• Trīs profesijas, kas tuvākajā laikā varētu būt īpaši pieprasītas

    Profesija
    Ziņu aģentūra LETA
    24. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Biznesa augstskola Turība, veicot iedzīvotāju aptauju, noskaidrojusi, ka tuvāko piecu gadu laikā īpaši pieprasītas varētu būt trīs profesijas – informācijas tehnoloģiju speciālisti, mediķi un farmācijas jomā nodarbinātie, kā arī būvniecības nozares profesionāļi.

    Jautājot iedzīvotājiem, kuras profesijas tuvāko piecu gadu laikā būs īpaši pieprasītas, visvairāk jeb 79% respondentu norādīja, ka informāciju tehnoloģiju speciālisti, savukārt 61% pauda, ka mediķi un farmācijā nodarbinātie. Savukārt būvniecības jomas speciālistus kā tuvākajā laikā pieprasītu profesiju norādīja 39% iedzīvotāju.

    “Aptaujas rezultāti tieši atspoguļo publiskajā telpā valdošo viedokli, ko īpaši saasinājusi pandēmija, jo informācijas tehnoloģijas kļūst arvien pieprasītākas, kad liela daļa komunikācijas no klātienes ir “pārceltas” un datoriem, tāpat arī biežāk iepērkamies internetā un tiešsaistes pakalpojumu nodrošināšana ir akūti nepieciešama, līdztekus arī notiek jaunu produktu izstrāde."

    "Arī mūsu izstrādāta IT programma parāda, ka jaunie speciālisti burtiski tiek “izķerti” un jau pirms mācību pabeigšanas, spēj atrast ne tikai labas prakses vietas, bet arī darbu savā jomā,” saka Biznesa augstskolas

    Turība rektors Aldis Baumanis, “savukārt mediķu un farmaceitu pieprasījumu vēl vairāk saasināja Covid-19 situācija, ko plaši atspoguļoja mediji, radot iedzīvotājos sajūtu, ka speciālistu trūkums ir ievērojams. Valsts izvēlētā politika, lai cīnītos ar pandēmijas sekām, novedusi arī pie tā, ka būvniecībā nodarbinātība turpina pieaugt, jo liela daļa Eiropas piešķirto līdzekļu tiek novirzīta tieši šim sektoram, radot ne tikai sava veida pārkaršanas riskus, bet arī speciālistu deficītu.”

    Iedzīvotāju aptaujā arī noskaidrots, ka 32% respondentu domā, ka pieprasīti tuvāko piecu gadu laikā būs arī inženierzinātņu speciālisti, bet 15% norādīja, ka arī juristi būs populāra profesija. Pārējās atbildes iedzīvotāji izvēlējās retāk.

    Iepazīstoties ar rezultātiem padziļināti var secināt, ka informāciju tehnoloģiju speciālistu pieprasījumu gan sievietes, gan vīrieši norāda vienādi bieži, taču ievērojami atšķiras rezultāti par mediķu un farmācijā nodarbinātajiem, jo sievietes šīs profesijas izvēlējās 67% gadījumu, bet vīrieši tikai 53%.

    Pretēja situācija ir ar būvniecības jomā nodarbinātajiem, jo vīrieši to par perspektīvu uzskata 45%, bet sievietes tikai 34% gadījumu.

    Biznesa augstskolas Turība pasūtīto iedzīvotāju aptauju veica pētījumu kompānija Norstat šā gada augusta sākumā. Tajā piedalījās vairāk nekā tūkstoš respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

    Biznesa augstskola Turība izveidota pirms 28 gadiem un jau vairākus gadus tā tiek ierindota Latvijas darba devēju ieteiktāko augstskolu TOP3. Augstskola piedāvā studentiem apgūt zinības 27 studiju programmās, regulāri sadarbojoties ar biznesa vides profesionāļiem un ekspertiem. Biznesa augstskolu Turība absolvējuši vairāk nekā 16 tūkstoši studentu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē