• Pagājušajā nedēļā RAKUS reģistrēts viens laboratoriski apstiprināts gripas gadījums

    Veselība
    Ziņu aģentūra LETA
    20. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Aizvadītajā nedēļā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca (RAKUS) ziņojusi par vienu stacionētu pacientu, kuram laboratoriski apstiprināta gripa, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.

    Pacientam konstatēts B tipa gripas vīruss, kas pieder B/Victoria līnijai. Epidemioloģiskas izmeklēšanas rezultāti liecina, ka pacients inficējās ārzemēs un nebija vakcinēts pret gripu.

    Citas monitoringā iesaistītas stacionārās ārstniecības iestādes par hospitalizētiem pacientiem ar aizdomām par gripu un gripas izraisītu pneimoniju nav ziņojušas.

    Kopā no monitoringa iesaistītājām slimnīcām saņemti 118 ziņojumi par stacionētajiem pacientiem ar Covid-19 infekciju, kamēr nedēļu iepriekš bija 112 ziņojumi.

    Pagājušajā nedēļā saņemta informācija no 41 ģimenes ārstu prakses, kurās no kopējā tajās vērsušos pacientu skaita 27% bija pacienti ar elpceļu infekcijām.

    Ģimenes ārstu prakses ziņoja par trim klīniski apstiprinātiem gripas gadījumiem Rīgā un par vienu gadījumu Jūrmalā. Vēl 32 pacientiem tika konstatēta pneimonija jeb vidēji 43,3 uz 100 000 iedzīvotājiem, kamēr nedēļu iepriekš šis rādītājs bija 60,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Augstāka saslimstība ar pneimoniju reģistrēta bērniem piecu līdz 14 gadu vecuma jeb 114,1 gadījums uz 100 000 iedzīvotāju.

    Ar sūdzībām par akūtām augšējo elpceļu infekciju simptomiem pagājušajā nedēļā ģimenes ārstu praksēs vērsušies 1482 pacienti jeb vidēji 2003,3 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kamēr nedēļu iepriekš šis rādītājs bija 1899,2 uz 100 000 iedzīvotāju.

    SPKC norāda, ka Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) dati tiek analizēti citā griezumā, proti, gripa, Covid-19 un respiratori sincitiala vīrusa infekcija (RSV) ir apvienotas zem smagu akūto respiratoru infekciju (SARI) uzraudzības un ziņošana notiek, izmantojot Stacionāro ārstniecības iestāžu resursu informācijas sistēmu (SAIRIS).

    Saskaņā ar SAIRIS datiem PSKUS aizvadītajā nedēļā kopā stacionēti 1448 pacienti, no kuriem 29 bija noteikta diagnoze – SARI. Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu stacionēto SARI pacientu skaits palielinājās par 0,7%.

    Tikmēr 114 pacienti tika testēti uz SARS-CoV-2 vīrusu, no kuriem 15 jeb 13,2% bija pozitīvi, kamēr nedēļu iepriekš bija 11,5%. Vēl 17 pacienti tika testēti uz gripu – visos gadījumos analīzes uzrādīja negatīvu rezultātu. Savukārt Intensīvas terapijas nodaļā stacionēti seši SARI pacienti un reģistrēti septiņi nāves gadījumi pacientam ar SARI.

    Vispārējās izglītības iestādes apmeklēja vidēji 87,7% skolēnu un pirmsskolas iestādes apmeklēja vidēji 65,2% reģistrēto bērnu, kamēr nedēļu iepriekš attiecīgi 89,1% un 65,5%. No Rīgas reģiona izglītības iestādēm aizvadītajā nedēļā neizdevās apkopot informāciju par apmeklējumu, skaidro SPKC.

    RAKUS nacionālajā mikrobioloģijas references laboratorijā pagājušajā nedēļā izmeklēti 52 pacientu klīniskie paraugi. Noteikts viens B tipa gripas vīruss, kas pieder B/Victoria līnijai, kā arī 30 gadījumos konstatēti tādi elpceļu vīrusi kā rinovīrusi (15), adenovīrusi (4), RSV (4), bokavīrusi (2), paragripas II tipa vīruss (2), paragripas III tipa vīruss (1) un enterovīrusi (3).

    Pagājušajā nedēļā Latvija laboratoriski apstiprināti 5189 Covid-19 gadījumi, kas ir par 23% mazāk nekā nedēļu iepriekš. SARS-CoV-2 pozitīvo paraugu īpatsvars bijis 19,6%, kas ir par 4,3% mazāk.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē