• Turpinās aptauja par iedzīvotāju ienākumiem un dzīves apstākļiem

    27. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Centrālā statistikas pārvalde (CSP) līdz jūnija beigām turpinās aptaujāt iedzīvotājus par ienākumiem un dzīves apstākļiem.

    Jau no 16. marta intervētāji gan zvana aptaujas dalībniekiem, gan arī ierodas pie viņiem dzīvesvietā, par to laikus brīdinot, proti, izsūtot vēstuli, kurā norādīts plānotais intervijas laiks un intervētāja kontaktinformācija. Ierodoties klātienē, intervētājam jāuzrāda sava darba apliecība ar fotogrāfiju. Ja rodas kādi jautājumi vai neskaidrības, CSP lūdz iedzīvotājus zvanīt pa bezmaksas tālruni 80008811 darbdienās no plkst. 10 līdz 18. Aptaujas dalībniekiem vaicā par mājsaimniecības sastāvu un tās locekļu sociālekonomisko situāciju, dzīves apstākļiem, ienākumiem, veselības stāvokli utt. Aptaujāt plānots ap 8 tūkstošiem no visiem 825 tūkstošiem Latvijas mājsaimniecību, kuras atlasītas ar nejaušas gadījuma izlases metodi.

    Ielūkosimies, ko rāda jau pērn aptaujātie iedzīvotāji:

    • 2021. gadā mājsaimniecību rīcībā esošie ienākumi, salīdzinot ar 2020. gadu, pieauga par 7,6%, sasniedzot 678 eiro uz vienu mājsaimniecības dalībnieku mēnesī. Iedzīvotāju ienākumi pieauga lēnāk nekā 2020. gadā, kad bija 8,1% kāpums.
    • 2021. gadā vistrūcīgākajās mājsaimniecībās ienākumi uz vienu mājsaimniecības locekli bija 232 eiro mēnesī, turpretim visturīgākajās mājsaimniecībās – 1475 eiro mēnesī.
    • Mazinoties turīgāko mājsaimniecību ienākumu kāpumam, samazinās arī ienākumu nevienlīdzība, tomēr 2021. gadā visturīgāko iedzīvotāju ienākumi bija 6,3 reizes lielāki nekā vistrūcīgāko iedzīvotāju ienākumi, kas ir 0,3 reizes mazāk nekā 2020. gadā.
    • 2021. gadā Latvijā nabadzības riskam bija pakļauti 418 tūkstoši jeb 22,5% iedzīvotāju – par 0,9 procentpunktiem mazāk nekā 2020. gadā.

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Ziņas senioriem

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē