• Rinkēvičs: Jāturpina aktīvi strādāt, jo drošības situācija pasaulē ir ļoti mainīga

    Drošība
    Ziņu aģentūra LETA
    1. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Madridē aizvadītā NATO sanāksme vērtējama kā labs samits Latvijai, taču drošības situācija pasaulē ir ļoti mainīga un tas, kas ir labi šodien, var nebūt pietiekami pēc pāris mēnešiem, šorīt intervijā TV3 izteicās Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

    Ministrs uzsvēra, ka līdz ar samitu nekas vēl nav beidzies, jo sāksies darbs pie lēmumu izpildes, kas arī prasīs lielas pūles.

    Politiķis atzīmēja, ka NATO ir jāstiprina militārā industrija, kas būtiski sašaurinājās pēc Aukstā kara beigām, tāpēc izveidots NATO inovāciju fonds.

    Rinkēvičs uzskata, ka samitā ir sākusies visu NATO dalībvalstu domāšanas transformācija.

    Politiķa skatījumā, NATO valstīm par lielajām lietām, piemēram, par 5.pantu un dalībvalstu teritoriju aizsardzību, ir pilnīga vienprātība, bet viedokļu atšķirības ir par specifiskākiem jautājumiem, piemēram, kā labāk palīdzēt Ukrainai.

    Kā iepriekš tika atzīmējis ārlietu ministrs, Madrides samita būtiskākie lēmumi bija apstiprināt jauno Stratēģisko koncepciju, definējot Krieviju kā draudu mieram, drošībai un stabilitātei, un uzaicināt Somiju un Zviedriju pievienoties NATO, līdz ar to būtiski nostiprinot arī Latvijas drošību.

    Tāpat samitā izveidoja NATO Inovāciju fondu, veicinot militārās industrijas un pētniecības attīstību, un tika palielināts kopējais NATO finansējums, kas nodrošinās kopējo aizsardzības spēju attīstību.

    Ministra vērtējumā, visbūtiskākais lēmums ir pastiprināt militāro klātbūtni Austrumu flangā, kas Latvijā izpaudīsies brigādes līmeņa komandvadības, atbalsta elementu un nepieciešamā bruņojuma un munīcijas izvietošanā Latvijā, lai sagatavotu priekšnoteikumus sabiedroto brigādes izvietošanai Latvijā. To paredz Latvijas un Kanādas parakstītais dokuments. Papildus tam tiks piesaistīti NATO ātrās reaģēšanas spēki.

    Savukārt ASV prezidents Džo Baidens paziņoja par papildus ASV spēku izvietošanu Eiropā, gaisa, jūras un sauszemes vienību nosūtīšanu uz Baltiju rotācijas kārtībā, lai nodrošinātu reģiona aizsardzību un mācības.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē