• Uzņēmējam par nodokļu nemaksāšanu piespriež reālu cietumsodu

    Nodokļu parāds
    Ziņu aģentūra LETA
    8. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Kurzemes rajona tiesa kādam uzņēmējam par izvairīšanos no nodokļu nomaksas piespriedusi reālu brīvības atņemšanas sodu, aģentūru LETA informēja prokuratūra.

    Uzņēmuma valdes loceklis tika apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas. Tiesa viņam piesprieda brīvības atņemšanu uz četriem mēnešiem bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības nodarboties ar visu veidu komercdarbību uz diviem gadiem.

    Tāpat tiesa lēma piedzīt no personas par labu valstij kompensāciju par mantisko zaudējumu 43 966 eiro apmērā un apsūdzētā vadītajam uzņēmumam piemērot piespiedu līdzekli – likvidāciju.

    Apsūdzētais bija atbildīgs par grāmatvedības kārtošanu uzņēmumā, visu saimnieciskos darījumus apliecinošo dokumentu oriģinālu un kopiju saglabāšanu, kā arī viņa pienākumos bija grāmatvedības reģistros izdarīt ierakstus, kas pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem.

    Rīkojoties mantkārīgā nolūkā, apsūdzētais ar mērķi samazināt pievienotās vērtības nodokļa apmēru, kas viņa vadītajam uzņēmumam būtu jāiemaksā valsts budžetā, viltoja uzņēmumam likumos noteiktos grāmatvedības dokumentus.

    Skaidri zinot, ka viņa rīcības rezultātā uzņēmuma grāmatvedībā tiks iekļauti un uzskaitīti darījumi, ko viņa vadītais uzņēmums nebūs veicis, apzinoties savu darbību prettiesiskumu, apsūdzētais dokumentēja faktiski nenotikušus darījumus.

    Prettiesisko darbību rezultātā valstij nodarīti zaudējumi 44 416 eiro apmērā, no kuriem uz tiesas dienu atlīdzināti bija tikai 450 eiro.

    Tiesas piespriesto soda mēru tiesu debatēs lūdza piemērot arī valsts apsūdzības uzturētājs. Kā norāda prokurors, tiesu praksē nostiprinās tendence, ka nodokļu noziegumos tiesas izvēlas virzību uz soda piemērošanu reālas brīvības atņemšanas veidā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē