• Vides izglītības centra celtniecību uzraudzīs čūskas un ķirzakas

    Daba un dzīvnieki
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Rīgas Zooloģiskajā dārzā uzsākta Vides izglītības centra būvniecība. Līdzās būvlaukumam mitināsies un celtniecību uzraudzīs centra iemītnieki – čūskas un ķirzakas.

    Oktobra sākumā no Vācijas un Polijas Rīgas Zooloģiskajā dārzā ieradīsies pirmie jaunbūvējamā Vides izglītības centra iemītnieki – divi tievastes kāpelētājzalkši no Plockas Polijā, pieci austrumu prievīšzalkši no Minsteres Vācijā  un divas krāšņas ķirzakas – rakstainās dzelkņastes no Berlīnes ZOO. Līdz jaunās ēkas nodošanai ekspluatācijā, eksotiskie rāpuļi mitināsies būvlaukumam līdzās esošajā ēkā un, iespējams, varēs rūpīgi uzraudzīt savas jaunās mājvietas būvniecības un iekārtošanas procesu kvalitāti. 

    Jaunais Vides izglītības centrs būs savā ziņā unikāla būve, kurā semināru telpas, 3 mācību klašu un izstāžu zāles kompleksā būs integrētas arī apmeklētājiem aplūkojamas dzīvnieku ekspozīcijas un, kā skatuve izmantojama brīvdabas klase. Nepieciešamības gadījumā, visas telpas būs transformējamas par vienu lielu konferenču zāli, savukārt par mācību klašu logiem kalpos apmeklētājiem no ārtelpas aplūkojamas dzīvnieku ekspozīcijas, kurās iejutīsies mazie pērtiķīši kalitriksi, sliņķi, bruņneši un citi nelieli, bet interesanti dzīvnieki.

    Mācību klašu iekārtojumā būtiska vieta atvēlēta arī ievērojamam skaitam nelielu dzīvnieku ekspozīciju – rāpuļiem, abiniekiem, kukaiņiem un grauzējiem. Šie dzīvnieki tiks izmantoti apmācības procesā. Pēc nodošanas ekspluatācijā, kas plānota 2022.-2023. gadu mijā, uz jaunajām telpām pārcelsies Rīgas Zooloģiskā dārza ZooSkola, kura jau šobrīd interesentiem gatava piedāvāt  ekskursijas par deviņām, un mācību nodarbības par divdesmit deviņām tēmām. 

    Latvijai unikālā, energoefektīvā būve, top demontējot un pārbūvējot 1911. gadā būvēto zoodārza veco Pērtiķu mītni. Komplicēto būvprojektu izstrādāja SIA BM-projekts un to 1,5  gadu laikā apņēmušies realizēt būvnieki no PS Lemisele AG (ietverot personu apvienību SIA TRIGONEBŪVE un SIA Cander Būve).

    Projekts tiek realizēts ar Rīgas domes atbalstu, Eiropas Savienības Kohēzijas fonda projekta Vides monitoringa, kontroles un izglītības projekts ietvaros un tās kopējās izmaksas ir 2 106 207 eiro, no tiem 1,7 miljoni eiro ir Kohēzijas fonda finansējums.

    Nacionālas nozīmes vides izglītības un informācijas centru pārbūves Latvijas Dabas muzejā, Nacionālajā botāniskajā dārzā un Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā tiek veiktas Kohēzijas fonda līdzfinansēta projekta Valsts vides monitoringa programmu un kontroles sistēmas attīstība un sabiedrības līdzdalības veicināšana, pilnveidojot nacionālas nozīmes vides informācijas un izglītības centru infrastruktūru ietvaros.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē