• Plešs: Iepakojuma depozīta sistēma rīt sāks strādāt

    Vides ilgtspēja
    Ziņu aģentūra LETA
    31. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Artūrs Toms Plešs
    Foto: LETA
    Artūrs Toms Plešs
    Iepakojuma depozīta sistēma rīt sāks strādāt, intervijā aģentūrai LETA sistēmas gatavību darbam apliecināja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

    Viņš atzina, ka ir tāda kā Ziemassvētku priekšvakara sajūta, ar nepacietību gaidot šo priecīgo notikumu. «Es ticu, ka ne tikai es, bet visa Latvijas sabiedrība šo notikumu gaida jau ļoti ilgi,» teica ministrs.

    Politiķis atzina, ka ir bijušas atsevišķas aizķeršanās ar būvvaldēm un saskaņošanu, bet tas neietekmēs depozīta sistēmas darbu negatīvi. 

    Kopumā visā Latvijā būs ap 1400 pieņemšanas punktu. Vairāk nekā puse būs automātisko pieņemšanas punktu jeb taromātu, līdzīgi, kā tas ir citās valstīs. 

    Līdz ar to no 1.februāra iedzīvotāji katrā pilsētā visā Latvijā, iegādājoties dzēriena pudeli, varēs nodot to atpakaļ. 

    «Svarīgi pieminēt, ka jau likumā tika noteikts depozīta sistēmas pārejas periods no šī gada 1.februāra līdz 31.jūlijam, lai nodrošinātu sekmīgu depozīta produktu ienākšanu tirgū. Šajā laikā veikalu plauktos atradīsies gan dzērienu iepakojumi ar depozīta zīmi, gan iepakojumi bez tās. Tas paredzēts, lai ražotāji var pielāgot savas iekārtas un jaudas. No 1.augusta pilnā apmērā veikalu plauktos būs tikai dzērieni ar šo depozīta zīmi,» uzsvēra ministrs.

    Plešs skaidroja, ka depozīta sistēmas pieņemšanas punktu skaits bija viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, kas tika izvirzīts, lai katram iedzīvotājam Latvijā būtu iespēja, iegādājoties dzēriena pudeli, to nodot arī atpakaļ. 

    Viņš neizslēdza, ka depozīta pieņemšanas punktu skaits nākotnē varētu paplašināties.

    Kā ziņots, no rītdienas darbu sāks dzērienu iepakojuma depozīta sistēma. Depozīta sistēmā varēs nodot stikla, PET un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visu veidu alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīts 0,1 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums būs iztukšots.

    Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt kompānijai Depozīta iepakojuma operators.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē