• Sertifikāta termiņš nebūs ierobežots tiem, kuri pārslimojuši Covid-19 un saņēmuši divas vakcīnu devas

    Veselība
    Ziņu aģentūra LETA
    7. janvāris, 2022
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Iedzīvotājiem, kuri būs saņēmuši divas vakcīnas pret Covid-19 devas, bet pēc vai pirms tam ar šo slimību saslimuši un tas būs laboratoriski apstiprināts, vakcinācijas sertifikātiem Latvijā pakalpojumu saņemšanai derīguma termiņš netiks piemērots, piektdien žurnālistiem norādīja Nacionālā veselības dienesta vadošā eksperte veselības aprūpes jautājumos Līga Gaigala.

    Vakcinētajiem cilvēkiem sertifikāts būs spēkā deviņus mēnešus jeb 270 dienas pēc primārās vakcinācijas kursa pabeigšanas ar Pfizer, Moderna un AstraZeneca vakcīnām un piecus mēnešus jeb 150 dienas pēc «Johnson&Johnson» vakcīnas saņemšanas.

    Savukārt, ja Covid-19 ir pārslimots un primārā vakcinācija veikta ar vienu vakcīnas devu no divu devu Covid-19 vakcīnām – Pfizer, Moderna un AstraZeneca, tad vakcinācijas sertifikāts ir derīgs deviņus mēnešus jeb 270 dienas. Savukārt, ja iedzīvotājs ir saņēmis vienu Johnson&Johnson vakcīnu un saslimis ar Covid-19 vai vienu devu saņēmis pēc pārslimošanas, tad vakcinācijas sertifikāts būs derīgs sešus mēnešus jeb 180 dienas.

    Vienlaikus tajos gadījumos, kad ir saņemtas divas Pfizer, Moderna un AstraZeneca vakcīnas vai divas dažādas vakcīnas un iedzīvotājs pēc tām ir saslimis ar Covid-19, vakcīnu sertifikāta termiņš ierobežots netiks. Vakcinācijas sertifikāta termiņš nebūs ierobežots arī tad, ja persona būs saslimusi, bet pēc tam vakcinējusies ar divām Pfizer, Moderna, AstraZeneca vai jauktajām vakcīnām.

    Revakcinācijas sertifikāts sāks darboties, tiklīdz informācija par balstvakcinas saņemšanu būs ievadīta e-veselībā. Iedzīvotājiem balstvakcīnas sertifikāts būs redzams turpat, kur citi sertifikāti – vietnē «covid19sertifikats.lv». Parasti tas notiek divu dienu laikā.

    Vakcinācijas derīguma termiņš netiek attiecināts uz personām līdz 18 gadiem, jo šai iedzīvotāju grupai balstvakcinācija pašlaik nav nepieciešama.

    Kā žurnālistiem piektdien skaidroja Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča, patlaban vakcīnu ražotājs vēl nav pieteicis reģistrāciju Eiropas Zāļu aģentūrā, lai varētu veikt revakcināciju cilvēkiem līdz 18 gadu vecumam. Tiklīdz tas tiks izdarīts, Latvija gaidīs apstiprinājumu par revakcinācijas veikšanu no Eiropas Zāļu aģentūras, tālāk sekos Imunizācijas valsts padomes izvērtējums, pēc kuras Latvija sāks revakcinēt arī iedzīvotājus jaunākus par 18 gadiem.

    Savukārt darba pienākumu veikšanai joprojām saglabājas prasība pēc pabeigtas primārās vakcinācijas, un balstvakcinācija tiek stingri rekomendēta.

    Personām, kuras ir tikai pārslimojušas Covid-19, bet tām nav vakcinācijas sertifikāta, pārslimošanas sertifikāts tāpat kā iepriekš būs derīgs tikai sešus mēnešus.

    Pašreiz tiek vērtēts tehniskais risinājums, lai no 15.februāra atspoguļotu paziņojumu par sertifikāta derīguma termiņa beigām katra lietotāja profilā tīmekļvietnē covid19sertifikats.lv. Derīguma termiņu var aprēķināt, apskatot savā sertifikātā norādīto datumu, kurā veikta vakcinācija.

    Balstvakcinācija ir pieejama trīs mēnešus pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas, bet Johnson & Johnson ražotās vakcīnas gadījumā – divus mēnešus pēc pirmās vakcīnas devas saņemšanas.

    Jau ziņots, ka ceturtdien, 6.janvārī, valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta noteikumos, nosakot Covid-19 sertifikātu derīguma termiņu pieaugušajiem iedzīvotājiem. Covid-19 vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņš Latvijā stāsies spēkā 15.februārī un attieksies tikai uz pakalpojumu saņemšanu un pasākumu apmeklēšanu epidemioloģiski drošā vidē, kur nepieciešams uzrādīt vakcinācijas sertifikātu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Eduards Buka
    Tie gudrie dulburi varētu tās savas 4miljonus sapirktās potes ielaist sev pakaļā, un beidzot likt mieru tautai. Un beigt dirst ka pārslimojušie var saslimt un kaitēt citiem. Kā arī beigt bloķēt informāciju no ārvalstīm. Jau labu laiku pierādīts ka imūnsistēma cīnās labāk par vakcīnu, izņemot tos kam vāja imūnsistēma, tiem gan vakcīnas ir ieteicamākas. Bet pārslimojušiem vairs neviens dranķis neķerās klāt, pietiek melot tautai un apspiest. Kapēc citas valstis ar omikrona parādīšanos ļauj tautai masīvi pārslimot bet mūsējie dauņi ierobežo? Atbilde ir vienkārša. Kur ta viņi bāzīs savas 4miljonus sapirktās potes. Kādam ta dirsā viņas jāizpotē. Tauta ataisat tak acis.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē