• Pensionāri pēc eID kartes var nesteigties!

    Sabiedrība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    25. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Pensionāriem, kuru rīcībā šobrīd ir derīga pase, nav jāsteidzas kārtot arī personas apliecība jeb eID karte, jo pensionāriem ir noteikts pārejas periods līdz 2030. gada 31. decembrim, skaidro Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Puķe.

    No nākamā gada 1. janvāra eID karte būs obligāts personu apliecinošs dokuments Latvijas pilsonim vai nepilsonim, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu. Tātad cilvēka rīcībā jābūt vismaz vienam derīgam personu apliecinošam dokumentam – pasei vai eID kartei –, bet var arī izvēlēties tos abus. Piemēram, ja senioram šobrīd ir 75 gadi un pases derīguma termiņš beidzas pēc sešiem gadiem, viņam jau ir derīgs personu apliecinošs dokuments. Tikai tad, kad pēc sešiem gadiem beigsies pases derīguma termiņš, vajadzēs doties pēc jauna dokumenta – viņam izgatavos eID (ja seniors gribēs, varēs izgatavot arī pasi).

    Turpmāk pase saglabāsies kā izvēles dokuments, ceļošanas dokuments, ja cilvēks plāno doties ārpus Eiropas Savienības uz valstīm, kurās ieceļošanai nepieciešamas vīzas.

    No jūnija PMLP arī plāno apzināt tos apmēram 18 000 Latvijas balsstiesīgo iedzīvotāju, kuriem 1. septembrī beigsies personu apliecinošo dokumentu termiņš, lai mudinātu un atgādinātu savlaicīgi noformēt dokumentus līdz 14. Saeimas vēlēšanām. Tāpat Madara Puķe atgādina, ka senioriem vairs neizsniedz beztermiņa pases – pases derīguma termiņš ir desmit gadi.

    Pārejas periods līdz 2030. gada 31. decembrim attiecas arī uz tiem cilvēkiem, kuriem noteikta pirmā invaliditātes grupa; kuriem noteikts politiski represētās personas statuss; tiem, kuri saņem pakalpojumus ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās; cilvēkiem, kuri ir izstājušies no sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestādes, lai saņemtu sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus dzīvesvietā; tiem, kuri saņem sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētas grupu mājas pakalpojumus; tiem, kuri snieguši ziņas par savu dzīvesvietu ārvalstī.

    Kas ir eID?

    Personas apliecība jeb elektroniskā identifikācijas karte (eID) ir personu apliecinošs dokuments, kas apliecina cilvēka identitāti un tiesisko statusu. Ar šo karti var aizstāt pasi, ceļot, apliecināt savu identitāti attālināti jeb elektroniskajā vidē (izmantot elektronisko pakalpojumu saņemšanai, kā elektronisko identifikācijas līdzekli, piemēram, e-parakstu u. c.).

     

     

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa».

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē