• Politologs: Krievijas un ASV kodolspēku regulācija ir viens no svarīgākajiem elementiem starptautiskās kārtības uzturēšanā

    Politika
    Ziņu aģentūra LETA
    8. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Foto: Pexels
    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Krievijas un ASV kodolspēku regulācija ir viens no svarīgākajiem elementiem starptautiskās kārtības uzturēšanā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda politologs Kārlis Daukšts.

    Kā jau rakstīts, Krievijas laikraksts «Kommersant» ziņo, ka ASV un Krievija apspriež iespējamo sarunu noorganizēšanu par stratēģiskajiem kodolieročiem. Tās būtu pirmās šāda veida sarunas, kopš Krievija 24.februārī iebruka Ukrainā.

    Kopš Ukrainas kara sākuma sarunas starp ASV un Krieviju par stratēģisko stabilitāti ir iesaldētas, lai gan joprojām ir spēkā jaunais ASV un Krievijas Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līgums (START) par kodolieroču samazināšanu.

    Daukšts norādīja, ka, neskatoties uz to, ka vārdos attiecības starp Krieviju un ASV ir saspīlētas, tomēr saziņas kanāli starp abām divām kodolvalstīm pastāv un ir darboties spējīgi. Viņa ieskatā, šie jautājumi ir abu valstu sarunu centrā, turklāt tie ir stratēģiski jautājumi, kuri ietekmē ne tikai divu valstu attiecības, bet ietekmē arī pārējo kodolvalstu ambīcijas, piemēram, Ķīnas un Indijas.

    Jautāts, ko šīs iespējamās sarunas liecina par Krieviju un tās spējām kodolieročus izmantot, politologs atzīmēja, ka no racionālā viedokļa ir sarežģīti komentēt Krievijas uzvedību, jo tā darbojas kriminālās psiholoģijas līmenī, līdz ar to Krievijas rīcību ir riskanti prognozēt.

    Daukšts norādīja, ka Krievija stratēģisko ieroču ziņā ir cieši saistīta ar pārējām kodolvalstīm, tomēr tā mēģina šantažēt Ukrainu un pasaules sabiedrību ar mazas jaudas kodolieroču pielietošanas iespējamību, cerot, ka taktisko ieroču pielietošana neizraisīts kodoleskalāciju.

    Politologa ieskatā, tā ir kļūda, kuru saprot daļa krievu militāristu. Saskaņā ar ASV ziņojumiem Krievijas ģenerālštābā esot apspriestas problēmas, kuras varētu rasties saistībā ar mazas jaudas kodolieroču izmantošanu, ja Krievija ciestu sakāvi Ukrainas frontē.

    Runājot par to, kāpēc ASV šādas sarunas būtu nozīmīgas, Daukšts uzsvēra, ka ASV stratēģija ir balstīta uz vienu pamatelementu, kas ir savu iedzīvotāju dzīvības saglabāšana. Šī filozofija ASV spiež rēķināties un vest sarunas tā, lai šis princips būtu ievērots.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē