• Uzlabos reto slimību pacientu dzīves apstākļus

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    7. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lai pilnveidotu reto slimību pacientu veselības aprūpi un turpinātu iepriekšējos gados uzsāktos pasākumus, Veselības ministrija kopīgi ar nozares speciālistiem izstrādājusi plānu reto slimību jomā 2023.–2025. gadam.

    Plānā ietverti turpmāko triju gadu laikā veicamie pasākumi, lai uzlabotu reto slimību agrīnu un savlaicīgu diagnostiku, ārstniecības kvalitāti un pieejamību, rehabilitāciju, reto slimību pacientu dzīves kvalitāti, pilnveidotu informācijas apriti. Lai attīstītu pakalpojumus reto slimību pacientu labā, turpmāko gadu laikā plānots pilnveidot un papildināt pacientu reģistru, kurā iekļauti ar noteiktām slimībām slimojošie pacienti pret aplēsto cilvēku skaitu ar retajām slimībām, nodrošināt savlaicīgu reto slimību diagnostiku, ik gadu palielinot finansējumu.

    Līdz šim ik gadu Latvijā ir palielinājies reģistrēto reto slimību pacientu skaits. Palielinājies apmeklējumu skaits reto slimību kabinetos un atbalsta vienībās, kas izveidotas klīniskajās universitātes slimnīcās. Reto slimību reģistrā Latvijā ir iekļauti dati kopumā par 16 053 pacientiem. 662 personām diagnosticētā retā slimība ir vienīgajiem Latvijā. 19% no reģistrētajiem Latvijas pacientiem slimo ar tādu slimību, kas skar ne vairāk kā 10 cilvēkus. Lielākā daļa reto slimību ir ģenētiskas slimības, pārējās ir retas vēža slimības, autoimūnās slimības, iedzimti defekti, toksiskas slimības un infekcijas slimības. 

    Retās slimības ir slimības, kas, salīdzinot ar vispārējo populāciju, skar nelielu cilvēku skaitu. Eiropā un Amerikā slimība tiek uzskatīta par retu, ja tā skar ne vairāk kā vienu no 2000 cilvēkiem. Tiek lēsts, ka kopumā pasaulē ir atklāti no pieciem līdz astoņiem tūkstošiem reto slimību, ar kurām dzīves laikā saslimst 6–8% iedzīvotāju.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē