• Vēlēšanām Varakļānu un Rēzeknes novados pagaidām nav iesniegts neviens saraksts

    Politika
    Ziņu aģentūra LETA
    20. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Vēlēšanām Varakļānu novadā pagaidām nav iesniegts neviens saraksts, aģentūrai LETA sacīja novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Aija Ščucka.

    Par sarakstu iesniegšanu ir interesējušies divu partiju pārstāvji, taču patlaban nav zināms, kad viņi plāno savus sarakstus iesniegt Vēlēšanu komisijai.

    Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publiskoto informāciju, šodien no plkst. 10 līdz 16 politiskie spēki var iesniegt sarakstus Varakļānu novada domes vēlēšanām.

    Pirmdien, pirmajā sarakstu iesniegšanas dienā vēlēšanām Rēzeknes novadā, netika iesniegts neviens saraksts, aģentūra LETA uzzināja novada vēlēšanu komisijā.

    Sarakstu iesniegšana vēlēšanām Rēzeknes un Varakļānu novadā turpināsies līdz 28.jūlijam. Vēlēšanu komisijās ir noteikts laiks atsevišķās darba dienās, kad saraksti iesniedzami, taču iespējams iepriekš atsevišķi vienojoties ar pašvaldības vēlēšanu komisiju par citu saraksta iesniegšanas laiku.

    Jau ziņots, ka līdz 28. jūlijam turpināsies deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana 11. septembra Varakļānu novada un Rēzeknes novada domes vēlēšanām. Kandidātu saraksti jāiesniedz attiecīgo pašvaldību – Rēzeknes novada vai Varakļānu novada – vēlēšanu komisijā.

    Deputātu kandidātu sarakstus 11. septembra vēlēšanām var iesniegt reģistrētas politiskās partijas, reģistrētas politisko partiju apvienības, kā arī divas vai vairākas reģistrētas politiskās partijas, kuras nav apvienojušās reģistrētā apvienībā, skaidroja CVK.

    Tiesības piedalīties Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās kā deputātu kandidātiem ir Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā būs sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu un ir reģistrēti Latvijas vēlētāju reģistrā un uz kuriem neattiecas likumā noteiktie kandidēšanas ierobežojumi.

    Lai kandidētu Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās, kandidātu saraksta iesniegšanas dienā deputāta kandidātam ir jāatbilst vismaz vienam no šiem nosacījumiem, – attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā ir jābūt bez pārtraukuma reģistrētai dzīvesvietai vismaz pēdējos desmit mēnešus, jābūt attiecīgajā pašvaldībā nostrādājušam kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātai personai vismaz pēdējos četrus mēnešus vai attiecīgās pašvaldības teritorijā jāpieder likumā noteiktā kārtībā reģistrētam nekustamajam īpašumam.

    Varakļānu novada domē būs jāievēl 15 deputāti un Rēzeknes novada domes vēlēšanās būs jāievēl 19 deputāti. Sarakstā pieteikto kandidātu skaits drīkst par trim kandidātiem pārsniegt domē ievēlējamo deputātu skaitu.

    Drošības nauda par kandidātu sarakstu domes vēlēšanām ir 15 eiro par katru attiecīgajā domē ievēlējamo deputātu. Līdz ar to drošības nauda par kandidātu sarakstu Varakļānu novada domes vēlēšanās ir 225 eiro, bet Rēzeknes novada domes vēlēšanās – 285 eiro. Drošības nauda tiek atmaksāta, ja kandidātu saraksts vēlēšanās iegūst vismaz vienu deputāta vietu. Ja saraksts deputāta vietas domē neiegūst, drošības naudu ieskaita pašvaldību budžetā.

    Tāpat kā 5.jūnija pašvaldību vēlēšanās, arī 11.septembra Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās vēlēšanu zīmēs tiks drukāts kandidātu saraksta numurs, kuru noteiks izlozē.

    Kā vēstīts, lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu, ar kuru tika noteikts, ka Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam neatbilst Satversmei, 1.jūnijā Saeima pieņēma grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā un Varakļānu novada un Rēzeknes novada vēlēšanu likumā, nodalot abus novadus un paredzot, ka vēlēšanas šajos novados tiks rīkotas 11.septembrī.

    Šajos vēlēšanu apgabalos no jauna notiks kandidātu sarakstu iesniegšana un citi vēlēšanu norises procesi.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē