• Tūrisma pārstāvji prasa nekavējošu premjera rīcību nozares glābšanā

    Atpūta
    Ziņu aģentūra LETA
    17. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Tūrisma krīzes vadības komiteja aicina uz tikšanos Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), lai pārrunātu valsts izvēlēto politiku tūrismā un ar to saistītajās nozarēs Covid-19 krīzē, vienlaikus prasot nekavējošu premjera rīcību nozares glābšanā, aģentūrai LETA pavēstīja Tūrisma krīzes vadības komitejas pārstāvji.

    Premjeram nosūtīta vēstule, kurā tūrisma nozares Krīzes vadības komitejas pārstāvji pauž pārliecību, ka gadījumā, ja tuvāko nedēļu laikā nozarei netiks sniegts mērķtiecīgs atbalsts, darbību var izbeigt daļa tūrisma un ar to saistīto nozaru uzņēmumu.

    Vēstulē uzsvērts, ka nozares dažādu sektoru 2021.gada salīdzinoši vājie rādītāji skaidri apliecina, ka iemesls nav Latvijas uzņēmēju neprasme strādāt vai pielāgoties situācijai. Iemesli ir neprognozējamie, ilglaicīgie ierobežojumi, kas, kā liecina uzņēmēju aptaujas, tieši ietekmē uzņēmumu maksātspēju un likviditāti.

    Tostarp vēstulē norādīts, ka Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā 2021.gadā bija kritums tūrisma jomā salīdzinājumā ar 2020.gadu. Tāpat, vēstules autoru ieskatā, Latvija pārtop par valsti, kuru labākajā gadījumā atbrauc apskatīt uz vienu dienu, bet naudu neatstāj, jo nakšņo un papildu pakalpojumus izmanto Igaunijā vai Lietuvā.

    «Latvijā joprojām ir neadekvāts risinājums nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) politikā, piemēram, Rīga aizvien ieņem pirmo vietu starp Baltijas valstu galvaspilsētām, piemērojot neadekvāti augstu NĪN. Rīgas dome joprojām neplāno piemērot pat minimālās likumā noteiktās atlaides, un arī citās pašvaldībās nav vērojama izpratne par cietušo nozaru uzņēmēju skaudro situāciju,» min vēstules autori.

    Tūrisma krīzes vadības komitejas pārstāvji uzsver, ka, zaudējot nozares mugurkaulu, Latvija var uz ilgu laiku zaudēt iespējas organizēt starptautiskus kongresus, sporta pasākumus, augsta līmeņa samitus un citus pasākumus.

    Vienlaikus nozare kategoriski noraida finanšu ministra Jāņa Reira (JV) apgalvojumu, ka tūrisms Latvijā atgriezīsies tikai pēc diviem gadiem, un aicina steidzami lemt par trim būtiskākajiem atbalsta pasākumiem, kas piemērojami no 2021.gada 1.decembra. Tostarp nozare prasa nodrošināt valsts subsīdijas nozares darbinieku atalgojuma izmaksāšanai līdz ierobežojumu pilnīgai atcelšanai, nodrošināt atbalstu apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai ierobežotajām nozarēm līdz ierobežojumu pilnīgai atcelšanai, kā arī nodrošināt atbalstu operacionālo izmaksu segšanai.

    Tāpat nozare aicina līdz 21.janvārim organizēt un veikt mediācijas sarunas starp nozares asociāciju pārstāvjiem, finanšu un veselības ministriem, lai abu publiski paustais «ja ir ierobežojumi, ir jābūt atbalstam» realizētos praksē un sekotu reāla un atbildīga rīcība.

    Gadījumā, ja līdz minētajam termiņam nesekos konkrēta un nozari atbalstoša rīcība, Tūrisma krīzes vadības komiteja izskata iespēju prasīt abu ministru demisiju.

    Tūrisma krīzes vadības komitejā ietilpst Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija, Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija, Latvijas Restorānu biedrība, Latvijas Pasākumu producentu asociācija, Latvijas Lauku tūrisma asociācija «Lauku ceļotājs» un citas organizācijas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē