• Savākti iesniegšanai Saeimā nepieciešamie paraksti iniciatīvai par 2021. gada nodokļu reformas atcelšanu

    Nauda
    Ziņu aģentūra LETA
    6. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nepilnas nedēļas laikā iedzīvotāju iniciatīvu portālā Manabalss.lv par 2021. gada nodokļu reformas atcelšanu savākti vairāk nekā 10 000 parakstu, kas nepieciešami iniciatīvas oficiālai iesniegšanai izvērtēšanai Saeimā.

    Kā iniciatīvas iesniedzēja norādīta Jūlija Kova, kura skaidro, ka šis gads sācies ar kārtējo jauno nodokļu reformu, kad tika veikti grozījumi trīs galvenajos nodokļu likumos – Par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), Par valsts sociālo apdrošināšanu (VSA) un Mikrouzņēmumu nodokļu likumā.

    Šī nodokļu reforma palielina nodokļu slogu Covid-19 pandēmijas laikā, ieviešot obligātās minimālās sociālās iemaksas, kas jāmaksā no saviem līdzekļiem, pauda Kova. Viņasprāt, tā tiek īstenota uz mazāk aizsargāto cilvēku – mikrouzņēmumu un SIA darbinieku, autoratlīdzības saņēmēju, kā arī pašnodarbināto – rēķina.

    Kova uzskata, ka šādas izmaiņas novedīs pie krīzes gan kultūras, gan citās nozarēs strādājošos, kuri līdz šim izmantoja darba specifikai atbilstīgus nodokļu regulējumus.

    «Īstenota šajā nepiemērotajā laikā, nodokļu reforma nesniedz cilvēkiem nepieciešamo sociālo drošību. Tā skar fiziskās personas, kuras nodarbojas ar profesionālo darbību un mazā biznesa pārstāvjus. Reforma radīs papildus administratīvo slogu arī darba devējiem,» pauda iniciatīvas autore.

    Viņa minēja, ka 2021. gada 1. janvāra nodokļu reformas rezultātā tiek atcelts patentmaksas nodokļu režīms, savukārt no 1. jūlija nodokļu reforma paredz izmaiņas nodokļu maksātāja statusā un nodokļu režīmā privātpersonām, kas palielināšot nodokļu likmi no 15% uz 54,09% apmērā mikrouzņēmumu un SIA darbiniekiem, kuriem tiek atcelts mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātāja statuss.

    Vienlaikus tiek palielināta nodokļu likme no 20% uz 25% un 40% apmērā autoratlīdzības saņēmējiem un saimnieciskās darbības veicējiem, kā arī ieviestas minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) par tiem mikrouzņēmumu un SIA darbiniekiem, autoratlīdzības saņēmējiem un pašnodarbinātajiem, kuru ienākumi ir mazāki par Ministru kabineta noteikto minimālo darba algu 500 eiro apmērā.

    Tāpēc iniciatīvas atbalstītāji prasa atjaunot patentmaksas nodokļa režīmu un patentmaksātāja statusu par profesionālās darbības veidu veikšanu, kā arī saglabāt ieņēmumu apgrozījuma līdzšinējo apmēru 15 000 eiro. Parakstu vākšanas iniciatori arī prasa atcelt VSA likuma normas par minimālās obligātās iemaksas objekta ieviešanu, no kuras ir jāmaksā minimālās VSAOI.

    Kova norādījusi, ka nepieciešams arī atcelt grozījumus IIN likumā, kuros autoratlīdzības (honorāra) saņēmējiem paredzētas izmaiņas nodokļu režīmā un saglabāt nodokļu režīmu autoratlīdzības saņēmējiem atbilstīgi pašreizējam regulējumam līdz 1. jūlijam. 

    Iniciatīvā arī rosināts atjaunot mikrouzņēmumu un SIA darbiniekiem MUN režīmu un MUN maksātāja statusu.

    «Reformas atcelšana ļaus pārdzīvot Covid-19 krīzi, nodrošinās stabilitāti sabiedrībā, saglabās iespēju turpmākai kultūras un mākslas attīstībai Latvijā un saglabās Latvijas tautas nākotni,» uzskata iniciatīvas autore.

    Tagad iniciatīvu paredzēts iesniegt izvērtēšanai Saeimā. «Es ļoti ceru, ka valdība mūs sadzirdēs, jo pretējā gadījumā, to var uzskatīt par cinisku spļāvienu radošo cilvēku sejās, kuri daudzus gadus ir nesuši Latvijas vārdu pasaulē un ar savu talantu kalpojuši sabiedrībai,» teikts publiskā paziņojumā, kuru Kova izplatījusi pēc parakstu savākšanas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē