• Ventspils slimnīcā piegādāta Latvijā modernākā plaušu funkcionālās diagnostikas iekārta

    Plaušas
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Ventspils slimnīcā piegādāts šobrīd Latvijā modernākais pulmonoloģijas funkcionālās diagnostikas iekārtu komplekss, ar kura palīdzību būs iespējams veikt savlaicīgu un profesionālu pilna apjoma diagnostiku pacientiem ar elpošanas orgānu sistēmas problēmām. Šobrīd notiek personāla apmācība, un plānots, ka izmeklējumi tiks uzsākti un uz tiem būs iespējams pierakstīties jau aprīlī, par ko tiks ziņots atsevišķi.

    Plaušu slimību diagnostiku un ārstēšanu Ventspilī aktīvi attīsta pulmonologs Dr. Gusts Ancāns, kuram jau 31. martā beigsies rezidentūras studijas, līdz ar to būs iespējams arī pilnvērtīgi uzsākt darbu, strādājot ar plaušu slimību pacientiem.

    Ja ir aizdomas par dažādām plaušu slimībām, tad pacientu uz plaušu funkcionālās diagnostikas izmeklējumiem var nosūtīt gan ģimenes ārsts, gan pulmonologs. Ventspils slimnīcā tiks nodrošināti gan valsts apmaksāti, gan maksas plaušu izmeklējumi.

    Ventspils slimnīcā piegādātais jaunākās paaudzes plaušu funkcionālās diagnostikas iekārtu komplekss ļauj veikt tādus izmeklējumus kā spirometrija ar bronhodilatācijas testu, visa ķermeņa pletizmogrāfija, gāzu difūzijas noteikšana, respiratoro muskuļu spēka noteikšana, bronhoprovokācijas tests. Izmeklējumus iespējams veikt gan pieaugušajiem, gan bērniem no 5 gadu vecuma (tiklīdz bērns ir spējīgs sadarboties ar medicīnas personālu).

    Dr. Ancāns norāda, ka biežākās saslimšanas, ko iespējams diagnosticēt ar šo iekārtu kompleksu, ir tā saucamās obstruktīvās plaušu slimības – HOPS un bronhiālā astma, taču šiem izmeklējumiem ir būtiska loma arī citu plaušu slimību gadījumā. Līdz ar iekārtas iegādi Ventspils ir vienīgā pilsēta Latvijā ārpus Rīgas, kur jau tuvākajā laikā būs iespējams veikt pilna spektra plaušu funkcionālo diagnostiku, tai skaitā visa ķermeņa pletizmogrāfiju un gāzu difūzijas noteikšanu, lai iegūtu maksimāli precīzu un tālākā ārstēšanā ļoti noderīgu diagnostisko informāciju. Drīzumā plānots Ventspils slimnīcā uzsākt arī plaušu endoskopisku izmeklēšanu – videobronhoskopiju.

    «Gan slimnīcas, gan arī mans personiskais mērķis ir reģiona iedzīvotājiem nodrošināt līdzvērtīgu plaušu slimību diagnostiku un ārstēšanu, kā tas ir galvaspilsētā, un esmu pārliecināts, ka līdz ar darba uzsākšanu, izmeklējumu veikšanā izmantojot jauno iekārtu kompleksu, tas arī tiks nodrošināts,» norāda Dr. Ancāns, piebilstot, ka ļoti novērtē slimnīcas vadības atsaucību, nodrošinot mūsdienīgas iespējas jaunajiem speciālistiem.

    Dr. Ancāns atzīst, ka pneimonoloģijas specialitāte ir ļoti plaša, tostarp ar daudzveidīgām iespējām pacientiem palīdzēt, veicot savlaicīgu diagnostiku.

    Jaunais ārsts norāda, ka ikdienas darbā saskaras ar ļoti dažādu plaušu slimību pacientiem – smēķēšanas izraisītām plaušu slimībām, bronhiālo astmu, onkoloģiju (plaušu vēzi), dažāda veida pneimonijām, kā arī citām plaušu slimībām. Līdzīgi kā citi jaunie speciālisti, kuru profesija saistīta ar elpceļu saslimšanām, arī Dr. Ancāns pieņēma izaicinājumu uz laiku pārtraukt rezidentūru, lai operatīvi iesaistītos Covid-19 pacientu ārstēšanā, sākotnēji strādājot Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, bet vēlāk Ventspils slimnīcā, tostarp vadot vienu no Covid-19 nodaļām.

    Šobrīd jaunais speciālists ir gatavs uzsākt aktīvu darbu plaša spektra plaušu slimību diagnostikā un ārstēšanā Ventspils slimnīcā.

    Iekārtas kopējās izmaksas ir 73 320 eiro, no kuriem 79.12% – ERAF, bet 8.38 % – valsts budžeta līdzekļi. Iekārtu piegādi un uzstādīšanu veica SIA «Arbor Medical Korporācija».

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē