• Policija pārtrauc nelikumīgas vietnes darbību un aiztur noziedzīgu grupu

    Internets
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Valsts policija
    Valsts policija šomēnes aizturēja divus Latvijas iedzīvotājus aizdomās par autordarbu nelikumīgu izplatīšanu vietnē www.filebase.ws. Izmeklēšanas laikā tika konstatēts, ka kopējais vietnes apmeklējumu skaits mēnesī bija vairāk nekā 65 000 mājsaimniecību, un lielākā vietnes auditorija bija tieši no Latvijas, taču vietni apmeklēja arī lietotāji no Apvienotās Karalistes, Īrijas un citām valstīm.

    Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas identificēja personu grupu, kura nelikumīgi izplatīja saviem klientiem autordarbus – filmas, muzikālus darbus un datorprogrammas.

    Saistībā ar notikušo tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 148. panta otrās daļas, proti, par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums ar likumu aizsargātām personas interesēm, un ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par šādu noziegumu paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.

    Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka nolūkā slēpt noziedzīgo nodarījumu, personu grupa bija izveidojusi daudzas viltus identitātes vietnes administrēšanai. Kā arī vietnes darbībai tika izmantoti vairāki serveri, kuri atradās gan Eiropā, gan ASV.

    Galvenais ienākuma avots no vietnes darbības bija saistīts ar reklāmas publicēšanu, tāpat aktuālā satura nodrošināšanai vietnē, filmu augšupielādētāju piesaistei, vietnes uzturētāji trim nedēļas aktīvākajiem autortiesību un blakustiesību objektu publicētājiem maksāja atlīdzību.

    Aizdomās par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, šī gada novembrī tika aizturēti divi vīrieši, kuri dzimuši 1987. un 1986. gadā. Minētās personas iepriekš nebija krimināli sodītas.

    Realizējot virkni procesuālo un speciālo izmeklēšanas darbību kopumu, Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa pārtrauca personu noziedzīgās darbības, kā rezultātā tika pārtraukta arī vietnes www.filebase.ws darbība.

    Tika veiktas vairākas kratīšanas dažādos Latvijas reģionos. Izņemta datortehnika, dažādu veidu datu nesēji, dokumentācija un cita veida objekti, kam ir nozīme kriminālprocesā pierādījumu iegūšanā un nostiprināšanā.

    Tāpat izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka minētajā vietnē jau kopš 2005. gada nelikumīgi publiskots liels klāsts audio – vizuālā satura, tajā skaitā dažāda žanra filmas, muzikālie darbi, kā arī datorprogrammas. Šīs vietnes serviss nodrošināja arī filmu straumēšanu tiešsaistē, kas apmeklētājiem bija pieejams bez maksas. Noskaidrots, ka 63% vietnes apmeklējumu nodrošināja lietotāji no Latvijas.

    Cīņa ar kibernoziegumiem ir viena no Valsts policijas prioritātēm, kurai tiek veltīta pastiprināta uzmanība. Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa regulāri veic interneta segmenta monitoringu, ar mērķi identificēt resursus, kuri, neievērojot likumā noteikto kārtību, bez attiecīgās licences retranslē audio-vizuālo saturu.

    Tāpat Valsts policija cieši sadarbojas ar biedrību Par legālu saturu, lai veicinātu tādu noziegumu atklāšanu, izmeklēšanu un novēršanu, kas saistīti ar pretlikumīgu autordarbu izplatību Latvijā. Valsts policija arī iesaka iedzīvotājiem izmantot legālus un drošus avotus, kā piemēram Kultūras ministrijas izstrādāto vietni Ņem droši – https://nemdrosi.lv/na/lv.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē