• Tatjana Ždanoka Uzvaras parkā noliek ziedus; policija aizturējusi 9 personas

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    9. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA / Paula Čurkste
    Eiropas parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka un Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs pretēji policijas aicinājumam Ukrainas kara upuru piemiņas dienā nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, ieradies nolikt ziedus pie pieminekļu kompleksa Uzvaras parkā.

    Lielākā daļa līdz plkst.15 konstatēto pārkāpumu ir par militāras agresijas un kara noziegumu slavinošu simboliku izmantošanu – par Georga lentām. Tāpat atsevišķos gadījumos personas aizturētas par sīko huligānismu.

    Rīgā piecas personas aizturētas un nogādātas iecirknī – trīs no tām par Georga lentu lietošanu un atteikšanos novērst šos pārkāpumus, kā arī par sīko huligānismu un atrašanos publiskā vietā alkohola reibumā.

    Tāpat vairākos desmitos gadījumu, kad personas konstatētas ar līdzīgiem simboliem, šīs personas pēc pārrunām ar policiju novērsušas pārkāpumus.

    Tāpat sākta resoriskā pārbaude, konstatējot gadījumu, kad sešgadīgs bērns ticis ietērpts stilizētā padomju formastērpā.

    Arī Daugavpilī par līdzīgām darbībām ir aizturētas personas. Tāpat aizturēts viens vietējais aktīvists, kurš sociālajos tīklos aicināja piedalīties atbalsta gājienā. Šajā gadījumā sākts administratīvā pārkāpuma process.

    Redzot saasināto domu apmaiņu sociālajos tīklos, īpaši «Twitter», policija vērš uzmanību, ka personas, kuras šodien pie pieminekļa Uzvaras parkā ieradušās paust atbalstu Ukrainai un protestēt pret Krievijas agresiju, netiek virzītas prom.

    Tas, ka policists informācijas nolūkos uzdod jautājumu, nenozīmē, ka tā ir vēršanās pret atbalsta paudējiem ukraiņiem – policists skaidro subjektīvo pusi, iepazīstas ar attēla un uzrakstu saturu.

    Savukārt reaģējot uz pausto sašutumu par mazliet tālāk pārvietotajām karu atainojošām izstādēm, policija skaidroja, ka ir ārkārtīgi svarīgi rūpēties par sabiedrisko kārtību un drošību, rēķinoties ar dažādiem scenārijiem un vienlaikus nepieļaujot pārkāpumus, Krievijas kara atbalstīšanu vai slavināšanu.

    Šīs darbības ir saskaņotas ar vairākām iestādēm, rūpīgi gatavojot sabiedriskās kārtības plānu.

    «Policija noraida pārmetumus – tiek reaģēts uz visiem signāliem, un šī brīža darbība noris striktā saskaņā ar plānu, ziedu nolikšanas paradums nav radies šogad, bet policija strādā atbilstoši plānam saskaņā ar valstī esošo normatīvo regulējumu – korekti un nepieļaujot nekādas provokācijas,» teikts policijas paziņojumā.

    Policijā atgādināja, ka ziedu nolicējiem nav ļauts uzkavēties un personas tiek virzītas prom pa iepriekš izstrādātu maršrutu.

    Tieši tādēļ arī Uzvaras parka apkārtnē ir dažādi ierobežojumi un norobežojumi, kuru absolūts mērķis ir efektīvāka cilvēku plūsmas kontrole. 

    Valsts policija iepriekš bija aicinājusi iedzīvotājus nedoties pie pieminekļa Rīgā, Uzvaras parkā, Daugavpilī Dubrovina parkā vai citviet Latvijā, lai nekļūtu «par aktieriem Krievijas propagandā» un izrādītu cieņu Ukrainas iedzīvotājiem, kas cieš Krievijas sāktajā karā.

    Tiesībsargājošās iestādes šodien strādā atbilstoši īpašam sabiedriskās drošības plānam.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē