• Zavadska: Jaunās vakcīnas ir pielāgotas tā, lai labāk atbilstu cirkulējošiem vīrusa paveidiem

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    9. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Balstvakcināciju un primāro vakcināciju pret Covid-19 var veikt arī ar pielāgotajam «Moderna» un «Pfizer» ražotajām Covid-19 vakcīnu devām, piektdien diskusijā par vakcināciju ar pielāgotajam vakcīnām pret Covid-19 sacīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja, Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja Dace Zavadska.

    Paredzēts, ka šoruden un arī turpmāk vakcīnu pret Covid-19 varēs saņemt kopā ar citām vakcīnām – pret gripu, ērču encefalītu, stinguma krampjiem un citām slimībām. Tāpat iespējama būs heterologā vakcinācija – ja iepriekš ir saņemta citu ražotāju vakcīna, turpmāk varēs vakcinēties arī ar jaunajām vakcīnām. Proti, neatkarīgi no tā, kāda ražotāja vakcīna saņemta iepriekš, gan balstvakcīnu, gan primāro vakcīnu varēs veikt ar pielāgotajām vakcīnām pret Covid-19, skaidroja Zavadska.

    Pielāgotās vakcīnas ir plānotas bērniem no 12 gadu vecuma, bet jaunākiem – no piecu līdz 11 gadu vecuma – ir piemērotas oriģinālās vakcīnas.

    «Jaunās vakcīnas ir pielāgotas tā, lai labāk atbilstu cirkulējošiem vīrusa paveidiem. Tās efektīvi sargā ne tikai pret omikrona paveidu BA.1, bet arī pret BA.4 un BA.5, taču tam šobrīd nevajadzētu pievērst tik lielu uzmanību. Nav izslēgta iespējamība, ka šogad varētu parādīties jauni vīrusa paveidi, kas būs līdzīgāki BA.2, nevis BA.5,» norādīja Zavadska.

    Vakcinēšanās ir rekomendēta visām iedzīvotāju grupām, neatkarīgi no blakusslimībām, taču svarīgākais būtu pēc iespējas ātrāk nodrošināt vakcināciju tiem iedzīvotājiem, kuriem ir vidēji smaga un smaga imūnsupresija, piemēram, onkoloģijas slimniekiem un orgānu transplantācijas pacientiem. Īpaši vakcīnas tiek rekomendēts saņemt arī sociālo aprūpes centru iemītniekiem un darbiniekiem, iedzīvotājiem no 65 gadu vecuma, pacientiem ar hroniskām saslimšanām, kā arī veselības aprūpes darbiniekiem.

    Slimību kontroles un profilakses centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs norādīja, ka pēdējās dienās Latvijā vairs nav novērojams Covid-19 saslimstības samazinājums. Pēc viņa paustā, katru dienu ar Covid-19 inficējas vidēji 700 cilvēki un katram piektajam cilvēkam respiratori sincitiālā vīrusa (RSV) simptomi satur šo vīrusu.

    «Tagad sākas mācības, cilvēki atgriežas pilsētā no atvaļinājumiem, dodas uz veikaliem, un tas nāk par labu vīrusam. Labā ziņa ir tāda, ka, lai arī slimnieku skaits stacionāros pieaug, tas tomēr nav tik liels, kā bija iepriekš. Daudziem ir imunitāte, jo bija vakcinējušies, kā arī daudziem pēc Covid-19 pārslimošanas radusies hibrīdā imunitāte,» sacīja Perevoščikovs.

    Viņš gan piebilda, ka infekcijas pārslimošana nepasargā no atkārtotas saslimšanas ar Covid-19. Saskaņā ar SPKC datiem, 11 000 cilvēku, kuriem augustā tika konstatēts Covid-19, jau bija iepriekš inficēti. Tas nozīmē, ka aptuveni 30% jeb katrs trešais Latvijas iedzīvotājs saslima ar Covid-19 otro vai pat trešo reizi, norādīja SPKC pārstāvis.

    Vienlaikus viņš atzina, ka vasaras mēnešos, pateicoties vakcinācijai pret Covid-19, tika novērsti vairāk nekā 40 000 saslimšanas gadījumu. Tāpat vairāk kā 700 cilvēku nenokļuva stacionāros smagā stāvoklī, kā arī tika novērsti 90 miršanas gadījumi.

    Neskatoties uz to, ka pielāgotās vakcīnas pret Covid-19 nevar pilnīgi pielāgoties vīrusa transmisijai, lieli vakcinācijas centri nav nepieciešami, uzskata Zavadska. Viņa uzsvēra, ka vakcinēšanās ir katra cilvēka atbildība, un ja cilvēks zina, ka ir pienācis laiks revakcinēties, viņš atrod internetā tuvāko vietu un to izdara.

    Jau ziņots, ka Latvija saņēmusi 230 400 «Pfizer» pielāgotās vakcīnas pret Covid-19 un 43 200 «Moderna» pielāgotās vakcīnas.

    Paredzēts, ka ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas kabinetos pielāgotās vakcīnas būs pieejamas no 12.septembra.

    Abu ražotāju pielāgotās vakcīnas ir paredzētas lietošanai personām no 12 gadu vecuma, kuras saņēmušas vismaz primāro vakcināciju pret Covid-19. Šīs pielāgotās vakcīnas ir oriģinālo vakcīnu «Comirnaty» un «Spikevax» izmainītas versijas, kas paredzētas aizsardzībai gan pret omikrona apakšpaveidu BA.1, gan pret oriģinālo Covid-19 vīrusu.

    Iedzīvotājiem, kuri vēlas pieteikties vakcinācijai, ir jāsazinās ar sava ģimenes ārsta praksi vai ārstniecības iestādes vakcinācijas kabinetu. Tāpat kā līdz šim vakcīnas saņemšanai var pieteikties arī tīmekļa vietnē «manavakcina.lv».

    Saskaņā ar IVP rekomendāciju, sezonāla vakcinācija pret Covid-19 ir ieteicama visai sabiedrībai.

    Vienlaikus vakcinācija stingri rekomendējama veselības aprūpes personālam, senioriem vecumā no 65 gadiem, cilvēkiem ar hroniskām slimībām, imūnsupresētiem cilvēkiem un viņu ciešām kontaktpersonām, ilgstošiem sociālās aprūpes centru iemītniekiem un viņu aprūpes personālam un grūtniecēm.

    Nacionālais veselības dienests (NVD) vērš uzmanību, ka 2022.gada rudens sezonā tiek rekomendēts veikt primāro vakcināciju, ja tā vēl nav saņemta, kā arī veikt balstvakcināciju, ja pagājuši trīs mēneši pēc pēdējās vakcīnas saņemšanas cilvēkiem no 65 gadu vecuma un imūnsupresētiem cilvēkiem. Tāpat balstvakcināciju ieteicams veikt cilvēkiem, kuriem kopš pēdējās vakcīnas saņemšanas pagājuši seši mēneši, kā arī tiem, kuriem pēc pārslimota Covid-19 pagājuši četri līdz seši mēneši.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē