• Sveces un mājdzīvnieki. Kas jāzina, lai svētki būtu droši visiem

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    Astes
    Astes
    25. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: fotosparrow / Shutterstock
    Tumšajos rudens un ziemas vakaros un jo īpaši Ziemassvētku laikā cilvēki pastiprināti mājās dedzina sveces. Taču svarīgi neaizmirst par drošību – ne tikai raudzīties, lai degošas sveces dēļ neizceltos ugunsgrēks, bet arī pirms sveču iegādes izpētīt, no kā tās ir gatavotas.

    Sveces ir iecienītākā mājas dekorācija. Tām ir visdažādākās krāsas, formas un izmēri, tās bieži izmanto, lai dekorētu ēdamistabas galdus, kamīnus un palodzes. Citi dedzina smaržīgās sveces, lai māja smaržotu vai nomāktu kādu nepatīkamu aromātu mājās. Sveču apgaismojumam ir maigs un maģisks efekts, kas nomierina. Taču sveces var visai ātri kļūt par nopietnu briesmu avotu, ja neesi veicis visus drošības pasākumus, jo īpaši, ja tev mājās mīt aktīvs un ziņkārīgs kaķis vai suns.

    Atrašanās vieta

    Visiem zināms, ka sveces nekad nedrīkst atstāt bez uzraudzības – neatkarīgi no tā, vai tev ir dzīvnieki vai nav. Tomēr, ja tev ir kaķis vai suns, drošības pasākumiem jāpievērš īpaša uzmanība.

    Mēs visi zinām, cik nekaunīgi un ziņkārīgi mēdz būt kaķi. Viņi lēkā no vienas mēbeles uz otru, nemitīgi kaut kur iebāž savu ziņkārīgo degunu vai mēģina aptaustīt ieinteresējošo priekšmetu ar ķepu. Kaķiem patīk apgulties tam absolūti nepiemērotās vietās, un kāpēc lai tas nebūtu galds, uz kura stāv degoša svece? Kāds radošāks eksemplārs var izdomāt paspēlēties ar galdauta malu. Un tā ir sekundes simtdaļa, lai degoša svece atrastos uz grīdas.

    Tas pats ir ar suņiem. Viņi varbūt nav tik ziņkārīgi kā kaķi, bet neveikli gan.

    Viens priecīgs astes vēziens, un svece, kas atrodas uz zema kafijas galdiņa, būs apgāzta. Nedod Dievs, ja viņš to uzmetīs vēl sev virsū…

    Tāpēc sveces vienmēr jānodzēš, kad pamet istabu, vai arī jāpārliek tās citā vietā, kur vari tās redzēt.

    Tomēr, ja esi aizņemts ar viesiem vai ēdiena gatavošanu, šo noteikumu ne vienmēr viegli ievērot. Tādā gadījumā jāveic papildu piesardzības pasākumi. Sveces jānovieto dzīvniekam nepieejamā vietā. Noliec uz plaukta, kur kaķis lēkājot tās nevar nogāzt, turi nevis uz grīdas vai žurnālgaldiņa, bet uz lielā ēdamgalda (ja tev mājās ir suns), kamīna vai palodzes. Nekādā gadījumā neliec tās tuvu aizkariem. Vai kur sveces tuvumā karājas kāds rotaļīgs pušķis, ko kaķis var censties aizsniegt. Ar kaķēniem jābūt vēl uzmanīgākiem, jo mazie var piekļūt gandrīz jebkurai virsmai neatkarīgi no tā, cik tā ir augsta. Esi ļoti piesardzīgs, noliekot sveci tuvu pie griestiem, – tas var palielināt ugunsgrēka risku. Ja tev mājās ir aktīvs un ziņkārīgs kaķis, piekomandē kādu ģimenes locekli, kurš pieskatīs nebēdni, kamēr esi aizņemts, vai arī izolē minci no istabas. Sveces un svečtura ievietošana bļodā ar ūdeni var palīdzēt izvairīties no briesmām, ja tā netīšām tiek apgāzta. Pārliecinies, ka bļoda ir pietiekami plata, lai tajā ietilptu visa svece, ja tā apgāztos. Vislabāk izmantot sveces ar platām pamatnēm, tā apgāzt nav tik viegli kā tievās, garās sveces. Vari iegādāties arī svečturus-laternas, kur svecei nevarēs piekļūt neviens astainis.

    Sveces sastāvs

    Mūsu mazo brāļu oža ir daudz jūtīgāka, nekā cilvēkiem. Suņiem degunā ir 300 miljoni ožas receptoru, bet kaķiem – 200 miljoni. Salīdzinājumam – cilvēkam tie ir tikai 6 miljoni. Zināms, ka kaķiem ļoti nepatīk tējaskoka un citrusaugļu smarža. Tāpēc ņem to vērā, izvēloties smaržīgās sveces.

    Vēl viens ļoti svarīgs aspekts – jāskatās, no kā svece ir izgatavota.

    No parafīna taisītās sveces izdala kancerogēnus, kurus mēs pēc tam ieelpojam.

    Benzols vai toluēns, ko gaisā izdala parafīna sveces, ir kaitīgas vielas. Tās ir ļoti noturīgas, un tām ir tendence uzkrāties organismā, tādējādi negatīvi ietekmējot mūsu un mājdzīvnieku veselību. Tāpēc, dedzinot parafīna sveces, vienmēr atstāj istabas durvis vaļā, lai dzīvnieks var pamest telpu, ja viņš to vēlas. Bieži atver logu un ielaid telpā svaigu gaisu, lai samazinātu dažādas slimības izraisošu mikroorganismu daudzumu. Dabiskā vaska sveces ir vislabākās, īpaši, ja tām ir dabiska dakts, piemēram, kokvilna vai lins. Turklāt sojas vai palmu vasks, arī rapšu un bišu vasks deg ilgāk nekā parafīns.

    Diemžēl reti kurš ražotājs norāda svecēs esošās sastāvdaļas. Ja uz sveces, kuru vēlies iegādāties, nav šāda marķējuma, lūdz pārdevējam vai ražotājam vairāk informācijas. Ja viņi nevar atbildēt uz taviem jautājumiem, šādu produktu labāk nepērc.

    Ņem vērā!

    Aromātiskās sveces visbiežāk tiek ražotas no ķīmiskām organiskas izcelsmes vielām, kas var izraisīt audzējus, elpceļu vai citas slimības. Tas arī nav labs veids, kā atsvaidzināt gaisu telpās, jo, dedzinot aromātiskās parafīna vai gela sveces, apkārtējā vidē izdalās bīstamas toksiskās vielas. Jo ilgāk saglabājas smarža un jo tā ir intensīvāka, jo lielāka ticamība, ka aromāta gatavošanā izmantots vairāk kaitīgo ķīmisko vielu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē