• O. Vācieša muzejā atklāj fotoizstādi par 80.gadu neformālo jauniešu kustību PAGRABS

    Vēsture un leģendas
    Santa.lv
    Santa.lv
    6. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    6. augustā Ojāra Vācieša muzejā tiek atklāta vērienīga fotoizstāde 80.gadu neformālo jauniešu kustība«PAGRABS foto liecībās – fotogrāfijas no Valda un Neldas Gavaru un citu tā laika aktīvistu personīgajām fotokolekcijām.

    Izstādes idejas autori atgādina, ka tieši pirms 35 gadiem – 1986.gada jūnijā – tika izsludināta akcija «Mēs Vecrīgai», kuras laikā tika tīrīti Vecrīgas pagalmi un pagrabi.

    «Augusta  beigās radās ideja vienu pagrabu piešķirt jauniešu klubam, un izvēle krita uz Krāmu ielu 2. «Jaunieši to iztīrīja no oglēm un citiem gružiem, taču šo pagrabu uzreiz savajadzējās Rīgas Tehniskajai universitātei. Tā mēs beidzot tikām pie pagraba Krāmu iela 4, un 1986.gada 3.septembrī tika dibināts pirmais neformālais jauniešu klubs Pagrabs,» atceras Rīgas domnieks un toreizējās jauniešu kustības dalībnieks Valdis Gavars.

    «Liels paldies par atbalstu jāsaka Ziedonim Čeveram, toreizējam Rīgas pilsētas Kirova rajona komjauniešu komitejas vadītājam, kurš šo jauniešu kustību atbalstīja!,» viņš piebilst. "Tā radās pirmā nevalstiskā organizācija Rīgā un Latvijā, turklāt uz šīs neformālās «pagrabistu» bāzes radās daudzas idejas un organizācijas: piemēram, Vides aizsardzības klubs, kas tika dibināts 1987.gada janvārī utt. Šī bija viena no pirmajām NVO kustībām toreizējā PSRS, jo pie mums brauca no Tallinas, Maskavas un Viļņas pārņemt pieredzi. Pēc Pagraba izveidojās arī citi klubi – Pakavs, Caurvējš, Kabata u.c.»

    Izstāde būs apskatāma divus mēnešus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē