• Olena Zelenska: Profesionalitātei nav dzimuma. Un līderībai arī nē!

    Sievietes loma
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    22. septembrī, Rīgā tika atklāta starptautiska konference «Novatore Impact Summit» sieviešu ekonomiskai spēcināšanai. Pasākumu atklāja organizācijas «Novatore» līdzdibinātāja Baiba Rubesa; ar neklātienes uzrunām to pagodināja Latvijas Valsts prezidents Egils Levits un Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska.

    Savā uzrunā O. Zelenska atzina, ka viņai sāp sirds, skatoties ne tikai uz Krievijas raķešu nopostītajām mājām, bet arī uz sabombardētajām tirdzniecības vietām, veikaliem, kafejnīcām, kas bija radītas smagā darbā.

    «Gandrīz puse Ukrainas uzņēmēju ir sievietes. Citos apstākļos es labprāt runātu par to, kāda ir ukraiņu sieviete – uzņēmēja mierīgā un pārticīgā valstī, jo pirms Krievijas iebrukuma mēs veidojām sabiedrību ar vienlīdzīgām iespējām visiem. Bet karš mūs visus piespieda pievērsties izdzīvošanas jautājumiem,» atzīst Ukrainas pirmā lēdija.

    «Kāda ukraiņu uzņēmēja šobrīd vada ofensīvu austrumos – jo pēc 24. februāra tūkstošiem mūsu sieviešu ņēma rokās ieročus. Cita pārveido savu veikalu, lai modernu apģērbu vietā šūtu ziemas militārās uniformas. Kāda sava restorāna virtuvi atvēlējusi brīvprātīgajiem, lai gatavotu maltītes bez pajumtes palikušajiem… Sievietēm Ukrainā ir spēks un iedvesma. Viņas strādā, lai virzītu ekonomiku – un cīnās, lai saglabātu šo ekonomiku Ukrainas pārvaldībā. Profesionalitātei nav dzimuma, un līderībai arī nē! Domāju, ka pēc mūsu uzvaras Ukrainas sabiedrība vēlreiz pārvērtēs  sievietes lomu – gan karā, gan pēckara periodā,» teica O. Zelenska.

    Dzimumu nevienlīdzības mazināšana veicina ekonomisko izaugsmi

    Latvijas Valsts prezidents Egils Levits konferencē uzsvēra, ka šis nav ierasts laiks – pandēmijas nasta joprojām ir jūtama, globāla apņemšanās risināt klimata pārmaiņu jautājumus ir stipri novēlota, savukārt Krievijas īstenotais karš Ukrainā rada milzīgus humānus un ekonomiskus zaudējumus visai pasaulei. Šīs krīzes palielina dzimumu nevienlīdzības ekonomiskās sekas.

    «Ikviens no mums var un mums ir jāspēj dot savs ieguldījums vienlīdzīgākas sabiedrības veidošanā. Valsts augstākajā līmenī ir jābūt izpratnei, ka dzimumu atšķirību mazināšana iet roku rokā ar lielāku ekonomisko izaugsmi, lielāku saimniecisko stabilitāti un noturību. Tam ir jābūt atspoguļotam politikas līmenī, jo īpaši jomās, kas ir ļoti būtiskas mūsu nākotnei, piemēram, inovācijas, digitālā un zaļā transformācija,» teica E. Levits.

    Vienlīdzība nav luksusa prece

    Organizācijas «Novatore» līdzdibinātāja Baiba Rubesa, atklājot konferenci, informēja, ka vairāki starptautiski pētījumi liecina, ka sievietēm, ieņemot amatu uzņēmumu valdē, biznesa peļņa aug par 25%.

    «Tas skaidri apliecina to, ka sieviešu ekonomiska iespējošana ir nepieciešama. Tieši tāpēc mūsu konferences moto ir – sievietes ieguldījums visiem! Finansiāla neatkarība ir sieviešu pašnoteikšanās atslēga. Vienlīdzība nav luksusa prece, bet mūsu labklājības pamats, un, ja mēs iespējojam sievietes ekonomiski, mēs visi gūstam labumu. Sievietes ne tikai veido pusi no cilvēces, viņas ir atbildīgas arī par pusi no pasaules iekšzemes kopprodukta un pārtikas pieejamību. Un tomēr mūsdienu globālajā ekonomikā sievietes joprojām ir nevienlīdzīgā situācijā. Sievietēm ir jābūt pārtikušākām, sievietēm ir vajadzīgs spēcīgāks sociālais kapitāls un sieviešu līdztiesības  jautājumiem ir nepieciešama lielāka aizstāvība. Tagad, kad Ukrainā notiek karadarbība un joprojām notiek cīņa ar pandēmiju, mums ir jāstiprina sieviešu un sabiedrības dzīvespēks, lai dzīvotu mierā, drošībā un labklājībā.»

    Konferencē vairāk nekā 300 dalībnieku auditorijai uzstājas iedvesmojošas līderes no visas pasaules – uzņēmējas, rakstnieces, investores, tehnoloģiju ekspertes u.c. jomu pārstāves. Konferences otrajā dienā notiks praktiskas meistarklases, kurās varēs apgūt prasmes kā sasniegt savus karjeras mērķus, veiksmīgi vadīt komandu, radīt uzticību un paaugstināt ambīcijas, iegūt finansiālu neatkarību un citas vērtīgas zināšanas.

    Pilnu Latvijas Valsts prezidenta uzrunu angļu valodā iespējams noskatīties šeit.

    Pilna Ukrainas pirmās lēdijas Olenas Zelenskas uzruna ukraiņu valodā ar subtitriem angliski pieejama šeit.

    Par «Novatore Impact Summit»

    «Novatore Impact Summit» ir starptautiska konference sieviešu ekonomiskai spēcināšanai, kas no šī gada 22. līdz 23. septembrim notiks Rīgā. Tās mērķis – veicināt sieviešu ekonomisko aktivitāti un sekmēt dzimumu dažādību augstākajās biznesa līderpozīcijās. Konferencē pulcēsies 50 runātāji/-as no 18 valstīm – ietekmīgi vadītāji/-as, uzņēmēji/-as, politisko organizāciju līderi/-es, pētnieki/-ces no visas pasaules, lai izglītotu un iedvesmotu sievietes īstenot savas karjeras ambīcijas un gūt lielāku ietekmi ekonomikā.

    Konferenci rīko organizācija «Novatore», ko 2020. gada izveidoja uzņēmējas Baiba Rubesa un Dagnija Lejiņa, ar mērķi atbalstīt sievietes vadošos amatos, sniedzot zināšanas, nodrošinot tīklošanās iespējas un veicinot pieredzes apmaiņu.

    Konferences galvenie partneri ir «Accenture», «Audi», «Baltcap», «Indexo», «Signet bank» un «Tietoevry», kā arī Konrāda Adenauera fonds un Itālijas, Vācijas, Šveices vēstniecības Latvijā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē