Lai arī mūsdienās ir pieejami visdažādākie medikamenti notievēšanai, tomēr pētījumi liecina, ka lielākā daļa cilvēku labprātāk izvēlas notievēt dabiskā ceļā – ar sporta un diētu palīdzību. Tomēr, lai atvieglotu grūto ceļu uz ideālo sapņu figūru, pētnieki noskaidrojuši, ka arī atsevišķas uzturvielas un uztura stratēģijas var atdarināt semaglutīdu jeb diabētiķu zāļu iedarbību.
Kā notievēt ar Ozempic bez Ozempic?
Toronto universitātes pētnieki skaidro, ka palielināta šķiedrvielu un mononepiesātināto tauku (piemēram, olīveļļas un avokado) uzņemšana, kā arī konkrēts diennakts laiks, kad tiek ēsts, ēdiena ēšanas secība, ēšanas ātrums un pat košļāšana, var dabiski stimulēt tā paša hormona ražošanu, kura rašanos veicina Ozempic.
Semaglutīda medikamenti cilvēka organismā palielina hormona GLP-1 izdalīšanos, kas savukārt organismam liek ēdienu pārstrādāt lēnāk, tādējādi liekot cilvēkam justies ilgāk paēdušam. Šī iemesla dēļ cilvēki sāk ēst retāk, tādēļ arī strauji notievē.
Lai arī varētu šķist, ka apetīti var mazināt tikai sintētiskas zāles, tomēr Toronto universitātes pētnieki pauž, ka ķermeni var apmānīt ar šķiedrvielām bagātu uzturu. Piemēram, pupiņas, dārzeņi, graudaugi, sēklas būtiski spēj palielināt GLP-1 izstrādi. Arī nepiesātinātās taukskābes, avokado, olīveļļa, rieksti, stimulē GLP-1 rašanos.
Tāpat pētnieki vērš uzmanību stratēģijai, kā tiek uzņemta pārtika. Piemēram, šķietami kaitīgā maize kopā ar olīveļļu, sviestu vai sieru arī spēj palielināt brīnumainā hormona GLP-1 izstrādi. Pētījumos secināts, ka sākot maltīti ar olbaltumvielām, piemēram, zivi, tofu vai gaļu, un beidzot to ar ogļhidrātiem, piemēram, rīsiem, sāta sajūta uzkavēsies ilgāk.
Arī laiks, kad ieturēt maltīti, ir svarīgs. Ja ēdienu uzņem plkst. 8 no rīta, GLP-1 hormons izdalīsies lielākā daudzumā nekā, ja tas pats ēdiens tiktu apēsts plkst. 5 pēcpusdienā. Tas nozīmē, ka agrāk ieturēta maltīte pārstrādāsies labāk un sniegs lielāku sāta sajūtu.
Toronto universitātes stratēģijas ātrākai svara zaudēšanai:
- Ēst brokastis.
- Brokastīm jābūt dienas lielākajai maltītei.
- Katrā ēdienreizē patērēt pēc iespējas vairāk šķiedrvielu.
- Pēc iespējas vairāk uzturā iekļaut olīveļļu.
- Ēdot maltītes sāc ar olbaltumvielām, turpini ar dārzeņiem un noslēdz ar ogļhidrātiem.
- Našķojies ar riekstiem.
- Lēni un kārtīgi sakošļā ēdienu.