• Slaidiņš: Tuvākajā laikā izšķirsies, kam piederēs Bahmuta

    Karš
    Ziņu aģentūra LETA
    7. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Tuvākajā laikā izšķirsies, kam piederēs Bahmuta, intervijā Latvijas Radio sacīja Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

    Viņš atzīmēja, ka Bahmuta abām karojošajām pusēm ir svarīga gan emocionāli, gan taktiski. Ukraiņiem pilsētas aizstāvēšana deva laiku sakārtot aizsardzību Slavjanskā un Kramatorskā. Slaidiņa ieskatā krieviem kauja par Bahmutu sasniedza savu kulmināciju, frontei pievilktas papildu rezerves. «Var droši teikt, ka tuvākajā laikā izšķirsies, kam piederēs šī pilsēta,» prognozēja virsnieks.

    Vērtējot notiekošo Bahmutā, izskatās, ka Ukrainas spēki ir saīsinājuši fronti un atbrīvojuši spēkus, lai turētu frontes līniju. Pilsētas garnizonā veikta rotācija, to pastiprinot ar speciālajiem spēkiem. Tikmēr Krievija galveno spiedienu izdara pilsētas dienvidos, lai mēģinātu aplenkt pilsētu. Kopumā notiek cīņa par diviem galvenajiem apgādes ceļiem, un, tiklīdz krieviem izdosies tos pārgriezt, Slaidiņa ieskatā, labāk ukraiņiem būtu pilsētu atstāt.

    Eksperta ieskatā krieviem pietiks artilērijas krājumu cīņai par Bahmutu, par ko liecina arvien jaunu krājumu pieviešana. Lai arī iepriekš izskanēja informācija par «Vagner» grupējuma ķildām ar Krievijas Aizsardzības ministriju un armiju, ir daudz maldināšanas un «Vagner» ir guvis panākumus, pievirzījās vistuvāk Bahmutai, izmantojot triecienvienības taktiku.

    Slaidiņš prognozē, ka Rietumu piegādāto tehniku Ukrainā varētu redzēt, visticamāk, pavasarī, kad Ukraina varētu pārņemt kaujas iniciatīvu un veikt uzbrukumu. Tikmēr patlaban iniciatīva ir Krievijas spēku pusē.

    Laikapstākļi Ukrainā liecina, ka kaujas tehnikas pielietošana kļūs intensīvāka, tomēr tie neietekmē nevienu no karojošajām pusēm un nerada priekšrocības nevienai no tām.

    Tikmēr jaunais Zemessardzes komandieris Kaspars Pudāns intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» pieļāva, ka, neskatoties uz situācijas draudīgumu, izskatās, ka Ukraina mēģinās palikt un cīnīties par Bahmutu. Krievija šajā apgabalā var palepoties tikai ar maziem panākumiem, jo nekā liela nav. Viņš atgādināja, ka jau mēnešiem ticis teikts, ka no militārā viedokļa Bahmutai nav ne stratēģiska, ne operacionāla pienesuma, līdz ar to vairāk pilsēta ir politiski un stratēģiski svarīga, jo vairāk nekā sešus mēnešus abas puses tur ir cīnījušās un grib panākt savu.

    Pudāns arī pieļāva, ka Ukraina negrib atkāpties no Bahmutas, redzot to, kā ir bijis citās krievu okupētajās teritorijās. Ja tomēr krieviem izdosies ieņemt Bahmutu, Ukrainai pavērsies citas, pat daudz izdevīgākas aizsardzības pozīcijas, kas dos labākas priekšrocības.

    Zemessardzes komandieris pieļāva, ka tik ilga Bahutas aizsardzība ļāvusi Ukrainai arī radīt iekšēju frustrāciju Krievijas dažādo līderu vidū, kas savukārt neveicina panākumus, jo karavīri frontē to redz un noskaņojas viens pret otru. «Varbūt tas ir arī ukraiņu mērķis – graut Krievijas spēkus no iekšpuses,» piebilda Pudāns.

    Komentējot pirmdien sociālajos medijos izplatījušos video ar Ukrainas karavīra noslepkavošanu, Slaidiņš pauda, ka viņu nepārsteidz, ka šādu video internetā būtu ievietojuši Krievijas karavīri, kas arī paveikuši šo noziegumu. «Var redzēt, ka tas ir autentisks video. Video ielicēju motivācija ir jocīga, bet no krievu puses var sagaidīts visu ko,» piebilda majors.

    Kā ziņots, Bahmutas pilsētas aizsardzība ir sasniegusi uzstādītos mērķus un kļuvusi par Ukrainas armijas lielu stratēģisku panākumu, pirmdienas vakarā paziņoja Ukrainas Prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

    Viņš sacīja, ka Ukrainai bija nepieciešams iegūt laiku un nodarīt smagus zaudējumus Krievijas armijai. Militārie resori ar prezidenta Volodimira Zelenska ziņu izstrādāja stratēģiju, saskaņā ar kuru Bahmutas rajona aizsardzība bija prioritārs uzdevums.

    «Kas attiecas uz Bahmutas aizsardzību, tā ir izpildījusi nospraustos uzdevumus par 1000%. Armija realizēja plānu pretinieka galvenā kaujasspējīgā grupējuma iznīcināšanai no vienas puses, un nodrošināja desmitiem tūkstošu Ukrainas karavīru apmācīšanu un sagatavošanu pretuzbrukumam no otras puses,» sacīja Podoļaks.

    Pat ja militārā vadība pieņems lēmumu atkāpties uz izdevīgākām pozīcijām, Bahmutas aizsardzība būs liels stratēģisks panākums un nākamās uzvaras pamats, piebilda Podoļaks. Pagaidām lēmums par atkāpšanos nav pieņemts, un starp komandieriem pastāv vienprātība aizsardzības turpināšanas jautājumā.

    Krievijas bruņotie spēki pie Bahmutas cieš lielus zaudējumus. Pēc ASV telekanāla CNN datiem, tie jau ir zaudējuši vismaz piecas reizes vairāk karavīru nekā Ukraina.

    Zelenskis savā vakara videouzrunā paziņoja, ka Bahmutas aizsardzība sniedz vienu no labākajiem rezultātiem visā kara laikā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē