• Paredz noteikt administratīvo atbildību par agresīvu uzvedību

    Naudas sods
    Ziņu aģentūra LETA
    22. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Saeima šodien konceptuāli atbalstīja Jaunās vienotības (JV) Saeimas frakcijas sagatavotos grozījumus «Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā», kas paredz ieviest administratīvo atbildību par agresīvu uzvedību.

    Grozījumus iesnieguši deputāti Andrejs Judins (JV), Jānis Iesalnieks (NA), Mārtiņš Šteins (AP), Anda Čakša (JV) un Kārlis Šadurskis (JV).

    JV Saeimas frakcija ir sagatavojusi šos grozījumus, ņemot vērā arvien pieaugošo agresiju pret personām publiskajā telpā.

    Kā aģentūrai LETA iepriekš pavēstīja JV frakcijā, Saeimas Juridiskās komisijas Krimināltiesību apakškomisijas vadītājs Judins (JV) uzsver, ka publiskajā telpā aizvien vairāk novērojama vēršanās pret ārstiem, žurnālistiem, policistiem viņu veikto profesionālo pienākumu dēļ, bet tā nereti iziet arī ārpus virtuālās vides un var kļūt pavisam reāla.

    «Agresija ir un paliek agresija, un uz to valstij noteikti vajag reaģēt. Ja viena cilvēka rīcība rada otram pamatu uztraukties par savu vai tuvinieku dzīvību un veselību, tad valsts pienākums ir nepalikt malā, rīkojoties un aizstāvot ne tikai sabiedrisko, bet arī indivīda mieru,» akcentē politiķis.

    Viņaprāt, administratīvais sods būtu adekvāta valsts reakcija pret tādu agresīvu rīcību, kurā netiek draudēts ar nāvi vai nopietnu kaitējumu veselībai, bet kas rada pamatu baidīties, ka šie draudi var tikt īstenoti.

    «Man ir gandarījums, ka arī Iekšlietu ministrija ir pievērsusi uzmanību šai problēmai un iesniegusi savus priekšlikumus Saeimā,» pauž Judins.

    Lai gan jau tagad Administratīvo sodu likums par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā paredz sodu par sīko huligānismu, Valsts policijas un pašvaldību policijas pārstāvji norādījuši uz sarežģījumiem likuma normas piemērošanā gadījumos, kad agresīvas rīcības ir veiktas pret personu, klāt neesot citiem cilvēkiem, kad agresija un draudi pret cilvēkiem pausti sociālajos tīklos vai kad personai vai viņa tuviniekam ir izteikti draudi nodarīt kaitējumu, tomēr tie nav tik konkrēti, lai būtu pamats tos vērtēt kā draudus dzīvībai vai veselībai.

    Likumprojekts ir izstrādāts ar nolūku aizsargāt katra cilvēka mieru, nodrošināt iespēju efektīvi reaģēt uz personas agresīvu rīcību pret citiem cilvēkiem, ja tā izpaužas draudu izteikšanā, uzmācīgā vajāšanā, kā arī vairākkārtējā nevēlamā un uzbāzīgā saziņā ar personu.

    Par šiem pārkāpumiem paredzēts sodīt ar naudas sodu no 70 eiro līdz 500 eiro.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē