• Pavļuts: Svētku laiks ir pateicīgs omikrona izplatībai

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    21. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Svētki ir saistīti ar neizbēgamu sociālās distancēšanās pasākumu samazināšanos, turklāt drīzumā paralēli Covid-19 izplatībai potenciāli sāksies gripas epidēmija, valdības sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

    Tāpat ministrs sacīja, ka šobrīd nav nekāda iemesla uzskatīt, ka Latvija būtu īpaši labākā pozīcijā nekā, piemēram, ASV vai Lielbritānija, taču kā pozitīvs aspekts varētu būt, ka diezgan liela daļa cilvēku Latvijā ir vakcinējusies nesenāk.

    Vienlaikus Pavļuts arī iezīmēja pāris riskus, kas Latvijas gadījumā ir aktuāli. To vidū ir relatīvi zemāka senioru aptvere, kā arī fakts, ka Latvijā visai liels skaits cilvēku, tostarp senioru, ir vakcinēti ar vienu Johnson & Johnson vakcīnas devu un vēl nav saņēmuši balstvakcīnu.

    Savukārt par svētku periodu Pavļuts sacīja, ka riski arī saistās ar no ārzemēm ieceļojošajiem, kuri atbraukuši uz Latviju tieši svētku dēļ.

    Pavļuts sēdē arī informēja, ka Latvijā līdz šim apstiprināti 53 Covid-19 omikrona paveida gadījumi, no kuriem 61% konstatēts, testējot starptautiskajā lidostā Rīga ielidojošos pasažierus.

    «Šī testēšana ir bijusi reāli vērtīga. Ja testēšana būtu bijusi plašāka vai testa prasība [pirms iekāpšanas lidmašīnā] būtu ieviesta, vismaz daļa no šiem cilvēkiem nebūtu atbraukuši uz Latviju,» teica ministrs.

    Jau ziņots, ka Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas speciālists Ņikita Trojanskis valdības sēdē skaidroja, ka pat pie lokdaunam līdzīgiem ierobežojumiem, panākot nevakcinēto personu kontaktu samazinājumu par 40% un vakcinēto personu kontaktu samazinājumu par 30%, omikrons varētu izraisīt saslimstības pieaugumu, kas kulminētos februāra vidū ar teju 15 000 jaunu Covid-19 gadījumu dienā un 4550 vienlaikus stacionēto Covid-19 pacientu.

    Savukārt gadījumā, ja pēc nākamā gada 11.janvāra ierobežojumi netiek mīkstināti, bet pastāv kontaktu samazinājums vakcinēto vidū par 10% un nevakcinēto – par 20%, tad šis pieaugums varētu sasniegt 20 000 jaunu Covid-19 gadījumu, savukārt slimnīcās pīķa laikā varētu būt ap 6000 Covid-19 pacientu.

    Pēc Trojanska paustā, patlaban nav pilnīgas skaidrības par omikrona izplatības ātrumu, līdz ar to eksperti veidojuši vairākus modeļus, balstoties uz dažādiem tā izplatības ātrumiem. Bāzes scenārijā jeb, pieņemot, ka omikrona paveids ir 2,5 reizes infekciozāks, kulminācijas brīdī – februāra sākumā vai vidū – maksimālais vienlaikus stacionēto skaits sasniegtu 6545 Covid-19 pacientus, kamēr ikdienā tiktu atklāti aptuveni 22 500 Covid-19 gadījumi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē