• 10 padomi, kā padarīt māju kaķim drošu

    Mājas mīluļi
    Vineta Vizule
    2. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Tu pat iedomāties nevari, cik daudz riskantu vietu un priekšmetu atrodas tavā mājoklī, kuri var apdraudēt ne tikai mazus kaķēnus, bet arī pieaugušu kaķi, ja viņš nesen kļuvis par tavu ģimenes locekli.

    Kaķi pēc dabas ir ļoti ziņkārīgi, tāpēc nekad neatstāj atvērtu ledusskapi, veļas mašīnu, trauku mazgājamo mašīnu vai plīts cepeškrāsni. Neatstāj arī bez uzraudzības karstu gludekli, katlus un kannas ar vārošu šķidrumu. Vērtīgus priekšmetus, kā, piemēram, Ķīnas vāzi, glabā vietā, kur kaķis nevar tai piekļūt un nejauši apgāzt. Kamīnam izmanto norobežojošas durtiņas, it īpaši, kad tas ir iedegts. Tikpat bīstamas ir sadzīvē izmantojamās ķimikālijas. Kaķis var savainoties, ja nevērīgi būs atstātas adatas, asi naži, naglas. Viņa dzīvībai bīstami var būt arī plastikāta maisiņi. Tāpat atvērti logi mājas augšējos stāvos ir ļoti nedroši – kaķis var izkrist un savainoties.

    10 padomi, kā māju padarīt drošu arī tavam kaķim:

    1. Nesmēķē! Tavam mājoklim jākļūst par nesmēķētāju zonu, jo tas ir vitāli svarīgi gan tavai, gan tava kaķa veselībai. Pētījumi pierādījuši, ka piesmēķētā telpā kaķis jūtas kā kanārijputniņš ogļraktuvēs. Ja viņam piemetīsies ļaundabīgs audzējs, tas tikai pierādīs, ka tu un tavs mīlulis mītat veselībai nelabvēlīgā vidē. Cigarešu dūmi ir īsti slepkavas, tie satur aptuveni 3000 kaitīgu vielu, kas var kļūt par vēža izraisītāju. Esi uzmanīgs, negandē veselību ne sev, ne pārējiem ģimenes locekļiem, tostarp arī mājdzīvniekiem. 
    2. Pārbaudi logu un palodzes! Pārliecinies, ka logu stikli nav ieplaisājuši, ap rāmjiem nekur nav manāmas ierūsējušas naglas, skrūves vai citi asumi, arī eņģes ir kārtībā un nav atlīmējies logu blīvējums. Ja tavs kaķis mēdz sēdēt pie loga un to izmanto, lai tiktu uz pagalmu, tad stikla šķembas un dažādi asumi var viņu viegli savainot. Turklāt kaķēni 2–3 mēnešu vecumā tāpat kā mazi bērni mēdz nogaršot visu, kas pagadās viņu ceļā, tāpēc atlīmējies logu blīvējuma materiāls viņiem var būt īpaši kaitīgs.
    3. Rūpējies par kaķa WC. Kaķa tualetes kastīti noliec dzīvniekam viegli piekļūstamā vietā, kur ir laba gaisa ventilācija. Kastītes saturs regulāri jāmaina un jāseko, lai arī tās apkārtne būtu uzkopta. Ja mājās ir vairāki kaķi, tad katram no tiem kā minimums nepieciešama viena tualetes kaste.
    4. Iekārto kaķim solāriju. Saules gaisma un siltums kaķi gan sasilda, gan nomierina. Protams, tas nenozīmē, ka tev vasaras svelmē jāatstāj kaķis uz sakarsētās terases. Parūpējies, lai kaķim un arī tev dzīvoklī būtu iekārtota kāda saulaina vietiņa, kur jūs abi varētu atpūsties. Tu pat nenojaut, cik ļoti kaķim patīk gozēties saulītē! Ja dzīvoklis ir ēnains un saule tajā iespīd reti, parūpējies, lai kaut kas aizstātu tās radīto siltumu. Kaķis var sildīties pie norobežota kamīna, centrālapkures radiatoriem vai uz kaķu tik iecienītā siltā krāsns mūrīša.
    5. Pārbaudi istabas augus. Pārliecinies, ka tavā mājoklī nav tādu istabas augu, kas mājdzīvniekam var izrādīties indīgi. Kaķis ir ļoti ziņkārīgs un dažkārt mēdz nogaršot arī zaļumus, kas aug puķupodos, jo viņam patīk zelēt visu, kas līdzinās zaļai zālei. Atceries, ka daži dekoratīvie istabas augi ir dzīvniekiem ļoti indīgi
    6. Nelieto ķimikālijas pret insektiem. Neiegādājies un nelieto dažādus pretinsektu līdzekļus, ja neesi pārliecināts, ka to sastāvdaļas nav kaitīgas mājdzīvniekiem. Daži pretinsektu līdzekļi satur ļoti bīstamas vielas, kuras nemanot var absorbēties gan mūsu, gan dzīvnieku organismā un krāties gadiem ilgi, līdz izraisa nopietnu saslimšanu. Ja vēlies atbrīvoties no insektiem, vislabāk izmantot žāvētas tabakas lapas, borskābi, dažādas eļļas, kas iegūtas no dabiskiem materiāliem, piemēram, neļķu eļļa.
    7. Birstošs apmetums, atlīmējušās sienas tapetes, nolupusi grīdas krāsa – kaķis to visu var censties pagaršot, jo reizēm viņi mēdz pastrādāt patiesi neiedomājamas lietas. Daži kaķi mēģina ar zobiem paskrubināt arī elektrības vadus un kabeļus. Ja kaķis vēl ir arī hronisks vilnas zelētājs, tev jābūt divkārši uzmanīgam, jo, apēdot kaut vai tapetes driskas, tam var rasties nopietni veselības traucējumi.
    8. Izvairies lietot gaisa atsvaidzinātājus. Gaisa atsvaidzinātāji tavā mājoklī var radīt patīkamu aromātu, taču kaķim tas var nepatikt. Dzīvnieks var sāk šķaudīt un klepot, viņam var tecēt deguns un pat rasties pirmās astmas pazīmes. Kaķi ir ļoti jutīgi pret smaržām. Tās var izraisīt gan elpošanas ceļu saslimšanas, gan dažādas alerģijas. Ja tomēr vēlies aromatizēt telpās gaisu, izmanto apelsīnu miziņas, žāvētus ziedus, sandalkoku u. tml. dabiskus un nekaitīgus materiālus.
    9. Ierīko kaķim draudzīgas durvis. Ar tādām saprotam durvis, kuras projektētas tā, lai kaķis pa tām varētu viegli ienākt un iziet. Smagas durvis, kas viegli mēdz aizcirsties, dzīvnieku var savainot. Konsultējies ar arhitektiem vai galdniekiem, kādas durvis būtu mājdzīvniekiem piemērotākas. Mūsdienās taču ir tik dažādi risinājumi durvju vērtnēm, eņģēm un citām to sastāvdaļām.
    10. Neaizmirsti uzkopt mājokli. Tīrot māju, kurā mīt kaķis, neaizmirsti izmantot putekļsūcēju. It kā pašsaprotama lieta, taču atceries par telpu uzkopšanas regularitāti. Tas patiešām ir apbrīnojami, cik ātri tajās uzrodas netīrumi un putekļi!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē