• Pulkvedis: Aizsardzības dienesta ieviešanā lielākais izaicinājums būs jauniešu disciplīna

    Drošība
    Ziņu aģentūra LETA
    11. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Valsts aizsardzības dienesta (VAD) ieviešanā vislielākais izaicinājums būs jauniešu disciplīna, aģentūrai LETA atzina Nacionālo bruņoto spēku (NBS) sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers.

    Šogad VAD uzņemtos 300 jauniešus nosūtīs dienēt uz Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi Ādažos.

    Pirmais iesaukums dienestu sāks šī gada 1.jūlijā uz brīvprātības pamata, bet no 2024.gada 1.janvāra – dienests būs obligāts. Šogad plānots uzņemt 300 jauniešus.

    Arī otrajā iesaukumā sākotnēji Latvijas pilsoņi tiks aicināti iestāties brīvprātīgi. Taču, ja būs tāda nepieciešamība, trūkstošo personu skaitu vecumā no 18 līdz 19 gadiem iesauks, nosūtot lēmumu par iesaukšanu Valsts aizsardzības dienestā uz elektronisko adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi, vai izsniegs personīgi. Iepriekš izskanējis, ka nākamgad varētu uzņemt 600 jauniešus.

    Iesākot sarunu pulkvedis uzsvēra, ka NBS ir fundamentāli mainījušies, salīdzinot ar 90.gadiem, tāpēc nodrošinājums un apmācību iespējas VAD karavīriem būs tādas pašas kā profesionālā dienesta karavīriem.

    Gaugers pastāstīja, ka iesaucamo medicīniskās pārbaudes veiks armijas struktūras. Pirms sarunas ar Gaugeru, Aizsadzības ministrijā aģentūrai LETA precizēja, ka fiziskās sagatavotības normatīvi dienestā pieteikušajiem jauniešiem nebūs jāveic.

    Pulkvedis pastāstīja, ka pēc nokļūšanas brigādē jaunie rekrūši instruktoru pavadībā katru dienu veiks fiziskos vingrinājumus, lai gan netiek gaidīts, ka dienestā pieteiksies «sporta meistari.» Plānots, ka 11 mēnešu ilgā dienesta laikā fizisko sagatavotību pacels līdz armijai nepieciešamajam līmenim, lai gan fiziskā sagatavotība nav VAD pašmērķis.

    Dienests iesāksies ar aptuveni trīs mēnešu ilgu pamatapmācības kursu. Pamatapmācība būs identiska kā iestājoties profesionālajā militārajā dienestā. Dienas režīms sāksies ap plkst.6 ar rīta rosmi, kurai sekos brokastis.

    Pēc tam sekos militāro prasmju apmācība, kas faktiski katru dienu atšķirsies. Karavīriem būs jāapgūst strēlnieku ieroči, sakaru sistēmas, orientēšanās, pirmās palīdzības sniegšana, arī reglamentu un instrukciju apgūšana neizpaliks.

    Pēc pamatapmācības kursa pabeigšanas VAD karavīrus integrēs brigādē. Tas nozīmē, ka tos cita starpā apmācīs darboties ar brigādes rīcībā esošo bruņutehniku – bruņumašīnām «Patria», pašgājējhaubiču sistēmām «M109» un kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnām «CVR(T)», kā arī prettanku ieročiem.

    Turpinot atklāt sadzīves detaļas, Gaugers pastāstīja, ka VAD dalībniekiem būs iespēja saņemt brīvdienas uz mājām.

    Dienests «nebūs cietums», lai gan ar kūrortu siltajās zemēs to nevarētu salīdzināt.

    Karavīri mitināsies labiekārtotās kazarmās, kurās būs pieejams visas dzīvošanai nepieciešamās lietas – labiekārtotas dušas, tualetes, veļasmašīnas un pat sauna. Par formastērpu tīrību būs jārūpējas pašiem karavīriem. Tāpat būs karavīriem jāuztur kārtība savās istabiņās, bet par koridoru, dušu un tualešu tīrību rūpēsies algoti apkopēji. «Tas nav kā padomju armijā, kad virsnieki, sodot karavīrus, lika tīrīt tualetes vai ar lupatu mazgāt gaiteņus,» piebilda Gaugers.

    Lai arī daļai sabiedrības vēl palikušas rūgtas atmiņas par slikto ēdināšanu padomju armijā un Latvijas armijā 90.gados, Gaugers mierināja, ka tagad ir citi laiki un VAD karavīru uzturs būs identisks kā jebkuram Ādažu bāzē dienošajam karavīram. Tas nozīmē, ka VAD karavīri kopā ar profesionālā dienesta karavīriem un NATO daudznacionālās kaujas grupas karavīriem ieturēsies Baltijā lielākajā militārajā ēdnīcā, kurā pieejamais pārtikas sortiments ir ļoti plašs, sabalansēts un garšīgs.

    «Kopumā bāzē atrodas karavīri no 20 valstīm. Visi ēd vienā ēdnīcā vienu un to pašu. Ir iespēja izvēlēties gan veģetārus, gan gaļas, gan zivju ēdienus. Tāpat ir pietiekami plašas izvēles uz salātiem, saldumiem, augļiem. Par ēdiena kvalitāti un daudzumu vispār nav jāuztraucas, jo piedāvājumā ir viss, ko cilvēks var vēlēties,» uzsvēra Gaugers.

    VAD karavīriem būs brīva pieeja modernajam sporta kompleksam, kur iespējams darboties gan moderni aprīkotā svaru un citu sporta iekārtu zālē, gan nodarboties ar cita veida sporta veidiem. Jauniešiem nepieciešamības gadījumā būs iespēja apmeklēt kapelu, konsultēties ar militārajiem kapelāniem vai psihologiem.

    Runājot par mūsdienu jauniešu intensīvo pavadīšanu viedierīcēs un to lietošanas sabalansētību ar dienestu, pulkvedis norādīja, ka atbilde ir pavisam vienkārša, proti, būs apmācību laiks, kad telefons var atrasties pie lietotāja, savukārt citā apmācību procesā telefona lietošana būs aizliegta. Vienlaikus būs ļoti limitētas iespējas fotografēt militāros objektus un citus karavīrus, kā arī fotogrāfijas izvietot sociālajos tīklos. Šie procesi ir strikti reglamentēti dēļ nacionālās drošības riskiem.

    Gaugers slavēja armijas iespējas, kas dod iespēju par velti izmantot valsts sniegtās iespējas, kā arī nodrošināt savu kompetenci starptautiskajā jomā, jo arī VAD karavīriem būs iespēja darboties kopā ar Ādažos izvietotajiem NATO valstu karavīriem.

    «Mēs parasti jokojam, ka civilajā pasaulē maksā lielu naudu, lai darītu to ko darām ikdienā, plus mums par to maksā,» viņš teica.

    Pulkvedis nenoliedza, ka NBS nāksies daudz piestrādāt pie pievilcīga VAD zīmola un ņemt vērā citu valstu kļūdas uzturot šādu dienestu. Tāpat patlaban ir grūti pateikt kāda būs jauniešu pieteikšanās interese.

    «Mēs teorētiski apzināmies riskus, bet tikai laiks rādīs kā dienests praktiski izveidosies. Grūti pateikt kādi jaunieši būs VAD, taču vislielākais izaicinājums būs disciplīna. Ja pulksten sešos jāceļas un jāvingro, tad tur ir jābūt. Šis disciplīnas jautājums ir tas, kas mani uztrauc visvairāk, proti, jaunietim atrasties tajā vietā, kur viņam paredzēts būt,» nobeigumā uzsvēra pulkvedis.

    Jau ziņots, ka brīvprātīgā pieteikšanās valsts aizsardzības dienesta pirmajam iesaukumam notiks līdz 15.maijam. Pilsoņi var zvanīt uz tālruni 67072793, rakstīt uz e-pastu [email protected], vai doties uz Nacionālo bruņoto spēku Rekrutēšanas un atlases centru Krustabaznīcas ielā 9, Rīgā.

    Plānots, ka Latvijā VAD karavīrs, kas dienestam pieteicies brīvprātīgi, saņems ikmēneša kompensāciju 600 eiro apmērā. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē