• «Sadales Tīkls» varētu doties reidos uz privātmājām, lai pārbaudītu uzstādītos saules paneļus

    Saules enerģija
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Foto: Pixabay
    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Mājsaimniecību skaits, kas kopējā elektroenerģijas sistēmā nesankcionēti ielaiž krietni lielāku ar saules paneļiem saražotās elektrības apjomu nekā atļauts, sasniedzis jau tādu līmeni, kas sadusmo “Sadales Tīklu”. Tamdēļ drīzumā uzņēmuma speciālisti varētu doties pārsteiguma reidos uz privātmājām, vēsta TV3 Ziņas.

    “Sadales tīkla” speciālisti šādos reidos galvenokārt pārbaudītu invertoru – iekārtu, kas saules paneļu saražoto elektrību ielaiž kopējā tīklā. Kāda tipa invertors uzstādīts un vai tas ir sertificēts, šobrīd atliek paļauties uz cilvēku godaprātu. Netiek prasīts pat nosūtīt fotogrāfiju ar iekārtu. Tamdēļ varot būt situācijas, ka dokumentos norādīts sertificēts invertors, bet patiesībā tāds tas nav.

    Turklāt, pētot saules paneļu forumus internetā, “Sadales Tīkla” speciālistiem radušās aizdomas, ka sertificētie būvspeciālisti, elektriķi, pārdodot savu parakstu uz dokumentiem, lai legalizētu pašdarbnieciski uzstādītas saules paneļu sistēmas. Realitātē šie sertificētie speciālisti nav pat piedalījušies pie sistēmas izveides privātmājā.

    Ja vēlāk konstatēs, ka uzstādītas pat Eiropas Savienībā nesertificētas saules paneļu sistēmas, privātmājas īpašniekam neliks atmaksāt valsts līdzfinansējumu. 

    Šie paneļi jau tāpat ražojot elektrību, vienīgi ar laiku var zaudēt efektivitāti. Valsts naudu prasīs atdot atpakaļ tikai tad, ja 5 gadu laikā paneļi pilnībā pārtrauc darbību, tos demontē, pārdod, ja 5 gadu laikā māju pārdod un jaunais īpašnieks nepārslēdz līgumu.

    “Programmā ir nosacījums, ka saules paneļi jāiegādājas no Latvijas komersanta. Programma neizvirza citas papildu saistības attiecībā pret paneļu izcelsmi. Ir jāsaprot, ka iedzīvotāju rocība ir dažāda, un varbūt kāds izvēlas ne tos pašus labākos paneļus. Un nav pierādījumu, ka divas reizes lētākie paneļi būtu piecas reizes mazāk efektīvi par dārgajiem. Mums arī nav tādu indikāciju, ka tiktu iegādāti Eiropas tirgum neatbilstošie paneļi,” TV3 ziņām atklāj Gints Kārkliņš, Latvijas Vides Investīciju fonda Finanšu vadītājs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē