• Uz mežu – pēc malkas

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    27. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Rūpējot malku aukstajam laikam, iedzīvotāji paši var doties uz valsts mežiem vākt malku ziemai. «Pēc mežizstrādes darbiem daļā cirsmu paliek ciršanas atliekas, kas var labi noderēt kā malka mājsaimniecībām, tāpēc ļaujam iedzīvotājiem pašpatēriņa vajadzībām vākt ciršanas atliekas bez maksas,» stāsta uzņēmuma Latvijas valsts meži pārstāve Inga Kalna.

    Tomēr jāievēro priekšnoteikums – pirms darbu sākuma obligāti jāsaņem atļauja. Tas nepieciešams, lai pārliecinātos, ka malkas vākšanas darbi tiek veikti valsts mežu teritorijā nevis kādas citas juridiskas vai privātpersonas mežā, kā arī – vākšanas darbi tiek veikti vietā, kur to drīkst darīt, nevis vietā, kur mirusī koksne speciāli atstāta dabas daudzveidības veicināšanai. 

    Lai saņemtu ciršanas atlieku vākšanas atļauju, jāvēršas tajā reģionā, kuras teritorijā plānots veikt malkas vākšanu (sadalījums pa reģioniem kartē un kontakti atrodami Latvijas valsts mežu mājaslapā lvm.lv). Atbilde tiks sniegta iespējami ātri, izņemot pavasara periodu, kad rit intensīvi meža atjaunošanas darbi. Šādu atļauju iespējams saņemt reizi gadā, jo piedāvāto vietu skaits, kur to drīkst veikt, ir ierobežots un interese no iedzīvotāju puses šogad ir īpaši liela. «Ja pie mājas atrodas valsts mežs, tas šogad ir kā vinnēt loterijā,» nosaka Inga Kalna.

    Koksnes atlieku vākšanas apjoms nav ierobežots, parasti tas atbilst cirsmā esošajam apjomam. Tomēr var būt situācijas, kad iedzīvotāja izvēlētajā teritorijā nav cirsmu vai, ja arī ir, tad tajās jau ir izsniegta koksnes atlieku vākšanas atļauja. Šādos gadījumos iedzīvotāja lūgums izsniegt atļauju tiks noraidīts vai arī būs jānogaida, kad radīsies vieta, kurā ir iespēja izsniegt atļauju koksnes atlieku vākšanai. 

    ! Par ciršanas atliekām nav uzskatāmi stāvoši nokaltuši koki jeb sausokņi un kritušu koku stumbri jeb kritalas. Atmirusī koksne ir nozīmīga daudzu augu un dzīvnieku sugu pastāvēšanai jeb bioloģiskās daudzveidības nodrošināšanai.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē