• Zems atalgojums un veca tehnika – darbu pametīs vadošie Onkoloģijas centra ārsti

    Ārsts
    Ziņu aģentūra LETA
    29. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no LTV video
    Latvijas Onkoloģijas centrs (LOC), iespējams, tuvākajā laikā varētu zaudēt uzreiz trīs vadošos LOR speciālistus – un līdz ar to veselu nodaļu, pirmdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

    Ārsti uzteikuši darbu gan nekonkurētspējīga atalgojuma dēļ, gan tāpēc, ka ilgstoši neesot saņēmuši atbilstīgu materiāltehnisko nodrošinājumu darbam. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valde apgalvo, ka sarunas ar speciālistiem vēl notikšot. Tomēr atalgojuma ziņā slimnīca nevarot konkurēt ar privātajām ārstniecības iestādēm.

    LOC ir Latvijas vadošā iestāde vēža ārstēšanā, taču ļoti iespējams, ka no nākamā gada sākuma te būs par vienu nodaļu mazāk, jo darbu uzteikuši trīs vadošie otolaringologi. LOC Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs Armands Sīviņš norādīja, ka šie ir speciālisti, kuru skaits Latvijā ir ierobežots.

    LOC Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas vadītājs Romāns Dzalbs ir viens no otolaringologiem, kurš uzrakstījis atlūgumu. Viņš stāstīja, ka vairākus gadus kopā ar kolēģiem lūdzis slimnīcas vadību iegādāties gan mikroskopu, gan lāzeru, kas ļautu veikt mūsdienīgas, starptautiskām vadlīnijām atbilstīgas operācijas, taču tas neesot noticis.

    Lūgumi tikuši regulāri atkārtoti. Šajā rudenī, kad LOR nodaļas kolēģim piedāvāts ievērojami lielāks atalgojums citā slimnīcā, Dzalbs kā nodaļas vadītājs nolēmis vēlreiz vērsties pie Austrumu slimnīcas valdes, lūdzot pārskatīt arī atalgojumu. Visi trīs otolaringologi bija nolēmuši turēties kopā un negatīvas atbildes gadījumā kopā uzteikt darbu, kaut lēmums būtu ļoti smags visiem.

    «Saņēmu atbildi gan telefoniski, ka – nu nekas, nu tad veram ciet, ka tas nekas īpašs nav. Pēc tāda morāla trieciena nolēmām, ka rakstīsim visi, un principiāli nekas īsti nav mainījies, es esmu nodaļas vadītājs un nodaļā ir trīs otorinolaringologi un neviens nav atlūgumus atsaucis,» pauda Dalbs.

    Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs apstiprināja, ka, zaudējot šos speciālistus, jau no nākamā gada sākuma Onkoloģijas centrā faktiski zūd vesela nodaļa. «Ja nav neviena sertificēta LOR ārsta, [..] LOC vairs [..] nebūs iespēju ārstēties LOR pacientiem ar ļaundabīgiem LOR audzējiem. Jā, praktiski gandrīz vai ceturtā daļa no onkoķirurģijas klīnikas tiek nošķelta,» norādīja Sīviņš.

    Tikmēr Austrumu slimnīcas valde apstiprināja, ka otolaringologiem nepieciešamās aparatūras iepirkumi bija aizkavējušies, taču šobrīd valde to iegādi esot apstiprinājusi. Kas attiecas uz atalgojumu – universitātes slimnīca nevarot konkurēt ar privāto sektoru.

    RAKUS valdes loceklis Haralds Plaudis skaidroja, ka līdz 31.decembrim ārsti strādā, visiem pacientiem tiek nodrošināti gan izmeklējumi, gan konsultācijas, gan operācijas. Viņš akcentēja, ka slimnīcai esot pusotrs mēnesis, lai situāciju atrisinātu, cerot uz abpusēji izdevīgu situācijas risinājumu.

    Savukārt Dzalbs, taujāts, kam būtu jānotiek, lai ārsti mainītu viedokli, atzina, ka nezina, jo viņi bijuši «tik ļoti izvazāti, tik nomelnoti».

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē