• Zelenskis: Jūsu kultūra un cilvēciskais tēls ir gājuši bojā kopā ar ukraiņiem

    Karš
    LETA--AFP
    4. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis par Krievijas karavīru pastrādāto civiliedzīvotāju slaktiņu Bučā vainojis Krievijas vadību.

    Viņš arī paziņojis, ka tiks izveidots speciāls mehānisms, lai sauktu pie atbildības vainīgos.

    «Es gribu, lai visi Krievijas Federācijas vadītāji redzētu, kā tiek izpildītas jūsu pavēles. Lūk, tādas pavēles. Lūk, tāda izpildīšana. Un solidārā atbildība. Par šīm slepkavībām, par šīm spīdzināšanām, par šīm sprādzienu norautajām rokām, kuras ir uz ielām. Par šaušanu pakausī sasietiem cilvēkiem,» sacīja Zelenskis svētdienas vakarā ierakstītajā videouzrunā.

    «Lūk, tā tagad tiks uztverta Krievijas valsts. Tas ir jūsu tēls. Jūsu kultūra un cilvēciskais tēls ir gājuši bojā kopā ar ukraiņiem un ukrainietēm, pēc kuriem jūs atnācāt,» uzsvēra Ukrainas prezidents.

    «Mūsu zemē pabija koncentrēts ļaunums.

    Slepkavas. Bendes. Varmākas. Marodieri. Kuri sevi sauc par armiju. Un kuri pelnījuši tikai nāvi pēc tā, ko viņi pastrādājuši,» teica Zelenskis.

    «Es gribu, lai katra Krievijas karavīra māte redzētu nogalināto cilvēku līķus Bučā, Irpiņā, Hostomeļā. Ko viņi bija nodarījuši? Kādēļ viņus nogalināja? Ko bija nodarījis vīrietis, kurš brauca pa ielu ar velosipēdu? Kāpēc tika spīdzināti līdz nāvei parasti miermīlīgi cilvēki parastā miermīlīgā pilsētā? Kāpēc tika žņaugtas sievietes pēc tam, kad viņām tika izrauti auskari? Kā varēja izvarot sievietes un nogalināt viņas bērnu acu priekšā? Ņirgāties par viņu ķermeņiem pat pēc nāves? Kāpēc vajadzēja saspiest ar tankiem cilvēku līķus? Ko jūsu Krievijai nodarījusi Ukrainas pilsēta Buča? Kā tas viss kļuva iespējams?» sacīja Ukrainas prezidents.

    «Esmu pieņēmis lēmumu izveidot speciālu tieslietu mehānismu Ukrainā, lai izmeklētu un izskatītu tiesā katru okupantu noziegumu mūsu valsts teritorijā. Šī mehānisma būtība ir nacionālo un starptautisko speciālistu – izmeklētāju, prokuroru un tiesnešu – kopīgs darbs. Šis mehānisms palīdzēs Ukrainai un pasaulei saukt pie konkrētas atbildības personas, kuras izraisījušas šo briesmīgo karu pret Ukrainas tautu vai piedalījušās tajā un noziegumos pret mūsu cilvēkiem,» uzsvēra Zelenskis.

    Viņš norādīja, ka Ukrainas «Ārlietu ministrijai, ģenerālprokuratūrai, Nacionālajai policijai, Drošības dienestam, izlūkdienestam un citām struktūrām atbilstoši savai kompetencei jāvelta visas pūles, lai šis mehānisms sāktu darboties».

    «Aicinu visus mūsu pilsoņus un Ukrainas draugus pasaulē, kuri var pievienoties šim darbam un palīdzēt nodibināt taisnību, to darīt,» mudināja Ukrainas prezidents.

    «Pasaule jau pieredzējusi daudz kara noziegumu. Dažādos laikos. Dažādos kontinentos. Taču pienācis laiks izdarīt visu, lai Krievijas karavīru pastrādātie kara noziegumi kļūtu par pēdējo šāda ļaunuma izpausmi uz Zemes,» piebilda Zelenskis.

    Prezidents arī uzaicināja uz Buču bijušo Vācijas kancleri Angelu Merkeli un bijušo Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī, lai viņi iepazītos, kādi ir rezultāti ilgus gadus pret Krieviju īstenotajai piekāpšanās politikai.

    Viņš atgādināja, ka daži politiķi savulaik izdarīja spiedienu, lai 2008.gadā Bukarestes samitā noraidītu Ukrainas dalību NATO, bažījoties par Krievijas reakciju, un «tagad mēs cīnāmies par dzīvību Eiropas smagākajā karā kopš Otrā pasaules kara».

    Zelenskis skaidroja, ka par Krievijas agresiju pret Ukrainu nevaino nevienu citu kā tikai Krieviju, tomēr uzsvēra, ka abiem bijušajiem Eiropas līderiem «spīdzinātie ukraiņi ir jāredz savām acīm», lai saprastu, pie kā novedusi 14 gadus pret Krieviju īstenotā piekāpšanās politika.

    Pēc Krievijas karaspēka padzīšanas Bučā atrasti apmēram 300 okupantu nogalināti civiliedzīvotāji. Slaktiņu Bučā nosodījušas daudzas pasaules valstis.

    Karš Ukrainā

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē