• RAKUS pārtrauks daļu no plānveida operācijām un pieņemšanu dienas stacionārā

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    6. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Ņemot vērā Covid-19 pacientu lielo skaitu un gaidāmo pieaugumu, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) no 11.oktobra pārtrauks dienas stacionāra pakalpojumus un daļu no plānveida operācijām, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē informēja RAKUS valdes loceklis Haralds Plaudis.

    Plānveida operāciju ierobežojumi neattieksies uz onkoloģijas jomas plānveida operācijām, kā arī citām lielām, svarīgām medicīniskām manipulācijām, ko RAKUS turpinās nodrošināt, norādīja Plaudis.

    RAKUS pārstāvis norādīja, ka šodien slimnīcā ir aizņemti 93% no Covid-19 pacientiem paredzētajām gultām un ir palikušas 14 brīvas gultas. No intensīvās terapijas gultām Covid-19 pacientiem ir aizņemti 94% un brīva palikusi viena gulta.

    Plaudis arī norādīja, ka ir problēma ar pieejamo darbinieku skaitu, jo daļa no personāla slimo – šodien prombūtnē ir 23% no intensīvās terapijas darbiniekiem.

    RAKUS valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis aģentūrai LETA teica, ka ārkārtas situācijas izsludināšanai veselības nozarē patlaban neredzot pamatu, taču stāvoklis var mainīties nedēļas beigās vai nākamās nedēļas sākumā.

    «Es domāju, ka šodien, iespējams, vēl nē, bet es neizslēdzu, ka šāda nepieciešamība nevarētu rasties nedēļas beigās vai nākamās nedēļas sākumā,» uzsvēra Paeglītis, atgādinot, ka inficēto cilvēkus skaits pieaug katru dienu, tāpēc pieaug arī hospitalizēto pacientu skaits.

    Patlaban RAKUS strādājot pie tā, lai uz terapijas gultu rēķina un plānveida pakalpojumu rēķina slimnīca varētu atvērt jaunas Covid-19 pacientiem paredzētas gultas.

    «No nākamās nedēļas, visdrīzāk, mēs būsim spiesti pilnībā pārtraukt plānveida stacionāra pakalpojumus un arī dienas stacionāra pakalpojumus, izņemot onkoloģiju. Tas dotu vēl papildus resursu vēl kādam laikam, provizoriski, trīs, varbūt četrām nedēļām,» skaidroja Paeglītis.

    Tad, ja nekas nemainās un pacientu skaits turpina pieaugt, var izveidoties kritiska situācija, kad RAKUS var sniegt tikai neatliekamo palīdzību un pie tam jau šķirojot pacientus. «Mēs tiešām ļoti nevēlamies nokļūt līdz šai situācijai. Dzīvē tas skan tā, ka mediķim jāpieņem lēmums, kuram pacientam sniegt palīdzību un kuram nē. Tas ir pretrunā ar jebkura mediķa sūtību un būtību,» norādīja Paeglītis.

    Trešdienas rītā RAKUS ārstējās 201 Covid-19 pacients.

    Kā ziņots, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) šodien Veselības ministriju lūgs izsludināt ārkārtas situāciju Latvijas veselības nozarē, jo nakts laikā situācija Covid-19 dēļ krasi pasliktinājusies, intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes sacīja NMPD vadītāja Liene Cipule.

    Jau ziņots, ka par stingrākiem Covid-19 izplatības mazināšanai paredzētiem ierobežojumiem Krīzes vadības padome turpinās spriest ceturtdien, 7.oktobrī, jo otrdien Ministru prezidenta Krišjānis Kariņa (JV) sasauktajā sēdē par stingrākiem ierobežojumiem Covid-19 izplatības mazināšanai tika runāts, tomēr pašlaik pie konkrētiem risinājumiem nonākt vēl neizdevās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē