• 10 interesanti fakti par Gārfīldu

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka- Karaļeviča
    26. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pirms 40 gadiem – 1978. gadā – pasaule iepazinās ar rudo un apburošo, bet slinko un sarkastisko runci Gārfīldu, kurš dievina lazanju un ienīst pirmdienas. Šo personāžu uzzīmēja amerikāņu komiksu mākslinieks Džeimss Roberts Deiviss. Astītes apkopoja interesantākos faktus par pasaulē slavenāko kaķi.

    1. Komikss par Gārfīldu pirmo reizi avīžu slejās parādījās 1978. gadā un ir bijis visizplatītākais komikss pasaulē – to lasītāju skaits sasniedza 300 000 000 cilvēku. Komiksa autors Džims Deiviss Gārfīldu raksturo kā «cilvēku kaķa izskatā». Viņā tiešām ir daudz no mums, cilvēkiem. Tieši tāpēc viņu tik ļoti mīl. Viņš ir slinks, viņam patīk labi paēst, pēc tam pagulēt mīkstā dīvānā un paskatīties TV. Sava iemīļotākā kāruma lazanjas dēļ Gārfīlds nespēj izturēt nevienu diētu. Tāpat kā vairākums cilvēku, Gārfīlds ienīst pirmdienas. Viņš ir cinisks un patmīlīgs. Gārfīlds sevi tiešām ļoti augstu vērtē, taču zem viņa egoistiskās ārienes slēpjas kaķis, kurš mīl savu rotaļu lācīti, aizstāv mazo draugu kucēnu Odiju un ir ārkārtīgi uzticīgs un pateicīgs savam saimniekam Džonam.

    2. Gārfīlda «tēvs» Džims Deiviss personāžu nosauca par godu savam vectēvam, Džeimsam Gārfīldam Deivisam, kurš savukārt bija nosaukts par godu 20. ASV prezidentam Džeimsam Gārfīldam (1831–1881). Pastāv viedoklis, ka Džima vectēvs bija rudmatains un viņam ļoti garšoja lazanja, un viņš kalpoja par prototipu slavenā kaķa radīšanā.

    3. Komiksi par slinko un sarkastisko kaķi Gārfīldu ātri iekaroja popularitāti dažādās pasaules valstīs. Pēc komiksu motīviem radīti neskaitāmi multiplikācijas seriāli, multfilmas un pat pilnmetrāžas filmas. Pirmā multiplikācijas seriāla «Gārfīlds un draugi» sērija uz ekrāniem iznāca 1988. gadā, un piecus gadus no vietas seriāls ierindojās vispopulārāko ASV sestdienas rīta programmu topa augšgalā. Taču Gārfīlda impērija jau sen izplatījusies ārpus multiplikācijas un komiksa robežām. Ar slavenā runča attēlu un citātiem tiek ražoti dažnedažādākie produkti, Gārfīldam ir arī tūkstošiem sekotāju sociālajos tīklos utt.

    4. Komiksos par Gārfīldu figurē arī citi tēli, kas nodrošinājuši galvenā varoņa panākumus. Tas ir biklais un neizlēmīgais Gārfīlda saimnieks Džons Arbakls, ar kuru runcis veikli manipulē, dzīvespriecīgais, taču pamuļķais kucēns Odijs, kaķēns Nermals, ko Gārfīlds pastāvīgi izjoko, runājošās peles, zirnekļi un daudzi citi.

    5. Līdz komiksa par kaķi Gārfīldu radīšanai Džims Deiviss kādu laiku strādāja reklāmas aģentūrā, vēlāk piedalījās komiksa «Tumbleweeds» radīšanā. Kādu laiku pēc tam Deiviss izveidoja savas pirmās komiksa «Gnorm Gnat» sērijas, kur galvenais personāžs ir ods. Plašu popularitāti šis komikss neguva, jo stāsts par odu Gnormu bija publicēts tikai nelielā Pendltonas pilsētas avīzē. Gnorms bija smieklīgs un interesants tēls, taču visos izdevumos, kuros Deiviss centās publicēt oda piedzīvojumus, saņēma atteikumu ar aptuveni šādu formulējumu: «Neviens negrib skatīties komiksus par kaut kādiem nožēlojamiem kukaiņiem!» Komiksu sērija par odu bija pabeigta vienkārši un ātri – uz oda no debesīm nokrita milzīgs zābaks un viņu nosita. 1978. gada 19. jūnijā iznāca Deivisa komiksi par Gārfīldu.

    6. Kāpēc vispār kaķis? Zināms, ka laikā, kad auga Džims Deiviss, bija liels daudzums komiksu, kuru galvenie varoņi bija suņi – «Marmaduke», «Snoopy and Belvedere» un citi. Savukārt kaķi šajā lauciņā netika pārstāvēti. Džima bērnība pagāja kaķu kompānijā – viņa rančo to bija vairāki desmiti, katram bija savs raksturs, paradumi. Nav nekāds brīnums, ka viens no Džima darbu tēliem bija tieši kaķis.

    7. Slavenais runcis Gārfīlds teica: «Lazanja nav ēdiens. Tas ir dzīvesveids!» Kāpēc Gārfīldam tik ļoti garšo lazanja? Tāpēc, ka viņš piedzima itāļu restorānā ar nosaukumu «Mama Leoni». Piedzimstot runcis svēra vairāk nekā pusotra kilograma un ēda tik daudz, ka nepietika restorāna klientiem. Tā nu īpašnieks bija spiests Gārfīldu pārdot zooveikalam, kur viņu ieraudzīja komiksa varonis, multiplikators Džons Ārbakls. Un tad kaķis sāka savu uzvaras gājienu pa multiplikācijas un televīzijas pasauli.

    8. Par spīti acīmredzamajam rijīgumam, Gārfīlds nebūt neēd visu, kas pagadās. Viņš ciest nevar greipfrūtus, rozīnes, gliemežus, kēksus un vairumu dārzeņu.

    9. Gārfīlds nav vienīgais personāžs, kas nosaukts par godu sava radītāja radiniekiem. Džona Ārbakla brāli sauc «Doc Boy»', kurš šo vārdu ieguvis par godu multiplikatora brālim Deivam Dokam Deivisam, un, kaut arī multfilmā viņš nav visai attapīgs personāžs, realitātē Deivs Deiviss ir ļoti gudrs vīrietis.

    10. Multiplikācijas varonis – multiplikators Džons Ārbakls, Gārfīlda saimnieks un draugs, dzimis 1950. gada 28. jūlijā, bet viņa radītājs Džims Deiviss – 1945. gadā. Par spīti saviem 67 gadiem, Džons visai labi izskatās, vai ne?

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē