• Pirmizrādi piedzīvos režisora Dāvja Sīmaņa filma «Gads pirms kara»

    Kino un TV
    Ziņu aģentūra LETA
    13. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Dāvis Sīmanis
    Foto: Matīss Markovskis
    Dāvis Sīmanis
    Kinoteātrī «Splendid Palace» šodien plkst.19 Latvijas pirmizrādi piedzīvos režisora Dāvja Sīmaņa kinolente «Gads pirms kara», aģentūru LETA informēja filmas veidotāji.

    Vēsturiskais trilleris piedzīvoja triumfu Nacionālās kino balvas «Lielais Kristaps» noslēguma ceremonijā, saņemot astoņas balvas, tai skaitā arī kā gada labākā pašmāju filma. Tāpat tapis zināms, ka režisors Sīmanis un filmas māksliniece Kristīne Jurjāne apbalvoti valsts augstāko atzinību – Triju Zvaigžņu ordeni.

    Savu pasaules pirmizrādi «Gads pirms kara» piedzīvoja Roterdamas kinofestivālā, pēc tam izrādīta virknē citu nozīmīgu pasaules festivālu un, pēc Covid-19 ierobežojumu dēļ vairākkārt pārceltām pirmizrādēm, tā nonāk pie skatītājiem arī Latvijā.

    Pirmizrādes seansā piedalīsies radošā komanda un viesi, savukārt pārējos Latvijas kinoteātros filma būs skatāma no 15.aprīļa.

    Iepazīstinot ar filmas saturu, kinolentes veidotāji atzīmēja, ka «Gads pirms kara» seko jauna cilvēka, viena no pagājušā gadsimta noslēpumainākajiem latviešiem Pētera Māldera traģikomiskajam un sirreālajam ceļojumam 1913.gadā, īsi pirms Pirmā pasaules kara sākuma, – laikā, kas pārvērta pasauli. Fantasmagoriskie stāsta pavērsieni vienlaikus ir arī reālu vēstures notikumu atspoguļojums – Pēteris nokļūst anarhistu, komunistu un nacionālistu cīņas krustugunīs un savā ceļā sastop vēsturiskas personas. Taču svarīgākā ir Pētera tikšanās ar viņa mūža sievieti, mūzu un brīvdomīgo anarhisti Almu. Filma ir Eiropas vēstures interpretācija, kas vēsta par vecās kultūras bojāeju, skaistumu un neprātu.

    Lomas filmā atveido Petrs Buhta, Inga Siliņa, Lauris Dzelzītis, Ģirts Ķesteris, Juris Strenga, Gints Grāvelis, Eduards Johansons un citi. Savukārt filmas radošo komandu veido režisors Sīmanis, scenārija autori Tabita Rudzāte, Uldis Tīrons, Sīmanis, operators Andrejs Rudzāts, filmas māksliniece Kristīne Jurjāne, komponists Fausts Latenas, Kārlis Auzāns, producents Roberts Vinovskis.

    Filma «Gads pirms kara» ir trīs valstu kopražojums – ar «Studiju Lokomotīve» spēkus apvieno «Studio Uljana Kim» no Lietuvas un «Produkce Radim Prochazka» no Čehijas. Lietuvas pusē radošajā komandā līdzdarbojas filmas komponists Fausts Latēns, skaņu režisors Sauļus Urbanavičs un galvenais gaismu mākslinieks Jons Zagorskis, savukārt no Čehijas piesaistīts galvenās lomas atveidotājs Petrs Buhta un filmas montāžas režisore Anna Ridnova.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē