• Rīgas mežos šovasar dzēsti 47 ugunsgrēki; postošākais no tiem – Garkalnē

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    31. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Izdegušais mežs Garkalnē
    Foto: Publicitātes foto
    Izdegušais mežs Garkalnē
    Šajā vasarā pašvaldības uzņēmuma Rīgas Meži apsaimniekotajās teritorijās fiksēti 47 mežu ugunsgrēki, kuros izdeguši meži un jaunaudzes 35 ha platībā. Salīdzinoši pērn visa gada laikā mežu ugunsgrēki Pierīgā plosījušies 65 reizes, iznīcinot nedaudz vairāk nekā 19 ha plašas teritorijas.

    Lai arī kopumā sekmīgi izdevies novērst degšanu, taču joprojām saglabājas paaugstināta ugunsbīstamība, iedzīvotāji aicināti izturēties atbildīgi.

    “Arī pēc pirmajiem lietiem meži ir sausi kā tuksnesis. Vismazākā dzirkstele, nomests izsmēķis, sērkociņš, stikla lauska var izraisīt bīstamu ugunsgrēku, kura izplatību veicinās stiprie un mainīgie šīs vasaras vēji,” uzsver Rīgas Meži valdes priekšsēdētāja Anita Skudra. “Šobrīd visbīstamākie ir purvi. Mūsu pārraudzībā ir vairāk nekā 3000 hektāri purvu, kuri šīs vasaras saulē un vējā ir pamatīgi izkaltēti. Pagaidām mums tos ir izdevies nosargāt, taču tagad ir aktīvais sēņu un ogu laiks. Tādēļ aicinu, ejot mežā, būsim atbildīgi pret dabu, dzīvniekiem un līdzcilvēkiem! Purvu ugunsgrēki var gruzdēt līdz pat pirmajiem sniegiem; tos likvidēt ir visgrūtāk.”

    Rīgas Mežos šogad bīstamākais un postošākais bija Garkalnes meža ugunsgrēks, kura laikā izdega 21 ha liela teritorija.

    Pēc sākotnējām aplēsēm materiālie zaudējumi ir vairāki simti tūkstoši eiro, jo izdega ne tik vien mežs, bet arī 16 ha jaunaudzes. Stiprā vēja dēļ Garkalnes mežā plosījās vainaguguns, un šāda veida ugunsgrēku, kad deg koku galotnes pat vairāku desmitu metru augstumā, ir ļoti sarežģīti dzēst. Uguns ir ļoti intensīva, gaisā lido pārogļojušies koku zari, kas nokrītot rada jaunus ugunsgrēka perēkļus, turklāt uguns uz priekšu virzās ļoti ātri.

    Garkalnes ugunsgrēka laikā liesmas pietuvojās ekstremāli tuvu dzīvojamām ēkām – apmēram 70 metru tuvumā.

    Valsts meža dienesta (VMD) ugunsdzēšanas speciālistiem ar pretuguns palīdzību no liesmām izdevās izglābt 4 ha lielu jaunaudzi. Uguns dzēšanu izdevās likvidēt, iesaistoties un sadarbojoties vairāku dienestu – VMD, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Rīgas Meži speciālistiem.

    Pierīgas meži atrodas tuvumā blīvi apdzīvotām vietām un ir daudzu iedzīvotāju iemīļota atpūtas vieta, tādēļ jo īpaši ir jāievēro piesardzības pasākumi. VMD arī tagad aicina cilvēkus izvērtēt nepieciešamību doties uz mežu. Vairums meža ugunsgrēku izceļas cilvēka neapdomīgas rīcības ar uguni dēļ.

    Lai arī mežos kurināt ugunskurus drīkst tam paredzētās un īpaši iekārtotās vietās, cilvēki tiek aicināti izvērtēt nepieciešamību to darīt. Tāpat šobrīd ir aizliegts ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem, piemēram, motocikliem un kvadricikliem, braukt pa mežu un purvu ārpus ceļiem vai veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

    Pēc VMD datiem šogad Latvijā kopumā dzēsti 354 meža ugunsgrēki.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē