• Tērauda: Veselības pasargāšanas pasākumi būs atkarīgi no Covid-19 izplatības apmēra

    Veselība
    Ziņu aģentūra LETA
    28. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Iedzīvotāju veselības pasargāšanas pasākumi nākotnē būs atkarīgi no Covid-19 turpmākās izplatības apmēra, secināms no partiju apvienības «Attīstībai/Par!» (AP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieces Vitas Andas Tēraudas paustā aģentūrai LETA.

    LETA vēstīja, ka Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāvis aicinājis Eiropas valdībām sagatavoties milzīgiem izaicinājumiem, ko var radīt saslimšanas ar Covid-19 plašāka izplatība.

    Vaicāta par šo PVO aicinājumu, Saeimas deputāte pauda, ka ir jāskaidro sabiedrībai, ka tas, ka pašlaik visi ierobežojumi ir atcelti, nenozīmē, ka Covid-19 izplatība un saslimšanas riski ir beigušies.

    No vienas puses pašlaik ir vērojami augstāki saslimšanas rādītāji, taču tajā pašā laikā slimnīcās nav «sastrēgumu» un ārstniecības iestādes spēj sniegt palīdzību smagāk saslimušajiem Covid-19 pacientiem, atzīmēja Tērauda.

    Ja nākotnē saslimstība palielināsies un slimnīcas radīsies pārslodze, tad rudenī varētu būt jāatgriežas pie piesardzības pasākumiem, pauda politiķe.

    Viņa apgalvoja, ka jau pašlaik riska grupām ir pieejama ceturtā vakcīna jeb otrā balstvakcīna, tāpat rudenī Latvijā tiek gaidītas jaunas vakcīnas, kas nodrošinās labāku aizsardzību pret jaunajiem Covid-19 variantiem, norādīja Tērauda. Arī tas, cik plaši jauna vakcinācija būs jānodrošina, atkarīgs no saslimstība izplatības apjoma, skaidroja AP frakcijas vadītāja.

    Lai ierobežotu Covid-19 izplatību, svarīgi ir neaizmirst par ventilācijas nodrošināšanu un distances ievērošanu, pauda politiķe. Ja saslimstība palielināsies, tad Tērauda pieļāva atgriešanos pie masku izmantošanas, piemēram, pasākumos slēgtās telpās ar lielu skaitu apmeklētāju.

    Politiķe neprognozēja, kādus tieši drošības pasākumus vajadzēs ieviest, taču norādīja, ka atbilstoši Covid-19 izplatības apmēram saslimstības mazināšanai varētu tikt izmantotas jau iepriekš pielietotās metodes.

    Kā ziņots, Covid-19 gadījumu skaits Eiropā sešu nedēļu laikā trīskāršojies, un tas reģiona veselības sistēmām gada atlikušajā daļā var radīt milzīgus izaicinājumus, brīdinājis PVO Eiropas reģiona direktors Hanss Klūge.

    «Mans vēstījums valdībām un veselības institūcijām ir – rīkojieties tūlīt, lai sagatavotos nākamajiem mēnešiem,» sacīja PVO amatpersona.

    Jau vēstīts, ka, lai samazinātu rudenī gaidāmās epidēmijas ietekmi un nepieciešamību pēc drošības pasākumiem, Veselības ministrija rekomendē nozaru ministrijām, kā arī komersantiem un citām organizācijām, savlaicīgi veikt virkni sagatavošanās pasākumu. Tas nozīmē būt gataviem plašai sejas masku un respiratoru lietošanas ieviešanai, ja tas būs nepieciešams, darbinieku un klientu testēšanai, telpu vēdināšanai. 

    Savukārt, ja iestāsies kāds no smagākajiem scenārijiem, arī attālinātajam darbam un plašai attālināto pakalpojumu sniegšanai, kur tas ir iespējams, nozaru atbalsta sniegšanai plašai vakcinācijas uzsākšanai un citiem pasākumiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē