• 10 dzīvnieki, kas izmanto darbarīkus

    Interesanti
    Ligita Timma
    21. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Cilvēki nebūt nav vienīgie pasaulē, kas ikdienā darbojas ne tikai ar savām rokām, kājām un citiem orgāniem, bet lieto arī rīkus!

    Šis prasmes dzīvnieki parasti ierāda arī saviem pēcnācējiem. Pārsvarā tiek izmantotas dažādas dabā atrodamas lietas, bet šimpanzes un orangutāni spēj arī paši sameistarot savus instrumentus.

    • Grauzēji

    Šķiet neticami, bet pat grauzējiem var iemācīt izmantot darbarīkus. Pētnieki izmēģinājuši degu barības sagādei piedāvāt noderīgu instrumentu – viņam tika ierādīts, cik ērti ar mazu grābeklīti iespējams tikt pie saulespuķu sēkliņām. Degu ticis novietots aiz plastmasas režģa, kuram var labi redzēt cauri, un otrā pusē izbērtas saulespuķu sēklas. Kad degu iedots grābeklītis, viņš galu galā aptvēra, kā pats var to izmantot, lai kāroto barību pievilktu sev tuvāk.

    • Makaki pērtiķi

    Makaki, kas dzīvo Taizemē Lopburi budistu svētnīcas tuvumā, piemēram, mēdz izraut ciemiņiem pa kādam matam un izmantot tos kā zobu diegu. Mātītes šo zobu higiēnas paradumu parasti ierāda arī saviem mazuļiem, lai viņi to apgūst. Tas uzskatāmi liecina, ka primātu radurakstos mācīšanās bijusi raksturīga jau ļoti sen.

    • Astoņkāji

    Salīdzinoši nesen atklājies, ka astoņkājis spēj izdomāt, kādus priekšmetus var likt lietā savas dzīves uzlabošanai. Pētnieki nofilmējuši kādu astoņkāji, kas ar saviem taustekļiem sagrābis pusi kokosrieksta čaulas un aiznesis to līdzi, lai vēlāk tajā ierīkotu savu slēptuvi. Šis atklājums patiesībā ir pirmā fiksētā liecība par to, ka arī bezmugurkaulnieki izmanto rīkus.

    • Gorillas

    Kad piemin gorillas, tad pirmais, ar ko tās mums asociējas, ir spēks. Kā zināms, šie dzīvnieki ir reizes desmit stiprāki par pieaugušu cilvēku. Bet gorillas nav nekādi dumiķi, viņi spēj izdomāt, kā var likt lietā dabā atrodamus priekšmetus.

    Kamēr citi pērtiķi darbarīkus pārsvarā izmanto ēdiena iegūšanai, šie izprātojuši, kā ar to palīdzību var veiksmīgāk atrisināt arī vides radītas problēmas. Savvaļas gorillas, piemēram, iemanījušies ar nūjām izmērīt ūdens dziļumu un no koku stumbriem veidot drošas pārejas dziļākām purva vietām.

    • Jūras ūdrs

    Jūras ūdri izmanto akmeņus, lai nodauzītu no klintīm pērļgliemenes un pārsistu to čaulas, tā tiekot pie sava medījuma. Gadu desmitiem uzskatīja, ka viņi ir vienīgie zīdītāji, kas dzīvo jūras ūdenī un iemanījušies izmantot darbarīkus, līdz atklāja, ka to prot arī delfīni.

    • Delfīni

    Delfīnus uzskata par gudrākajām jūras būtnēm. Nesen zinātnieki atklājuši, ka viņi ne tikai spēj prasmīgi izmantot darbarīkus, bet rīkojas ar tiem gluži vai kā īsti darbaholiķi. Pie Austrālijas krastiem novērojot pudeļdeguna delfīnu grupu, fiksēts, kā tie, saņēmuši zobos jūras sūkļus, ar tiem berž okeāna gultni, lai atsegtu iekāroto barību. Secināts, ka pudeļdelfīni, gādājot sev barību, spēj strādāt ar instrumentiem visilgāk no visiem planētas dzīvniekiem.

    • Ziloņi

    Ziloņi ir vieni no gudrākajiem dzīvniekiem pasaulē, kam ir vislielākās smadzenes sauszemes radību vidū. Āzijas ziloņi, piemēram, spēj nolauzt pareiza garuma krūmu zarus, lai aizdzītu insektus no sava ķermeņa vietām, ko nevar aizsniegt ar snuķi.

    Klīst nostāsti par gadījumiem, kad ziloņi ar baļķa vai akmens palīdzību iemanījušies sadauzīt elektrisko nožogojumu, lai izkļūtu no tā, un aizsprostot ūdens padeves caurumus ar sakošļātām mizām, lai citi dzīvnieki to neizdzertu un vairāk paliktu viņiem.

    • Orangutani

    Orangutani ir iemācījušies un nodod saviem pēctečiem prasmi no lapām izveidot improvizētas svilpes, ar kurām atbaidīt plēsīgus zvērus. Tas pagaidām ir vienīgais mums zināmais darbarīks, ko dzīvnieki paši radījuši un lieto saziņai.

    • Vārnas

    Zinātnieki atklāj arvien jaunas pazīmes, ka vārnām un to radiniekiem ir īpaši attīstītas smadzenes, kas palīdz izprast, kā veidot darbarīkus no zariem, lapām un savām spalvām. Pētnieki pat atklājuši, ka vārnas, gluži kā grieķu fabulista Ēzopa stāstā par izslāpušo vārnu un krūku, prot dziļā ūdens traukā samest akmeņus, lai šķidruma līmenis tajā paceltos un viņas varētu likt pie kārotā dzeramā.

    • Šimpanzes

    Šimpanze dzīvajā planētā ir cilvēka tuvākais radinieks, kas acīmredzot jau sensenos laikos bija iemācījies izmantot darbarīkus. Āfrikā Ziloņkaula krastā ir atrasta sena šimpanžu nometne ar darbarīkiem, kas radīti pirms 4300 gadiem. Šie dzīvnieki prot izgatavot šķēpus, lai pārtikai nomedītu citus primātus, un spēj izgatavot speciālu aprīkojumu skudru ķeršanai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē