• Rīgā pārspēts tropisko nakšu skaita rekords; Ainažos naktī nolijusi mēneša norma

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    13. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Riga
    Foto: flickr.com/franganillo
    Riga
    Lai gan pagājusi mazāk nekā puse vasaras, galvaspilsētas centrā jau piedzīvotas 15 tropiskās naktis, kas ir jauns rekords visas valsts mērogā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

    Par tropiskām sinoptiķi dēvē naktis, kurās gaisa temperatūra nenoslīd zem +20 grādiem. Iepriekšējais rekords bija 14 tropiskās naktis Rīgas centrā 2010. un 2018. gada vasarā.

    Šogad jūnijā galvaspilsētas centrā bija četras tropiskās naktis, bet no aizvadītajām 13 jūlija naktīm tikai divās gaisa temperatūra noslīdēja zem +20 grādiem.

    Pilsētas apbūves dēļ galvaspilsētā tropiskās naktis ir daudz biežāk nekā citviet Latvijā. Dažās novērojumu stacijās – Dobelē, Saldū, Gulbenē un Zosēnos – nekad nav bijis vairāk par vienu tropisko nakti gadā.

    Šovasar tropisko nakšu skaita rekords pārspēts ne tikai Rīgā, bet arī vietām citviet Latvijā. Kolkā aizvadītā nakts bija sestā tropiskā nakts šomēnes, iepriekšējais rekords Kolkā bija piecas šādas naktis 2018. gadā. Saldū pirmo reizi novērojumu vēsturē piedzīvota vairāk nekā viena tropiskā nakts gadā – nakts uz 13. jūliju Saldū bija jau trešā tropiski siltā nakts šovasar.

    Otrdien plkst.5 gaisa temperatūra valsts novērojumu stacijās bija no +17,8 grādiem Zosēnos līdz +23,6 grādiem Rīgas centrā un Ventspilī.

    Naktī no 22. uz 23. jūniju minimālā temperatūra Rīgas centrā bija +24,2 grādi, un tas ir jauns siltākās nakts rekords visā Latvijā.

    Savukārt ilgstošs pērkona negaiss naktī uz otrdienu Ainažiem atnesa 54 milimetrus nokrišņu, kas aptuveni atbilst mēneša normai.

    Šīs gan nav stiprākās šovasar pieredzētās lietusgāzes Latvijā - 5. jūlijā Rucavā nokrišņu summa sasniedza 83 milimetrus jeb 110% no mēneša normas šajā vietā.

    Vēlā pirmdienas vakarā ļoti stiprs lietus un pērkona negaiss bija arī Kauguros, Jūrmalā.

    Pirmdienas pēcpusdienā negaiss ar stipru vēju un lietu pārbrāzās pāri Daugavpilij, vietām sagāžot kokus. Negaisa mākonis pagāja garām Daugavpils novērojumu stacijai, kas izvietota pie Ruģeļu ūdenskrātuves, – tur nebija ne nokrišņu, ne lielu vēja brāzmu.

    Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no +25,5 grādiem Kolkā un Daugavgrīvā līdz +32,1 grādam Daugavpilī. Gan Daugavpilī, gan Jēkabpilī un Rēzeknē tika pārspēts 12. jūlija karstuma rekords.

    Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 12.jūlijā bija +44,2 grādi Mursijā, Spānijas dienvidaustrumos. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz otrdienu 0..+1 grāds Alpu kalnos, kā arī Krievijas Eiropas daļas ziemeļaustrumos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē