• Sārts: Vairāk nekā mēnesi Latvija ir pakļauta intensīvam kiberuzbrukumam no Krievijas

    Drošība
    Ziņu aģentūra LETA
    7. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Vairāk nekā mēnesi Latvija ir pakļauta intensīvam kiberuzbrukumam no Krievijas, mikroblogošanas vietnē «Twitter» norāda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra «Stratcom» vadītājs Jānis Sārts.

    Viņš atzīmēja, ka tas ir palicis teju nemanīts, jo Latvijas kiberinfrastruktūra ir parādījusi ievērojamu noturību, stājoties pretim pretiniekam.

    LETA jau rakstīja, ka pagājušajā nedēļā pastiprinātus DDoS jeb piekļuves atteices uzbrukumus, līdzīgi kā Igaunijā, piedzīvojusi Latvijas Valsts prezidenta kancelejas mājaslapa «www.president.lv».

    Kā aģentūrai LETA sacīja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas «Cert.lv» pārstāve Madara Krutova, līdzīgi uzbrukumi šai vietnei konstatēti arī iepriekš, un atsevišķos gadījumos uzbrucēji, pēc publiski pieejamu failu lejupielādes no minētās vietnes, centušies iebiedēt un pārliecināt sabiedrību, ka notikusi veiksmīga ielaušanās un datu noplūde. Katrs šāds gadījums un apgalvojums tiek izmeklēts individuāli, taču neviens no šiem apgalvojumiem līdz šim nav izrādījies patiess.

    Mērķētu uzbrukumu pikšķerēšanas e-pastu formā piedzīvojusi arī Aizsardzības ministrija, un no «Cert.lv» puses norit darbs pie uzbrukuma apstākļu izpētes.

    Tāpat sociālo tīklu platformās, tostarp «Facebook», «Instagram» un «Youtube» turpināja izplatīties krāpnieciskas investīciju reklāmas, kas izmantoja «Latvenergo» logo un atpazīstamu valsts amatpersonu vārdus.

    Krutova norādīja, ka krāpnieku mērķis bija izvilināt iedzīvotāju datus, lai vēlāk ar viņiem sazinātos un izkrāptu naudu. Vienlaikus «Cert.lv» saņemta informācija arī par cietušajiem. Minētās reklāmas bija veidotas krievu valodā un kvalitatīvi noformētas – profesionāli ierunāts teksts ar subtitriem, izmantota «Latvenergo» vizuālā identitāte un pielāgoti videomateriāli.

    Kopumā situācija Latvijas kibertelpā vērtējama kā stabila un tiek veiksmīgi kontrolēta, «Cert.lv» sadarbībā ar partneriem turpina uzraudzīt tajā notiekošo, norādīja «Cert.lv» pārstāve, piebilstot, ka sekmīgi uzbrukumi ar būtisku ietekmi valsts un kritiskās infrastruktūras sektorā līdz šim nav konstatēti.

    «Cert.lv» ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un «.lv» domēna vārdu zonā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē