• Viestura Kairiša jaunā filma nedēļas nogalē plūkusi laurus starptautiskos filmu festivālos

    Kino un TV
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Aizvadītajā nedēļas nogalē režisora Viestura Kairiša jaunā filma «Janvāris», kas nacionālo pirmizrādi piedzīvos 11. novembrī, ieguvusi nozīmīgas godalgas divos starptautiskos kinofestivālos – Romā un Varšavā.

    Starptautiskajā Romas filmu festivālā Festa del cinema di Roma «Janvāris» tika atzīta par šī gada labāko konkursa filmu, režisors Viesturs Kairišs saņēma balvu par labāko režiju, bet filmas galvenās lomas atveidotājs aktieris Kārlis Arnolds Avots – Vitorio Gasmana vārdā nosaukto balvu kā labākais aktieris. Savukārt Varšavas starptautiskajā filmu festivālā Viesturs Kairišs saņēma balvu par labāko režiju.

    Starptautiskais Romas filmu festivāls Festa del cinema di Roma notika no 13. līdz 23. oktobrim. Galvenajā konkursa programmā Concorso progressive cinema starp 16 filmām no visas pasaules piedalījās arī Viestura Kairiša jaunā filma «Janvāris». Konkursa žūriju šogad bija režisore Marjana Starpati, franču aktieris Luijs Garels, somu režisors Juho Kuosmanens, producente Gabriella Tana un režisors Pjetro Marčelli.  

    «Lieliska filma!» pēc latviešu kinolentes noskatīšanās atzina aktieris Luijs Garels, savukārt režisors Juho Kousmanens norādīja, ka žūrijas lēmums godalgas piešķirt «Janvārim» bijis absolūti vienprātīgs, un tā pamatā ir gan filmas mākslinieciskie risinājumi, gan stāsta nozīmīgums. «Tas ir skaists personisks pieaugšanas stāsts nemierīga laikmeta fonā. Aktieru sniegums ir lielisks. Varoņu trauslums, neraugoties uz filmā atainotās situācijas brutalitāti, mūs visus aizkustināja. Tas ir skaists veltījums Kino, brīvībai, un diemžēl stāsts joprojām ir aktuāls, jo mēs redzam šos notikumus pašreizējā pasaulē,» tā žūrija par filmu.

    «Janvāris» Romā izsauca arī plašu mediju interesi. «Ja filmā klātesošs ir vēsturiskais konteksts, tas nebūt nav uzbāzīgs, jo Viestura Kairiša mērķis nav rekonstruēt pašus notikumus, bet gan parādīt sekas, ko tie izraisījuši cilvēku sirdīs un prātos. Tāpēc scenārijs slēpj dziļu saikni starp galveno un otrā plāna aktieru psiholoģiju un viņu dažādajām reakcijām, pamatojoties uz to, kas notiek viņu valstī,» par redzēto raksta izdevums Cinematographe.

    Filma Romā tika izrādīta skatītāju piepildītā zālē Roma Sala Petrassi, kas visu festivāla laiku bija festivāla galvenā norises vieta. Festivāla konkursa programmā bija iekļautas filmas arī no Francijas, Spānijas, ASV, Itālijas, Šveices, Beļģijas un Vācijas. Konkursa programma Progressive cinema ir veidota ar mērķi meklēt jaunus autorus un kino veidošanas principus ar tematisku saukli «Šodienas vīzija rītdienas pasaulei». Romas Starptautiskais filmu festivāls šogad notika jau 17. gadu, un tas iemantojis plašu skatītāju un starptautiskās industrijas atzinību.

    Līdzās Starptautiskajam Romas filmu festivālam šajā nedēļas nogalē noslēdzās arī Varšavas starptautiskais filmu festivāls, kura galvenajā konkursa programmā filmas Eiropas pirmizrādes statusā piedalījās arī «Janvāris». Varšavas festivāla starptautiskās programmas žūrijā bija filmu «Ida» un «Aukstais karš» producente Eva Pučinska no Polijas, ASV producente Kamille Hārdmane, ASV režisors un producents Bogdans Apetri. Filmai «Janvāris» kinofestivālā tika piešķirta viena no konkursa programmas galvenajām balvām – balva par labāko režiju.

    Filmas pirmizrāde Latvijā plānota 11. novembrī, kad tā nonāks uz visiem kinoekrāniem. Kino cienītāji jau šobrīd var iegādāties biļetes gan uz filmas pirmizrādes seansiem, gan īpašajiem seansiem visā  Latvijā. Savukārt 18. novembrī filmu «Janvāris» demonstrēs Tallinas filmu festivāla Black Nights oficiālajā programmā, bet 19. novembrī – Lietuvas filmu festivāla Scanorama programmā, kā arī Baltijas filmu dienās Oslo, Ankaras filmu festivālā un Ziemeļvalstu festivālā Lībekā, Vācijā.

    Par filmu «Janvāris»

    Viestura Kairiša jaunā spēlfilma «Janvāris» ir stāsts par jauniem kinematogrāfistiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos 1991. gada janvāra politiskajos notikumos. Filma pasaules pirmizrādi piedzīvoja šī gada jūnijā  prestižajā ASV Traibekas filmu festivālā, kur ieguva žūrijas balvu kā labākā ārzemju filmu. Nacionālais kino centrs filmu izvirzījis arī kā Latvijas pieteikumu ASV Kinoakadēmijas balvai «Oskars» Labākās ārvalstu filmas kategorijā.

    1991. gada janvāris. Pēc skolas beigšanas Jazis nevar izlemt, kā dzīvot tālāk. Draud iesaukšana Padomju armijā, veidojas pirmās nopietnās attiecības. 90. gadu sākuma bohēma, paaudzes protests. Latvijā tikmēr turpinās cīņa par valsts neatkarību, padomju milicijas speciālo uzdevumu vienības OMON draud apstādināt baltiešu brīvības cīņu, Rīgā sāk būvēt barikādes. Filmas jaunie varoņi – jaunie kinematogrāfisti – ir tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi viņus ierauj laikmeta notikumu epicentrā un liek izdarīt izvēli.

    Filmas režisors ir Viesturs Kairišs, operators – Vojteks Starons, māksliniece – Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece – Rūta Lečaite, komponiste – Juste Janelīte, grima māksliniece – Ilze Trumpe, producenti – Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe. Producents un izplatītājs Latvijā – «Mistrus Media». Lomās – Kārlis Arnolds Avots, Alise Dzene, Baiba Broka, Sandis Runge, Artūrs Skrastiņš Imants Strads, Lauris Dzelzītis, Kaspars Dumburs, Juhans Ulfsaks, Alekss Kazanavičs. Filma ir Latvijas, Lietuvas un Polijas kopprodukcija, tās veidošanu atbalsta Nacionālais kino centrs un Valsts kultūrkapitāla fonds.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē