• Vasaras darbs un nometnes – vilinoši, bet cik droši?

    Bērna drošība
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Skolēnu vasaras brīvlaiks daudziem bērniem atnāk ar nometņu laiku, bet pusaudžiem un jauniešiem arī ar vasaras darbiem. Vecākiem šajā laikā ir ļoti svarīgi neievilkt atvieglojumā elpu pēc smagā mācību gada un neaizmirst par bērnu drošības aspektiem. Skaidro Jānis Abāšins, Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents.

    Tomēr neviens darbs un tā samaksa, un neviens nometnes piedzīvojums neatsvērs zaudējumus, ko var radīt traumas vai citi negadījumi.

    Vasaras darbs – esiet informēti par piedāvājumu

    Vasaras darbs daudziem bērniem un viņu vecākiem ir ļoti vilinoša iespēja – jaunietis var iegūt pirmo darba pieredzi, kā arī papildināt savu un ģimenes budžetu. Pamatā jauniešiem no 15 gadu vecuma tiek piedāvāti dažādi palīgdarbi – noliktavu kārtošana, plauktu krājumu papildināšana, palīgdarbi lauku un celtniecības darbos. Daudzi no tiem prasa fizisku spēku, izturību un arī uzmanību, lai nerastos traumas.

    Tādēļ iesakām:

    • Uzziniet pietiekami daudz informācijas par bērna darba vietu – par darba devēju, darba pienākumiem, atbildīgās kontaktpersonas un viņu mobilo telefonu numurus, kā arī konkrētu bērna darba laiku.
    • Izrunājiet skaidri ceļu uz un no darba vietas – tas ir īpaši svarīgi, ja jaunietis uz darbu brauks ar, piemēram, velosipēdu vai motorolleri. Atgādinājumu par ceļu satiksmes noteikumiem un ķiveri nekad nebūs par daudz.
    • Darba devēja pienākums ir rūpēties par darba drošības prasību izstāstīšanu un ievērošanu, taču izrunājiet arī mājās bērna pienākumus un drošības atgādinājumus, piemēram, par pieļaujamo svaru, ko cilāt.

    Nometnes – izvēlieties tikai legālās

    Ja nometne ir oficiāla, tai ir jāatbilst visām noteiktajām prasībām, tai skaitā par bērnu drošību. Taču drošības prasības nometnē būtiski atšķiras no drošības prasībām skolā vai mājās, tādēļ ir vērts laikus sagatavot sevi un bērnu, izrunājot svarīgākos jautājumus un noteikumus:

    • Uzziniet pietiekami daudz informācijas par nometni – par organizatoriem, norises vietu, plānotajiem pasākumiem, kā arī atbildīgās kontaktpersonas un viņu mobilo telefonu numurus.
    • Izrunājiet ar bērnu jau mājās pirms nometnes galvenos drošības ieteikumus.
    • Nometņu organizatoru civiltiesiskās atbildības apdrošināšana Latvijā nav obligāta prasība, bet, lemjot par nometnes izvēli, iesakām to ņemt vērā – civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polise liecina par organizatoru atbildības līmeni un garantēs, ka bērnam vajadzības gadījumā tiks sniegta maksimālā palīdzība un atbalsts.

    Vasara ir laiks, kad vēlamies atslābt un atpūsties, taču neaizmirstiet – bērnu un jauniešu drošība vienmēr ir pieaugušo rokās, tā ir mūsu atbildība.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē