• Skolās Covid-19 testēšanai sāk ieviest košļājamo kociņu testus

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    9. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Skolās Covid-19 testēšanai sāk ieviest košļājamo kociņu testus, ceturtdien preses konferencē Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) pastāstīja izglītības ministre Anita Muižniece (JKP).

    Atsevišķās skolās pilotprojekta ietvaros šādi testi tika veikti jau šonedēļ, piemēram, daļā Ādažu vidusskolas, kur jauno testu veidu izmēģināja E.Gulbja laboratorija. Arī šiem testiem tiek izmantotas siekalas, taču to paraugi tiek iegūti, cilvēkam aptuveni pusminūti paturot mutē analīžu ņemšanas kociņu.

    Pēc paraugu noņemšanas tie visai klasei tika apvienoti un pārbaudi veica tikai vienam apvienotajam paraugam – ja tas bija negatīvs, tad visi klases skolēni saņēma sertifikātus klātienes mācībām, bet pozitīva atzinuma gadījumā bija plānots veikt atkārtotu katra atsevišķā skolēna testēšanu.

    Kā stāstīja ministre, «košļājamie kociņu» ieviešana pārējās skolās notiks pakāpeniski, tāpēc nākamajās nedēļas daudzās skolās turpinās izmantot arī siekalu testus.

    Muižniece atgādināja, ka starp IZM un Veselības ministriju (VM) ir panākta vienošanās, ka turpmāk skolās testēšana notiks ik pēc 14 dienām. Abas ministrijas iecerējušas jauno testēšanās pieeju virzīt Ministru kabinetā jau nākamās nedēļas otrdienā, 14.septembrī. Savukārt šodien vēl plānotas sarunas ar laboratorijām, kuras sniedz testēšanās pakalpojumus izglītības iestādēm.

    Muižniece stāstīja, ka, izvērtējot epidemioloģisko situāciju valstī, iespējams, ministri vēlāk atkal domās par biežāku testēšanu skolās, proti, ja būs nepieciešams, testēšanu palielinās no reizes divās nedēļās uz reizi desmit dienās, pēc tam – uz reizi septiņās dienās, bet, ja epidemioloģiskie apstākļi pasliktināsies nopietnā līmenī – testēšanos varētu rīkot vairākas reizes nedēļā.

    Izglītības un zinātnes ministre ir pārliecināta, ka, samazinot testēšanas apjomus par divām reizēm, atrisināsies analīžu rezultātu piegādāšanas problēmas. Testēšana skolās visiem būs vienāda un turpinās testēt visas nevakcinētās personas, kas dodas uz skolu.

    Muižniece stāstīja, ka turpmāk skolu testēšanās darba grupa turpinās ik nedēļu tikties, lai pārrunātu aktuālāko situāciju. Tikšanās notiks arī ministru līmenī. Politiķe piebilda, – ja būs nepieciešamība, tiks vērtētas iespējas biežāku testēšanu piemērot izlases veidā. Šobrīd testēšanas biežums visiem būs vienāds – ik pēc 14 dienām. 

    Jaunā testēšanās kārtība stāsies spēkā pēc valdības lēmuma.

    LETA jau ziņoja, ka skolēniem Covid-19 testi tiks veikti reizi divās nedēļās, nevis katru nedēļu, kā tas notiek pašlaik, par to vienojušies veselības ministrs un izglītības un zinātnes ministre.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē