlietas. 
    • Tie nebojājas. 
    • Kalpo ilgu laiku. 
    • Piemēroti visu izmēru un šķirņu suņiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē