• Par karošanu Krievijas pusē aizdomās turētais Latvijas pilsonis iepriekš dienējis NBS

    Karš
    Ziņu aģentūra LETA
    20. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Foto: Unsplash
    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Par karošanu Krievijas pusē aizdomās turētais Latvijas pilsonis pirms vairākiem gadiem dienējis Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) un atvaļināts ar disciplinārsodu, noskaidroja aģentūra LETA.

    LETA jau rakstīja, ka šī gada sākumā Latvijas Valsts drošības dienests (VDD) sācis kriminālprocesu pret Latvijas pilsoni saistībā ar aizdomām par prettiesisku piedalīšanos Krievijas uzsāktajā karā pret Ukrainu. VDD internetā konstatēja vairākus videomateriālus, kuros persona militārā apģērbā ar Krievijas bruņotajiem spēkiem raksturīgu simboliku pauž atbalstu Krievijai un naidīgu attieksmi pret Ukrainas aizstāvjiem, tajā skaitā latviešiem.

    LETA pārliecinājās, ka tagad minētais vīrietis sniedzis interviju kādam no Krievijas propagandas medijiem. Intervijā par Iļjasu nosauktais vīrietis apgalvojis, ka dienējis Speciālo uzdevumu vienībā, pēc tam noslēdzis līgumu ar Sužu Izlūkdesanta bataljonu, kuru savulaik komandējis pašreizējais Saeimas deputāts un kara Ukrainā militārais komentētājs Igors Rajevs (AS). Tāpat viņš apgalvojis, ka saņēmis apbalvojumu par dienestu bijušajā Dienvidslāvijā un Irākā 2000.gadu sākumā.

    Vīrietis propagandas medijam Rajevu nosaucis par cilvēku, kurš nodevis sevi, savu ģimeni un dzimtu. Tāpat vīrietis apgalvojis, ka viņam esot pretīgi skatīties uz Rajevu par to, ko «viņš tagad dara un runā.»

    Rajevs aģentūrai LETA teica, ka šādu cilvēku no dienesta laikiem neatceras, taču jebkurā gadījumā šim cilvēkam būtu kritiski jāpaskatās uz sevi un jāatbild uz jautājumu, kam viņš kalpo. «Ja to sapratīs, tad varbūt prāts nāks atpakaļ mājās. Man nav nekādu emociju. Pat ja viņš dienēja, tad noteikti ar neko labu vai sliktu nav izcēlies,» piebilda politiķis.

    NBS komandiera preses virsniece Sandra Brāle aģentūrai LETA apliecināja, ka persona ir dienējusi un atvaļināta no dienesta jau pirms 15 gadiem. Atvaļināšanas iemesls – disciplinārsods par patvaļīgu prombūtni.

    Jau ziņots, ka vienā no video sevi par Doneckas tautas republikas pilsoni dēvējošais vīrietis krievu un latviešu valodā aicina Latvijas aizsardzības ministru nesūtīt karavīrus uz Donbasu. 

    Video redzams, ka viņš bruņojies ar šaujamieroci, savukārt uz formastērpa redzami burti «Z», ko izmanto kā atšķirības zīmi Ukrainā karojošais Krievijas karaspēks. Tāpat uz formastērpa piedurknes redzama Krievijas Federācijā ietilpstošās Čečenijas karodziņa uzšuve.

    45 sekundes garajā videoierakstā vīrietis krieviski paziņojis, ka vēloties nodot sveicienus Latvijas aizsardzības ministram, lai «nesūta mēslojumu Donbasa zemei». Viņš savu vēstījumu arī atkārtoja latviešu valodā: «Aizsardzības ministr, nevajag sūtīt uz šejieni karavīrus no Ukrainas puses. Tā katru dienu viņi mirst šeit,» paziņo kaujinieks.

    Vīrietis krieviski apgalvoja, ka sen jau neesot Latvijas pilsonis un viņa Latvijas pase ir «pareizajā vietā».

    Paziņojumu vīrietis noslēdzis ar Krievijas slavēšanu un Čečenijā iecienīto saukli «Ahmat sila».

    Minētais kriminālprocess ir pirmā VDD pēc minētā Krimināllikuma panta ierosinātā lieta kopš Krievijas plaša mēroga iebrukuma Ukrainā pagājušā gada 24.februārī. Vienlaikus VDD iepriekšējos gados bija sācis un nodevis kriminālvajāšanai kriminālprocesus pret Latvijas valstspiederīgajiem par karošanu Krievijas atbalstīto kaujinieku pusē Austrumukrainā. Atsevišķus apsūdzētos izdevās aizturēt Latvijā un notiesāt, bet pārējie izsludināti starptautiskajā meklēšanā.

    2015.gada 19.februārī stājās spēkā izmaiņas Krimināllikumā, kas aizliedz prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstīs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē